Koketiranje


Godina: 30G > p.F.
Doba: Svibanj
Podneblje: Split
Mjesto: Gradski kotar Lokve

 Smješko-Koketa

Šta znači koketiranje? Ukratko, specifično ponašanje u cilju privlačenja pažnje na sebe, aktivnost pri kojoj se neka osoba udvara drugoj osobi bez nekih ozbiljnijih namjera koristeći različite pokrete tijela, posebno oči, odnosno pogled. Dakle, radi se prvenstveno o bliskom kontaktu osoba suprotnog spola. Može se shvatiti kao obična zabava ali i kao nešto znakovitije. Razlog ne mora biti isključivo privlačenje pažnje osoba suprotnog spola. Netko će koketirati s konobarom glede bolje i brže usluge, netko sa šefom kako bi napredovao ili se 'uprknuo'. Koketiranje je nekome samo zabava, a nekome način manipulacije drugim ljudima.

Naši šućmurasti vrlo su skloni koketiranju. Posebno se u tome ističe HSP (Hrvatska Stranka Prava), koja je 1990. godine osnovala stranačku vojnu formaciju HOS (Hrvatske Obrambene Snage) i javno propagirala ustašku ideologiju. Jedan od lider HSP-a, Anto Đapić često objavljivao hvalospjeve ustaškom zločincu Juri Francetiću, dok 9. Bojna HOS-a iz Splita nosi ime Rafaela Bobana, ustaškog vojnog zapovjednika. HOS je ujedno kratica za vojne snage u NDH koje su nastale krajem 1944. godine spajanjem Domobranstva i Ustaške vojnice - Hrvatske Oružane Snage, vojska prožeta ustaškim duhom kojoj su na čelu bili ustaški časnici. Njihov zvanični pozdrav bio je ' Za dom Spremni! ' - ekvivalent fašističkom pozdravu ' Sieg heil '. Bilo je nekoliko varijacija ovog pozdrava kao fraze ili pitanja s odgovorom (pitalice): ' Za poglavnika i za dom spremni! ' ; ' Za Boga i poglavnika svoga - Uvijek spremni! ' ; ' Za dom?! - Spremni! , Za koga?! - Za poglavnika! ' ; i slično.

Pripadnici HOS-a (Hrvatske Obrambene Snage) u vrijeme Domovinskog rata na svojim odorama imali su oznake kao na slici 1 ili slične. Ne čudi, jer su bili ustrojeni kao stranačka vojska proustaške stranke i nije slučajno da im je kratica bila HOS.

 Oznake HOS-a
Slika 1. Oznake HOS-a.

1992. godine HOS (Hrvatske Obrambene Snage) je rasformiran kao stranačka vojska, zaslugom Franje Tuđmana, rascjepkan, te integriran u službene vojne postrojbe HV.

Što je bilo s HOS-om iz II WW? U svibnju 1945. godine uslijedilo je povlačenje njemačke Grupe armija "E" iz BiH na zapad i njima su se pridružile snage HOS-a (Hrvatske Oružane Snage) zajedno s političkim čelništvom NDH. Tijekom povlačenja pridružili su im se i njihovi civilni simpatizeri, pa čak i neke četničke postrojbe. Cilj povlačenja bio je predaja saveznicima kod Bleiburga u Austriji, jer su znali što ih čeka ako ih Partizanska vojska okruži. Nakon predaje britanskim snagama i razoružavanja, britanci su ih odmah razoružane 'vratili' Partizanima prema dogovoru Saveznika u Jalti da se sve neprijateljske postrojbe moraju predati onoj vojsci protiv koje su se borile, iako su znali da će uslijediti osveta - masakr HOS-ovaca. Preživjeli iz masakra vraćeni su u Hrvatsku, gdje su tijekom 'Križnog puta' najvećim dijelom poubijani.

Eh, svašta se događalo u mjesecu svibnju tijekom povijesti u svijetu i na ovim područjima. Evo nekoliko datuma:

 • 01.svibnja 1886. godine u Čikagu (SAD) je na ulice izašla masa od oko 40'000 pripadnika radničkog pokreta pod vodstvom 'Komunističke Partije' (KP) ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Ovo i danas svi radnici žele, ali kapitalizam po svojim osobitostima to ne podržava. Vlast je na demonstrante poslala jake policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Mnogo je demonstranata uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. KP je zabranjena. Ovaj datum obilježava se kao Međunarodni praznik rada. Slave ga gotovo sve države svijeta.

 • 07.svibnja 1892. godine rodio se u Kumrovcu Josip Broz, poznatiji pod nadimkom Tito i vođa Partizanskih postrojbi u doba II WW, koje često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranim dijelovima Europe. Poznat je i po nemilosrdnom odnosu prema fašistima i njihovim poltronima, potpuno na isti način na koji su fašisti tretirali partizane (komunistička banda koju treba istrijebiti), i zbog toga ga neki smatraju za jednog od najvećih zločinaca 20. stoljeća.

 • 20.svibnja 1911. godine rodio se Opuzenu moj otac Josip, u II WW pripadnik Partizanske vojske.

 • 25.svibnja 1944. godine oko 900 padobranaca (Gledaj nebo, bog te jebo.) skupljenih iz raznih SS jedinica zajedno s njemačkom, ustaškom i četničkom pješadijom u vojnoj operaciji na Drvar, kodnog imena 'Konjićev skok', pokušalo je likvidirati ili zarobiti vrhovnog zapovjednika već ustanovljene NOV, maršala Tita. Operacija nije uspjela, Tito je s pratnjom, pripadnicima ruske i britanske misije pri Vrhovnom stožeru pobjegao fašistima pred nosom.

 • 06.svibnja 1945. godine dobar dio fašističkih snaga, njihovih poltrona i simpatizera svih vrsta napustio je Zagreb i bježi prema Austriji.

 • 08.svibnja 1945. godine Partizanska vojska oslobađa Zagreb. U Zagreb nisu prve ušle Hrvatske partizanske postrojbe nego postrojbe iz Srbije koje su dobrim dijelom bile sastavljene od amnestiranih srpskih četnika koji su neposredno pred kraj rata kokarde zamijenili zvijezdama petokrakama. Amnestija je ponuđena nekoliko puta. Prva službena amnestija bio je poziv Vrhovnog komandanta NOV, maršala Tita, od 30.kolovoza 1944. godine, svim hrvatskim i slovenskim domobranima, četnicima i pripadnicima drugih neprijateljskih oružanih formacija da napuste okupatora i prijeđu na stranu NOV. Ima ih dosta koji su to prihvatili. Uostalom, isto je tražio i Franjo Tuđman od pripadnika JNA.

 • 08.svibnja 1945. godine Ante Pavelić s pratnjom napušta 'svoju' vojsku, prebjegom vozilima presvućeni u civilnu robu u američku okupacijsku zonu u Austriji. Već ranije tamo je poslao svoju obitelj. Spominje se i nekakvo zlato u vozilima. Nakon toga preselio se u Rim gdje su mu u skrivanju pomagali i svećenici Katoličke crkve. Potom bježi u Argentinu gdje osniva HOP (Hrvatski Oslobodilački Pokret), s ograncima u Kanadi (pitati Ružu) i Australiji.

 • 09.svibnja 1945. godine obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom ili samo Dan pobjede. Ujedno se obilježava kao Dan Europe od 1950. godine u znak sjećanja na Roberta Schumana, šefa francuske diplomacije, koji je predstavio prijedlog o formiranju Europske zajednice za ugljen i čelik, preteče današnje Europske unije. U Hrvatskoj se ovaj praznik ne obilježava na državnom nivou.

 • 15.svibnja 1945. godine Hrvatske Oružane Snage i njihovi simpatizeri, nakon što su ih britanci nakon predaje njima šutnuli natrag partizanima, 'pale' su na Bleiburškom polju bez bitke. Točnije rečeno - likvidirane. Tako se je tada radilo s neprijateljima - oko za oko, zub za zub (Levitski zakonik; treća knjiga Starog zavjeta, dijela biblije s kojim se podjednako služe Židovi i kršćani) - čista, brutalna i nemilosrdna osveta. 'Elitni' ratni zločinci uspjeli su 'zbrisati'.

 • 25.svibnja 1945. godine uvedena je Štafeta mladosti, a 1957. događaj je proglašen 'Danom mladosti'. Slavio se kao datum rođenja Tita, iako mu je rođendan bio drugog datuma.

 • 04.svibnja 1980. godine umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ na prijedlog Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Ako je predložen, onda nije bio samozvani monarh, kako ga vole prikazati. Osim toga čovik s preko 70 godina više je figura nego vladar. U Jugoslaviji 1980. godine ustanovljeno presjedništvo SFRJ sastavljeno od osam predstavnika federalnih jedinica, kolektivni vrhovni organ rukovođenja državom. Zadnji presjednik predsjedništva SFRJ bio je Stipe Mesić, a obnašao je i dužnost Glavnog tajnika Pokreta nesvrstanih. Stipe, jesmo li tada živjeli izad željezne zavjese?

 • 30.svibnja 1990. godine u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog Sabora.

 • 01.svibnja 1995. godine započela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH, kodnog imena 'Bljesak', te su do 04.svibnja oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije. U Okučanima obilježava se svakog 01.svibnja ova oslobodilačka operacija.

 • 17.svibnja 2014. godine velika količina oborina izazvala je ekstremni porast vodostaja u rijekama, Sava je probila nasipe i poplavila Slavoniju.

 • 01.svibnja 2020. godine tijekom obilježavanja obljetnice vojno redarstvene akcije 'Bljesak' u Okučanima došlo je do incidenta, nakon čega je predsjednik RH Zoran Milanović odlučio napustiti svečanost. Razlog tome je što su neki od sudionika svečanosti došli u majicama s znakom ' Za dom spremni ', koje su vješto skrivali ispod trenerke do dolaska Predsjednika Republike.

 • 05.svibnja 2020. godine u ime Nacionalnog stožera civilne zaštite glede borbe protiv COVID-19, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović objavio je da borba protiv epidemije koronavirusa u Hrvatskoj ima novi slogan. Umjesto 'Ostanimo doma' moto je sada 'Ostanimo odgovorni'. Oslobodili su prostor za aktivnost ŠUĆMURASTIH.

 • 16.svibnja 2020. godine obilježava se 75. obljetnica bleiburških žrtava, a zbog mjera zabrane okupljanja i ograničenog kretanja u cijeloj Europi zbog COVID-19, nije bilo moguće komemoraciju održati na Bleiburškom polju, te su 'biskupi biskupskih konferencija' odlučili da se Misa zadušnica za pripadnike vojske NDH i njihovih simpatizera pobijene na bleiburškom polju i tijekom križnog puta, održi u Sarajevu. Ako ne može u Austriji, može u BiH. Sarajlije nisu bile baš oduševljene, da ne kažem da su popizdili. Zna se zbog čega. Zamolbu da se misa ne održi u Sarajevu uputili su članovi Predsjedništva BiH, nevladine organizacije, te Ambasada SAD u BiH koja je pozvala na suzdržavanje od revizionizma povijesti. Zločesti me spriječio (COVID-19) da sudjelujem na misi; a moj Bože što se može, moglo je i svršit gore. Šta bi bilo da je doša neki ka' Valter?

 • 18.svibnja 2020. godine raspušten je Hrvatski sabor, Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković obavijestio je Predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja parlamentarnih izbora 21. lipnja ili 28. lipnja te 5. srpnja ili 12. srpnja. Odluka je donesene glede povoljne epidomiološke situacije uz širenje opasnog i vrlo infektivnog virusa COVID-19.

 • 20.svibnja 2020. godine tijekom jutra USKOK (nije poskok) je 'upao' u sjedište tvrtke 'Drimia' čiji je vlasnik Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka. Sumnja se na naplaćivanje nepostojećih usluga preko lažnih faktura od početka 2017. godine do kraja 2019. godine, a osim nje uhićeno je još tridesetak osoba. Ne znam kome su se naplaćivale, i ne znam šta je tu problematično; treba živit i plaćat radnike ako firmi ne ide. Nije to HGK koja živi od obvezne članarine.

 • 20.svibnja 2020. godine Predsjednika Republike Zoran Milanović objavio je da će se parlamentarni izbori održati 5. srpnja ove godine. Za Hrvatski sabor birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država. Nakon izbora živjet ćemo bolje - sigurno.

 • 22.svibnja 2020. godine čelništvo HDZ-a BiH osudilo napade na Katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića zbog mise održane u Sarajevu za žrtve bleiburške tragedije. Oni koji su osudili taj čin ocijenili su kako se time pokušava rehabilitirati NDH i ustaštvo što su iz Crkve odlučno odbacili ističući kako je njihova nakana bila isključivo moliti za duše pokojnih. Dobro ako je tako, usput molite i za žrtve Ustaša u BiH i Hrvatske partizane. Po moje, tribalo je izgradit katedralu u 'Herceg-Bosni' i misu održavat tamo. Katedrala se može zvat npr. 'Sveto misto HB'. I triba imat bar dva tornja, jedan za H i jedan za B.

 • 29.svibnja 2020. godine čelnik HDZ-a, ujedno Premijer Andrej Plenković izjavio je povodom uhićenja Josipe Rimac i drugih njegovih pulena: ' Ja znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše Vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije.
  Ukoliko u ovim istragama se pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije.
  ' (mišljenje autora: Zato je bija potres u Zagrebu).

Kad je započeo Domovinski rat masa mladih ljudi, muških i ženskih, dragovoljno je pristupila HV. Pristupio sam i ja sa svojih 38 godina. Svi ostali većinom su bili dvadesetog godišta, osim nekih zapovjednika koji su bili nešto stariji. Zbog godina zvali su me 'Stari'. Susretao sam mladost koja je pripadala HOS-u i koji su na odori imali navedene oznake. Nismo nikad o tome razgovarili niti im je bilo važno. Nosili su ono što su im dali. Ali, starijim pripadnicima bilo je važno jer su bili proustaški nastrojeni iz njima znanih povijesnih razloga. Možda su im djedovi bili pripadnici Ustaša pa su svoje ideale prenijeli na njih. No takvih je bilo malo. Na 'terenu' više se je razmišljalo kao sačuvati glavu, a političke govnarije nikad nisu bile tema neke rasprave. Djed supruga moje kćeri bio je Ustaša ali mu poslije II WW nije pofalila niti jedna dlaka s glave i normalno je radio i živio i posve normalno su mu se djeca školovala. Svi koji se nisu ogriješili u zločinima, amnestirani su i normalno su živjeli.

HDZ kao stranka u načelu nije bio proustaški orjentiran ali i oni su imali svoja razdoblja koketiranja s Ustaštvom. Evo par primjera:

 • Na osnivačkom skupu HDZ-a u baraci na Jarunu pamti se Tuđmanovom izjava kako je sretan što mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja. Već tu u baraci počelo je bratimljenje s ustaštvom, a protiv partizana.

 • Srušene su tisuće antifašističkih spomenika, bez ikakve osude od strane HDZ-a.

 • Pokušaj mješanja kostiju pripadnika partizanskog i ustaškog pokreta.

 • Promijena naziva ulica nazvanih po članovima antifašističkog pokreta, a ponegdje se uvode nazivi prema ustaškim 'velikanima'.

 • Promijena valute u 'Hrvatske dinare', te potom u 'Kune', ali su se pri tome debelo okoristili preprodajom 'Jugo' valute u BiH za DM.

 • Promijena zakona na jedan dan kako bi se pojedincima omogućilo da legaliziraju na čudan način stečene nekretnine. Dakle, koketiranje i s lupeštinom.

 • Višekratna naplata bojanja tunela, izrada mostova koji nemaju prilazne ceste, kupovina zemljišta oko budućeg Pelješkog Mosta za male pare i slične aktivnosti ne samo da su koketiranje s lupeštinom već i profiterstvo.

 • HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru donijela je zakon o 'zastari' sudskog procesa ako se ne riješi u roku od dvije godine, što je jako zgodno ako se ima dvojno državljanstvo.

 • HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru donijela je zakon po kojem se preživjelim ustaškim zločincima isplaćuju penzije.

 • HDZ nikada nije priznao da je u NDH počinjen genocid nad 'neistomišljenicima', osobito nad židovima i srpskom narodu, ni zatražio oproštaj.

 • Pokroviteljstvo vlade RH za komemoraciju 'Hrvatskih' žrtava u Bleiburgu. Dakle, vlada odobrava ustaško-crkveni dernek.

 • Predsjednica Republike KGK poručila je javnosti glede pozdrava ' Za dom Spremni! ' kako se zapravo radi o 'starom hrvatskom pozdravu'. Posli je taj navod povukla. Narodna poslovica kaže: 'Nema kajanja poslin jebanja!'

 • Neki od vojnih činova časnika HV preuzeti su od Ustaških i Domobranski nazivlja.

 • Nije izostala velika pomoć Crkve koja je sve to blagoslovila. Po njima sve USTAŠE idu u RAJ jer su primili sve sakramente i odradili sve što Crkva propisuje. Ako im je familja platila sve mise zadušnice Crkva obećava, nakon čistilišta, vječni mir i spokoj u RAJU zajedno s Antom Pavelićem, Budakom, Francetićem, Luburićem, Bobanom i ostalim ustaškim koljačima (pardon; Hrvatskim VITEZOVIMA) - pravim ratnicima za slobodu i neovisnost Hrvatske. A ostali? Tko ih jebe!

Našlo bi se još toga, ali nemam volje to istraživati. Prošla 'korona' i vratili se 'šućmurasti' sa svojim pizdarijama, te otuda incident u Okučanima. Možda je to najbolje opisao general Džanko: ' .....Predsjednik je u Okučanima doveden u takvu situaciju od loših režisera koju su napravila ova dva redikula. Napravili su takvu glupost da je to nevjerojatno. Milanović nije imao drugog izbora nego otići. To je sve izrežirano prije, ti ljudi u majicama sami nisu došli. Pa, zar mislite da bi oni ima takve hrabrosti doći u trenirkama i na kraju se skinuti da budu ispred predsjednika?! Zamislite što to znači? Vidjeli ste da su Krstičević i Medvjed stajali i šutjeli. A šta će? Oni se moraju boriti za glasove, izbori su. Premijer Plenković misli isto ono što i predsjednik, ali je njima stalo do izbora. To im je najvažnije. Očito je da povlađuju desnici. Nije to veliki broj ljudi, ali oni da ih preotimaju od Škore. .....Crnim majicama s natpisom 'Za dom spremni' nema mjesta u javnom prostoru. .....Ustav sve lijepo kaže. Njega se samo treba držati. Najžalosnije je što se zloupotrebljava ljude iz HOS-a koji su poginuli. Ja sam bio zapovjednik kada je predsjednik Tuđman izdao zapovijed da se sve to stavi u HV, jer nema stranačke, HSP-ove vojske..... '

Prekraja se povijest kako kome paše i 'isporučuje' se djeci u škole. No jednu stvar još nisu stigli prepraviti, kao brojke prikazane na slici 2.

 Brojnost partizanske vojske
Slika 2. Partizanska vojska.

Kad se pogleda rast pripadnika partizanske vojske do 43' godine, najveći priliv je iz Hrvatske i Bosne. Broj Hrvatskih partizana najveći je iz područja Dalmacije. Tome se ima zahvaliti uspješnom zajedničkom 'djelovanju' Talijanskih fašista i Ustaša u NDH, jer su na tim područjima radili najveće zločine. NDH u biti formalno nije ni bila 'Hrvatska država' nego Talijanska kraljevina prema dogovoru Ante Pavelića s Talijanima kad je princ iz talijanske vladajuće dinastije Savoja imenovan hrvatskim kraljem Tomislavom II.

Ponuđenom amnestijom 1944. godine na stranu partizana prešlo je oko 180'000 Četnika i 30'000 Domobrana i Ustaša. To je bio politički potez NOV da bi pridobili Četnici koji su kod saveznika već izgubili kredibilitet, a ustvari su ga potpuno izgubili prilikom Desanta fašističkih snaga na Drvar, upravo u doba kada je u Drvaru kod Tita boravila britanska i ruska misija. U stvari prebjezi Domobrana u partizane događali su se i prije amnestije. Na primjer, oko 3'000 vojnika vojske NDH u Dalmaciji tijekom ratnih operacija za oslobođenje Dalmacije priključilo se partizanskoj vojsci s punom ratnom opremom.

 Desant na Drvar
Slika 3. Drvar - 'Konjićev skok'.

A na Internetu, kad se pogledaju stranice Hrvatske 'Wikipedije' (web-enciklopedija slobodnog sadržaja), koju je očito preuzela desno orijentirana skupina ljudi, opis Desanta na Drvar izgleda kao na slici 3. U odjeljku o gubitcima spominju se njemački i hrvatski vojnici? Znači u partizanima nije bilo Hrvata? Revizija povijesti u praksi!

Jasno je da ovo koketiranje s ustaštvom ima za cilj pridobiti glasove za predstojeće izbore. Što se mene tiče ja za izbore 'ostajem doma'. Zašto? Zato da oni koji su u zadnja tri desetljeća Hrvatsku doveli u ovakvu nezavidnu situaciju kusaju svoje vlastite govnarije, kojih će još biti koliko hoćeš nakon 'korone'. Zašto bi ja to radio umjesto njih?

P.S.  Ako se kojem ridikulu čini zadovoljstvo da nosi ambleme poput naredno prikazanih, neka mu.

 Amblemi

Po meni je veće zlo opći pad moralnih vrijednosti u Hrvata. Grabež, lupeština, bahatost, klero-fašizam i mržnja postali su normalni dio Hrvatske svakodnevnice, osobito od starijih HOS-ovaca u Splitu koji se nisu ustručavali npr. istjerivati ljude iz stanova (čak i Hrvate) uz prijetnju smrti i prešutnu podršku HDZ-a. Uvjeren sam da su im moralne užance bile jadne i prije Domovinskog rata. Zato su im valjda i digli spomenik u ulici Ruđera Boškovića. Mislim da se poginula mladost HOS-a sada okreće u grobu. Dici od 19-20 godina ni potriba 'upadat' u stanove. Ali zato triba onima s familjom, jer valja negdi živit, zar ne? Tko nije uz HDZ nije Hrvat! Od ovakvog poremečenog stanja uma nećemo se brzo oporavit. Čak ni uz svestranu pomoć Crkve.

P.P.S.  Za kraj, u potpunosti podržavam potez presjednika republike Zorana Milanovića u postupku koji je učinio i njegovu izjavu na RTL televiziji (ili možda dalekovidnici?), a HDZ-u želim da dobije izbore i pokusa što više govana koja su sami 'generirali'.

Javili Crnogorskom Vladiki da se sedam đetića odalo pederluku.
Vladika popizdija - 'Odma na trg postavite sedam buradi punih govan. Sutra u deset sati dovedite đetiće i narod da gleda.'
Okupili se sutradan svi u deset sati na trgu i Vladika naloži da se svaki đetić baci u bure govan i da se svaki put kad izvuće glavu da udahne zraka ponovo gurne duboko u bure.
Nakon dvi ure vrimena odvaži se jedan đetić pitat:
- Pa dobro Vlado što nas cilo vrime guraš u govna?
- Da vidite kako je kurcu kad je u govnima.

Mi bi danas Vlado tribali stavit na Trg trideset bačava, za svaku godinu po jednu. A može bit da bi bilo bolje stavit cili bazen.

P.P.P.S.  Bleiburška komemoracija posljednjih godina izaziva dosta uglavnom negativnih reakcija austrijske javnosti, a manifestacija se svake godine održava uz sve strože mjere sigurnosti. Zbog komemoracije u Bleiburgu Austrija je i promijenila svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i za oznake iz vremena NDH te je njihovo isticanje u Austriji sada kažnjivo. Znači li to da oni o NDH misle drugačije nego mi? Dopuštenje za održavanje mise su prošle godine uskratile i lokalne crkvene vlasti. S obzirom na to da se sada skup održava na privatnom posjedu, kupljenom upravo za ovu svrhu od strane 'Počasnog bleiburškog voda', možda se misa ipak održi. Znači kolovođa ove 'manifestacije' je Hrvatska katolička CRKVA?

Dana 28. studenog 1943. godine sastali su se u Teheranu predstavnici Saveznika u II WW (SAD, Sovjetski savez i Velika Britanija). Sudjelovali su Churchill, Roosevelt i Staljin, te njihovi najviši vojni i politički suradnici.
Postigli su načelnu suglasnost o glavnim političkim pitanjima. Donesene su odluke:

 • Saveznici će pomagati partizanima u Jugoslaviji, četnici kao suradnici okupatora prestat će dobivati pomoć;

 • Uvući Tursku u rat na strani Saveznika;

 • Ako Turska zarati protiv Njemačke a Kraljevina Bugarska objavi rat Turskoj, SSSR će objaviti rat Bugarskoj;

 • Iskrcavanje zapadnih Saveznika u Francuskoj započet će u svibnju 1944. godine, a u isto vrijeme Crvena armija će otpočeti veliku ofanzivu.

Jugoslavija tada nije dobila titulu Saveznice. Dana 4. veljače 1945. godine u Jalti na Krimu (današnja Ukrajina), ponovo su se sastali najviši predstavnici Saveznika. Između ostalog zaključili su:

 • Da se nakon savezničke pobjede Njemačka podijeli u okupacijske zone kojima će upravljati po jedna od četiriju savezničkih država: Velika Britanija, SAD, Sovjetski savez i Francuska;

 • Da se u zemljama oslobođenima od njemačke okupacije vrate predratne vlade, uz izuzetak Bugarske, Rumunjske i Poljske - gdje je Sovjetski savez već bio instalirao satelitske vlade. U pogledu Francuske, priznata je vlada Slobodne Francuske;

 • Da se građane Jugoslavije i Sovjetskog saveza preda vlastima tih zemalja, neovisno o njihovom pristanku.

Ovim sporazumom dogovorene su i podjele sfera poslijeratnog političkog utjecaja; Jugoslaviju su priznali kao saveznika i nisu je 'dirali'. Baš me zanima kako bi se Jugoslavija razdijelila da nije bilo Titovih partizana među kojima je bilo znatno više Hrvata nego u ostatku vojske NDH. Pa tko su onda bili Hrvatski vojnici u doba II WW? Možda zna HDZ? Izvor podataka: Wikipedija.


 Natrag . Početna . Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice Sjedište Bloga