Energetska obnova nebodera


Godina: 28G > p.F.
Doba: Božić 2018.
Podneblje: Lokve
Mjesto: Neboder, Šižgorićeva 7

Kako je sve počelo? Susjedni neboder već je izvršio obnovu, ne znam na koji način. Kod mene otišla okapnica balkona đavlu, i to ne samo na jedan balkon nego na tri. Prestavnik stanara (Vlado) pozva je građevinske planinare da inkartaju balkone koji ne vride. Sazva ja skup stanara i predložija da se zgrada uredi kao što je učinija susjedni neboder. Neki su grintali ali kad im je objašnjeno da će stalno dolazit građevinski planinari i da je fasada otišla u kurac (voda od klima je curila između fasade i zida) prominili su mišljenje. No to je bija samo načelni početak belaja koji će nastupit kad započne energetska obnova nebodera.

Vlado je sve lipo sasluša, i ne budi lin, ode u 'Tehnoplast', firmu koja upravlja zgradom temeljem plaćanja pričuve, i 'uvati' inžinjere Sanju Vušković da s njom dogovori postupak energetske obnove nebodera u Šižgorićevoj 7. Sazva je skup stanara, koji su vidjevši da je stvar ozbiljna došli u većem broju, dovuka Sanju, i u jednoj lipoj raspravi Sanja je objasnila svaki građevinski detalj energetske obnove uz PP prezentaciju vrlo stručno. Tu je dogovoreno da se osim fasade izolira i teraca, jerbo se vlasništvo stana u neboderu ne konta horizontalno nego vertikalno. Ako kome curi voda ispod terace, curi i meni koji sam ispod par katova (devet od petnćest - nije sedma od devet; Sanja izgledala ka' sedma od devet, ja ne). Isto vridi i za podrum. Još je dogovoreno da se montiraju odvodi za kondenzat klima uređaja zbog kretena kojima je kanta za kondenzat bila premala pa je voda curila preko balkona svima ispod (što njih nije puno sekiralo), te zamjena telera modernijim Alu-PVC rješenjem.

Na narednoj slici snimljen je građeviski planinar, koji po zaključcima na sastanaku više neće biti potreban.

 Planinar
Slika 1. Popravljanje fasade bez skele.

U i mjesecu travnju, Sanja kao voditelj projekta uz Vladinu potporu, inicirala početak obnove na način da je ugovoreni izvođač radova najprije počeja postavljat skelu pa dalje. Voditelj radova bija je inžinjere Branimir Radoš - Brane. Vrlo sposoban čovik glede stuke, ali i hodanja po skeli ka' šimja. Ja se to nebi usudija radit ni za koje pare.

Vlado je za ne falit, predložija povjerenstvo od pet ljudi, koje je prihvaćeno na održanom skupu suvlasnika stanova koji su u neboderu, po su stoga odgovorni kako za svoj stan tako i za cili neboder. Jeba te, osim suside Željke, svi su bili par godin mlađi ili stariji od Vlade. Vlado ima sedam banki, ali to ga nije mrzilo da se i on penje na teracu i po skeli. Ja to nebi gušta radit, osim ako bi baš mora. Stoga nisam siguran jeli mu povjerenstvo više pomoglo ili odmoglo.

 Neboder prije radova
Slika***** 2. Stari-novi Neboder / Šižgorićeva 7. ( + / - )

Kad je sve bilo gotovo, tamo negdi pred Božić, neboder je izgleda kao na gornjem skupu slika. Od nečeg ružnog i zapuštenog nastade nešto lipo i ugodno. A da je ulaz posebna storija netriba ni govorit. Pa je krele s fotoaparatom na ulazu iša sve snimit, pa je tako snimija i sebe a da to nije ni zna. Staklo je savršeno ravno pa je ispalo da je nesuđeni fotograf snimija ogledalo.

 Ulazna vrata
Slika*** 3. Ulaz / Vlado / Kamera. ( + / - )

Svima se, barem se nadam, sviđa udradak obnove. Kome se ne sviđa njegova stvar. Priko 97% suvlasnika potpisalo je suglasnost za energetsku obnovu, pa se usudim ustvrdit da smo kao stanari nebodera svjesniji i kompaktniji od Hrvatskog sabora. Ako se uzme učinak Sanje, Brane, Vlade i šašavog povjerenstva uz našega Jadrana kao krovne potpore, učinkovitiji smo i složniji od sabora barem deset puti.

Željki se je ulaz posebno dopa, pa je u Božićnom stilu lipo aranžirala gornje staklo ulaznih vrata. Baš mi je žaj šta je to posli skinila jer je puno figuralo.

 Parlafon
Slika** 4. Parlafon / Ključevi. ( + / - )

Parlafon je prva liga, bar po izgledu. Za mene malo gluhog i čoravog baš i nije. Iako je digitalna brava prilično velika i lako se ukuca zaporka (slika 4b), Vlado je za svih osigura ključ od ulaznih vrata zgrade. Umnožiš i podiliš članovima familje. Moj je ovi tamno zeleni na slici 4c. I još dokupiš kod Ace (meštar od održavanja) za 20 kn po komadu bežićni komunikator (plavi privjesak na slici 4c - TAG) i otvaraš ulazna vrata nebodera žmireći. Mo'š štagod razbit ili išarat ako si lupež ili seljačina, ali kamera prema slici 3c sve će lipo snimit. Kamere su još u hodniku i liftovima. Divota!

U obnovi je sudjelovala EU, uz uvijet da se zadovolji 60% uštede energije. Da je to ispunjeno svjedoći tabla na narednoj slici 5a.

 Donacija EU
Slika* 5. Donacija EU / Za lopove i seljačine. ( + / - )

Boje table malo su me zezale kad sam je slikava, ali više muke zadala mi je mala tabla s upozorenjem da je objekat pod video nadzorom (slika 5b). Nekako sam uspija dobit prihvatljivu sliku pri zalasku Sunca. E pa kad se proštiju obe table i najglupljem je sve jasno. A sad malo opisa o ulazu u zgradu.

 Ulaz
Slika** 6. Ulaz / Ulazno stubište / Teraca. ( + / - )

Ulazna vrata su 'mrak'. Stubište i pločice na ulazu ulašteni su kada ulaziš u hotel. Poseban štimung daju rukohvati od inoksa, protuklizne trake na skalama i šarena traka na samom ulazu. Kad su meštri polirani pločice, tako su se sjajile da si susidama moga vidit boju mudanata ispod vešte. To je dokaz da su mama nebodera Sanja, braco Brane i tata Vlado bolje obavili posal od svih drugih.

 Ulazni hodnik
Slika** 7. Ulazni hodnik / Prema ulazu / Kamera. ( + / - )

Mene ka' pisca ovih redaka sve oduševljava iako sam ima u početku zbrku u glavi jer nisam moga sinjat jeli lift doša do prizemlja ili ne. Prije se je prizemlje odmah moglo prepoznat gledajući kroz staklo na vratima lifta dotadašnje famozno ružne pločice.

A tata Vlado nastoji da sve bude još lipše, pa je tako naručija 'stalak za reklame', pojma nemam odakle, ali figura. Vidi se na narednoj slici.

 Biblioteka oglasa
Slika* 8. Stalak za reklame / Oglasni ormarić. ( + / - )

Osim toga izgleda da Vlado voli pisat oglase, jer se oglas na slici 8b odnosi na nekog našeg neidetificiranog susida koji se ponaša u skladu s načelima seljačine. Šteta da tako lipi oglasni ormarić ostane nepopunjen. Ako je neidetificirani susid tija hranit mačke moga je to lipo u malom pjatu odnit u vrtal. A imamo, za nevirovat, dva lifta. Ne mora uopće koristit skale i nebi se umorija.

P.S. Dodane su slike sa skelom. Skelu možete vidit bilo di ali ovako lipo obnovljen neboder - NE! Jeli se isplatilo trpit skele i meštre oko glave misecima do Božića? Je, evo ' A+ ' dokaza:

 Certifikat

Ka' prvo, pun je sada ugodnije boravit u stanu i s jednom grijalicom mogu grijat cili stan. Triba se pridržavat nekih malih pravila. Par puta dnevno prozračit prostorije oko kvarat od ure i lipo potom zatvorit vanjske telere, jer se tako osvježi zrak u prostorijama a zidovi se ne stignu oladit i ostanu topli. Jedini problem prilikom prozračivanja prostorija more bit povremeni smrad s Karepovca. Priko dana ostavit unutarnja vrata soba otvorena tako da grijalica s vremenom 'dopre' svuda kako bi zidovi ostali ugrijani. Nema više držanja prozora na 'kipu' cili dan i noć. To je dobro jedino glede promaje, pa onda odlaska u likara. Isto vridi i za po liti samo valja na južnu stranu spustit rolete dok se Sunce ne 'makne'. Već sad, par miseci poslin Božića imam preplaćenu struju za 139 kn. Bit će još bolje kad malo discipliniram ukućane.

P.P.S. U mene je još bolje od ' A+ ' certifikata jer imam bolje telere s tri stakla i unutarnju izolaciju od 6 cm. To sam napravija puno prije obnove jer sam mislija da je nečemo nikad napravit. Možda sam i stoga ' A++ '? Istina, tribalo je malo sve očistit kad su meštri otišli, ali ako si drža zatvorene telere, onda ti je u osnovi ostalo za očistit samo balkon i stakla izvana. Nečeš se valjda ponašat ka' tovar pa ostavit otvorene ponistre jer ti se mogu npr. šporkat zavjese ili štagod skuplje u tinelu. Nisam siguran da bi izvođač radova to platija jerbo je izrazito naglasija pisanom obaviješću da se u tijeku radova (dok radnici ne odu) teleri drže zatvoreni. Iznimaka ima uvik, koje naravno nisu krive što su zaboravile zatvorit telere.

P.P.P.S. Mala opaska; Seljak je radišna osoba koja se bavi poljoprivredom i od toga živi. Seljačina je način ponašanja (moralne, društvene i druge norme), najčešće naslijeđe stečeno u obitelji.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga