Linićev zakon


Godina: 93'
Doba: Ljeto
Podneblje: Moja soba, klima, žena i PC
Mjesto: Split

Načelo kako se ugovara biznis, iliti posao:

Otac: 'Želim da oženiš djevojku po mom izboru.'
Sin: 'Ne, sam ću odabrati ženu svog života!'
Otac: 'Ali ta djevojka je kćer Bill Gatesa.'
Sin: 'Opa, u tom slučaju ... OK'

Nakon toga, otac odlazi do Bill Gatesa.

Otac: 'Imam idealnog muža za vašu kćer.'
Bill Gates: 'Ali moja kćer je previše mlada za udaju!'
Otac: 'Ali taj mladi muškarac je potpredsjednik Svjetske banke!'
Bill Gates: 'Opa, u tom slučaju ... OK.'

Na kraju, otac odlazi u posjet predsjedniku Svjetske banke.

Otac: 'Imam jednog mladića kojega bi preporučio za potpredsjednika.'
Predsjednik: 'Imam više potpredsjednika nego što ću ih ikada trebati!'
Otac: 'Ali taj mladić je oženjen za kćer Bill Gatesa.'
Predsjednik: 'Opa, u tom slučaju ... OK.'

To je dio o uspješnom ugovaranju posla, i što je najzanimljivije bez provizije! Ali uspješnost i kontrola poslovanja kod nas malo se razlikuje od opisanog. Osobito fiskalizacija.

Ja: 'Dobar dan, može jedno šišanje?'
Brico: 'Može, kako da ne, sidite malo i pričekajte.'
Nakon što je obradija trenutnu mušterije veli - 'Izvolite sidite.'

Uvati me brico obrađivat i kad je bija gotov zove me da mi napravi fiskalni račun.

'Ne triba mi!' - 'Kako ne triba?' - 'Pa šta ću s njim?'
'Pa jeste vi popizdili. Doće mi inspekcija i onda smo najebali i Vi i ja.'
'Kako ja, pa ovde nema nikoga?'
'Pa inspektor može bit van i pitat Vas račun.'
'A koliko ga onda moran čuvat prije nego ga bacin?'
'A šta ja znam.'

Jeba te, izradija je račun i ja tutnija oti račun u džep. Ima bit da ću stari pederin opet stavit u pogon - za čuvat račune. Kad dođem doma onda s računom u kutiju, skupa s onima za struju. Triba priznat da za svaki račun valja platit porez, ali ajmo počet od 'MORSKIH PASA LJUDOŽDERA' a ne od neke sitne ribice - brice.

Kad dođeš u dućan Todorića, Keruma ili nekog sličnog uspješnog 'poduzetnika' sve su ti cijene na .99, i nikad nikom već godinama nije palo na pamet da mi vrati otu lipu. Lipa po lipa, puno puta za redom, i eto palače ili barem lipog tomobila. Nije ni Mamić (ili ti ga 'Maminjo') ništa bolji, samo on na drugi način 'skuplja' lipe. Ne konta se ka' lupeština, a lupeština je u suštini krivično djelo. - 'Šta nisi pita kad ti fali ta lipa sirotinjo jadna? Al' ja ka' 'poduzetnik' moram zate mislit, jado?' - A ni jednom inspektoru nikad nije palo na pamet da to ide izvidit. Zašto? Zato jer su oti uspješni 'poduzetnici' (da ne rečem nešto ružnije) usko povezani sa 'šućmurastima'! Priča tu vjerojatno ide ovako:

Inspektor: 'Molim Vas pokažite mi razliku u računima za ovu jednu lipu.'
Poduzetnik: 'OK, sad ću ja ... ali od sutra ... otpustiti ću 1000 radnika.'
'OK, nisam ni bija kod Vas.'
'Naravno da niste bili! Kako Ti je uopće palo na pamet doći?'

Alan Ford - Super HIK!

Jebi ga, brico i 'poduzetnik' nisu isto. Jedan vozi staro auto a drugi ima 'Ferrari', 'Maybach', 'Aston Martin' ili nešto slično. Jedan je obični građanin i eventualno član niske razine neke stranke, a drugi je moguće elitni član neke dobrotvorne humanitarne organizacije ala HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase). Dodirljivi i nedodirljivi (UNTOUCHABLES). A pošto su 'poduzetnici' uglavnom nedodirljivi nitko ih ni ne gleda pa stoga nisu nikad ni učinili nikakvo KRIVIČNO djelo. Dapače, to su cijenjeni građani. Ma daj, sad će njih jebavat neki tamo inspektor. Lako je trenirat strogoću na ribicama, ali kako s morskim psima? Ali moglo bi recimo ovako:

Inspektor: 'Gospodine, zašto Vam ljudi rade za mizernu plaću ili mukte?'
Poduzetnik: 'Otpustit ću 1000 radnika.'
'Gospodine, zašto radnicima ne plaćate prekovremeni rad?'
'Otpustit ću još 1000 radnika.'
'Gospodine, zašto se radi subotom i nedjeljom, na dan Gospodnji?'
'Otpustit ću još 1000 radnika.'
'Gospodine, zašto se radi praznikom, kao za Dan neovisnosti (po zakonu RH 8. listopada je neradni dan)?'
'Otpustit ću još 1000 radnika.'
'Gospodine, gdje ide ona jedna lipa što je kupcima ne vraćate?'
'Otpustit ću još 1000 radnika.'
'Poštovani gospodine, možete Vi otpustiti sve te radnika, ali morate im onda unaprijed platiti plaću za idućih pet godina od čega ćemo im mi odrezati porez.'
'A što ću ja onda?'
'Vi ćete gospodine u stečajni postupak, te kad se ustanovi porijeklo i obim imovine i podmire dugovanja, osobito prema radnicima, idete odraditi društveno korisni rad.'
'Kakav društveno korisni rad?'
Sud: 'Pa recimo, kopanje kanala za struju, vodu i telekomunikacije na otocima ili tunela između otoka i kroz Bosnu, a moguće i za Pelješki most.' (o.a. guljenje krumpira, po formuli '2 sata guljenja krumpira = 1 dan zatvora', ne dolazi u obzir).

 Univerzalni most
Slika 1. Projekt višenamjenskog mosta.

Dragi moj Liniću, ni Ti ni tvoja stranka, pa ni jedna od 'šućmurastih', niste u stanju nešto takvo učiniti nego jebete već do kože oguljenu 'stoku sitnog zuba' jer jedino to možete - lešinari. Svi se Vi 'Super HIK'. Vaš krivični (ili prekršajni ako Vam je draže) zakon je za cirkus. Svi ste Vi skupa s Vašim zakonima i pravosuđem za jednu mušku stvar. Neka Vam je na diku i ponos. A Crkva? Jebe se njih za sve, njima je u ovakvim okolnostima 'banja'. A što se tiče prikazanog mosta projekt bi moga izradit neki poduzetnik s par zaposlenih, ili više njih - zaposlenika i / ili poduzetnika, pa ako bude - bude. Ali će se izrada projekta uredno platiti.

Jebo ti državu kojoj razvoj i uspješnost društva, odnosno njegov prosperitet, umjesto da ovisi o jakim i kvalitetnim međusobno povezanim razvojnim institutima bilo koje vrste (o.a. Nema! Uništeno!) ovisi o 'poduzetnicima' bez obzira bavili se oni prodajom, preprodajom, trgovinom, uslugama, švercom, bankarenjem, zelenašenjem ili ti ga kamatarenjem, sklapanjem i prodajom tuđih (stranih) proizvoda, prodavanjem magle ili nečim drugim, i kojima je razumljivo u prvom planu njihov vlastiti interes. Osobito onih hohštaplera bez ikakve naobrazbe ali s urođenim instinktom za 'poslovanje' ili s završenim Fakultetom prometnih znanosti. Mozak čovika koji stvarno misli da će nas 'poduzetnici' izvuć iz kakice u kojoj se nalazimo zaista po Milasovom ne vridi ni 2 DM. U našoj demokratskoj Hrvatskoj ima 'poduzetnika' svih mogućih vrsta koliko hoćeš i nema do sada niti jedan dokazani i osuđeni VELEIZDAJNIK ili ŠTETOČINA! Pa zbog čega smo onda ovako jadni? Moguće zbog toga što nam napaćena domovina više nema minimalne sposobne ljudske resurse i tehnološki kapacitet za strateško planiranje bilo čega. Čemu onda tolika količina 'šućmurastih'?

A 'stoka sitnog zuba' i dalje će glasovat za 'šućmuraste' ili će konačno učiniti nešto radikalno?!

P.S. Zvonko Bušić počinio je samoubojstvo vatrenim oružjem u svom domu u Rovanjskoj kod Zadra (01.09.2013. godine). Pitam se samo zašto? Skonta čovik pravo stanje u Hrvata nakon proslave Dana hrvatskih mučenika u Udbini, pa mu puka film? A volija bi i znat jeli gajio kakve simpatije prema ustaškom poglavniku NDH Anti Paveliću, dike od vojskovođe koji je 45' zbrisa i ostavija sljedbenike na milost i nemilost bilo kome.

P.P.S. Znam Zvonko da te to ne tješi, ali svako malo neki od branitelja oduzme sebi život. Neću ulazit u razloge zbog čega su to učinili. I meni to padne na pamet svako malo. Prije domovinskog nisam si moga priuštit četiri dana odmora s porodicom u nekom hotelu, a sad to mogu još manje, i živim od prvoga do prvoga s hrpom dugova. Već mi je toga dosta. Ne mogu si priuštiti ni pristojan starački dom.


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga