Zupčanik


Godina: < p.F.
Doba: Ljeto
Podneblje: Lokve
Mjesto: Neboder, Šižgorićeva 7

Neki dan, dok sam sve stranice sjedišta 'BUZDO' pretvarao iz 'http' u 'https' (ljeto-jesen 2017. godine) pričam tako s razrednim prijateljem Zawom i kukam kako me je ovi prelazak košta puno živaca. Ima stranica starih i priko 10 godina i nije čudo ako si nešto ispustija. Kaže on - 'Ma polako, jedna po jedna i zapiši šta si radija i šta imaš još učinit.'.

Nastavi on priču dalje:

'Ima sam šefa u škveru koji me je lipo učija.' - 'Kad ideš nešto radit, meti bili lancun na stol i prvu vidu koju si odvida, ili neki dil, stavi u gornji livi kantun i tako redom kako rastavljaš. Tako ti nije problem posli to sastavit.' - 'Po tome ga se uvik sičam i uvik to pričam.'.

Je, lipo je on to reka. Samo kako to izvest u ovom poslu kad se stalno nešto minja i faliješ a da ni ne znaš. To je bilo doba kad sam bija jedno 30 godina mlađi i kad su auti bili jednostavniji i često si ih sam popravlja. Kad bi ga poravlja sve bi vide trpa u jednu kašetu i stvorno je bija problem koji put se sitit di koju vidu triba stavit. Ali nisam ni ima drugi izbor kad sam sve popravlja u dvoru i ako ti nešto sitno upadne u travu, mo'š odma poć; u dučan po novo jer više to ne'š nač. Nije moglo pomoć Zawino pravilo. Vozija sam auto marke 'Zastava' - 'Z101', auto ka' na narednoj slici ali drugačije obojeno.

 Zastava 101
Slika* 1. Zasatava 101 / Audi A6. ( + / - )

Ma zamisli, pandurija je tada isto imala stare kante ka' ja, a sad bi svi tili 'A6', auto marke 'Audi'. Istina, saborski zastupnici, župani i slična stvorenja već su si ga osigurali, ali ovima 'ispod' njih ide to malo teže. Vatrogascima je najteže, imaju stare kante, neke starije od 30 godin i mogu pizdit kome hoćeš i neće dobit ništa. Smišno je bilo vidit kad su pogasili tog lita veliki požar u Splitu, oprostili su se od građana, koji u im zdušno pomagali svime sa čime su stigli, u vidu kolone s upaljenom svom mogućom rotacionom signalzacijom i sirenama, a koju je predvodija 'FIČO'. Naravno, 'šućmurasti' su naknadno došli u 'izvidnicu' nakon toga s 'A6', koji je moguće bija i blindiran.

U to doba < p.F. moji susidi odlučili su na svom 'Renault 4' (mali div) sami porpavit getribu (mijenjačka kutija). Rastvili sve i zupčanike i vide te trpali u jednu kašetu. Vidija to drugi susid Slobo, strojar, zajebant po prirodi, otiša u podrum, uzeja jedan zupčanik od 'Fiče', i ubacija ga u kašetu a da oni to ne vide. Satavili oni getribu - ali ima jedan zupčanik viška! Rastavi i nanovo. Opet zupčanik viška. I tako tri dana. Popizdili.

- Slobo, daj pomozi oko ovoga.
- Šta je?
- Ma imamo jedan zupčanik viška kad sastavimo getribu.
- Koji?
- Ovi ...
- Koji vam je ovo kurac, ovo je od Fiče.

Uzme slobo zupčanik i baci ga u kantu za škovace.

 Zupčanik
Slika 2. Skup zupčanika.

- Ma Slobo šta radiš?
- Ne sekirajte se, ovo je od Fiče, odakle vam?
- Nemamo pojma!?

Ode Slobo ča, sav ozbiljan, mada je u sebi već tri dana puca od smija jerbo su se ovi uvik pravili važni kako sve znaju, a znali i zajebavat Slobu. Jebi ga, naletili na tvrd orah. Jedan od značajnijih sklopova automobila je getriba (mjenjačka kutija). Triba bit pažljiv i strpljiv kad se nju rastavlja. Za razliku od njih 'šućmurastima' u getribi u načelu nema viška zupčanika nego opći manjak.

P.S. Nije im nikad prizna šta je učinija, jer bi sigurno pobra batine.

P.P.S. Dužan sam objasnit pojmove '< p.F.' i '> p.F.' Prvi se odnosi na datum prije nego je Franjo doša na vlast u Hrvata, a ovi drugi na vrime posli toga. Pa ima li tko važniji u Hrvata od Franje? Čovik je uspostavija slobodnu demokratsku Republiku Hrvatsku, koje nije bilo oko 13 stoljeća. Jedva smo to dočekali. Ja sam malo stariji pa se nešto sičan. Ta razdoblja se mogu obilježit kao:

  • Prije F. - u početku sve je bilo za kurac, ali kako je vrime prolazilo pomalo se je živjelo sve bolje i lipše.

  • Posli F. - počelo je nakon 'prije', ali s vremenom pomalo je sve otišlo u kurac i uz 'Akcijski' trend svakodnevno je sve lošije i ružnije.

Europa godine broji od Kristova rođenja, tako će Hrvati po svoj prilici prominit kratice. Naravno, ako se s time složi CRKVA.

P.P.P.S. Neki dan sam pročita da smo četvrti najgljuplji narod na svitu, odnosno prvi prema broju stanovnika po površini. Neću ulazit u analizu ankete koju su proveli neki učeni ljudi u svitu. Jedino me zanima je li se to odnosi na doba '< p.F.' ili '> p.F.'. U svakom slučaju dobro bi nam doša 'Nakovanj'.


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga