Čatrnja


Godina: 92'
Doba: Ljeto-Jesen
Podneblje: Nedođija
Mjesto: Istureno zapovjedno mjesto

To je naziv za mehanizam skupljanja izvorske vode ili kišnice u prikladno skladište. Na selu, onaj tko je imao više vode ljeti mogao je uspješnije voditi gospodarstvo. Voda je na selu izvor života i pravo bogatstvo, to znamo. Modernija verzija čatrnje je da se kišna voda sa krova kuće kanalima odvodi u cementnu kocku, koja na vrhu obično ima poklopac, a u dnu čatrnje montira su vodovodni izlaz glede odvoda vode prema kuhinji. Dakle, nešto slično bunaru, koji se za razliku od čatrnje 'puni' vodom iz nekog izvora kroz zemlju i koji je u načelu duboka rupa u zemlji. Mehanizam vađenja vode iz bunara može biti po starinsku - kantom, ili namjenskim vodovodnim sustavom - hidroforom.

E sad jeli voda u bunaru ili čatrnji zdrava? U tu svrhu moj kum (ispravnije, ja sam bija njegov kum), koristio je tri posebne jegulje koje su u bunaru hranile bakterijama. Dok su jegulje žive, voda je zdrava. Koja vrsta jegulje je bila u pitanju, nemam pojma, ali dalo bi se to brzo istražit danas uporabom Interneta. Ne znam kako ih je nabavija, ali znam da ih je dobro platija.

Već sam u priči 'Bolnička intervencija' spomenija da je IZM bija u jednoj staroj kući koju smo uredili. Kuća je bila na padini, uz cestu, visoka oko dva kata. Naši vrli arhitekti, stolari i električari (oće reć ja) podilili su je na dva kata i sve je imala šta triba. Gornji kat bija je spavaonica zapovjedništva, a na donjem katu bio je dnevni boravak uz 'centralno grijanje', odnosno veliku peć na drva koja je služila kako za grijanje tako i za štagod skuvat. U kantunu dnevnog boravka bila je špina (pipa) i mali lavandin (lavabo). Prokopali smo cestu i kanalizaciju iz lavandina proveli u polje ispod ceste. Agregat smo stavili malo dalje da se puno ne čuje i dava je dovoljno struje za rasvjetu. Jedino je kondut bija po 'starinsku'. Mala kapunjera u obližnjem polju. Do te kuće bila je omanja u kojoj je bija 'vezista' i služba od toga dana. U blizini nje uređena je i kuća za bovravak vojske uz trpezariju i kuhinju. Sve u svemu spremili smo se dobro za zimu. Lako je bilo liti, moga si spavat u vreći na ledini.

 Skica kuće i čatrnje
Slika 1. Skica kuće i čatrnje na IZM.

Eh, čatrnja! Kad su radovi bili skoro gotovi reče mi zapovjednik.

'Ti organiziraj čišćenje bunara (čatrnje), a ja idem sredit da nam pošalju vodu.' - veli zapovjednik, jer je čatrnja bila prazna a kiše još ni na vidiku.

Uvatim ja par dečki i odosmo čistit čatrnju. Unutra smrdi za popizdit. Uša prvi sa gas-maskom, kantom i lopatom i počeja. Drugi za njim ponija je sviću. Prvo šta se je izvadilo je par već krepanih zmija i par ubivenih kad su ušli. Srića da su imali dobre čizme. Onda je u jednom momentu na vidjelo izašla jedna stara postola? Potom su počeli čistit mulj s dna. Imali smo sirkove metle koje su služile za 'strugat' naslage smeća, a vodu za čistit donosili smo iz obližnjeg izvora. A u mulju bilo je čitavo malo biološko bogatstvo. Da je uz nas bija koji znanstvenik garant bi naša neku nepoznatu ili mutiranu vrstu življa. I tako je to čišćenje trajalo cili dan. Sutra po jutru, uvatili smo se sve dobro režentat (oprat u čistoj vodi) i osposobit vodovod do već spomenute špine, kroz koju je izlazila voda od režentavanja. Već je dobro zamaklo popodne kad je iz špine konačno potekla naizgled čista voda.

Javili mi stanje zapovjedniku, i ubrzo evo njega sa cisternom. Prvo se je malo vode iz cisterne potrošilo za završno pranje i dezinfekciju koju je provea veterinar koji je doša sa zapovjednikom, a onda se je čatrnja napunila vode do vrha. Uzeja veterinar malo vode i pravi analizu, a dio uzorka će odnit sobom.

- 'Voda je ka' suza.' - veli veterinar.
- 'Sutra ću u laboratoriju napravit detaljnu analizu vode i poslat vam je.'.

U bunar nije stavija već spomenute jegulje. Nalaz vode koji je doša bija je više nego dobar. Jeli koji od nas pija tu vodu? Posli onog što smo 'izvadili' i 'vidli' iz čatrnje, otu vodu koristili smo samo za režentat suđe. Za pit koristili smo izvorsku vodu ili vodu iz boce.

Zimu nismo tu dočekali. Nenadano, došla nam je smjena na način opisan u priči 'Unprofor'. Naravno, njima nismo opisali kako smo došli do čiste vode u čatrnji.

P.S. Nacrtani zid na skici vezan je uz priču 'Vidikovac'.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga