Nacionalni park - LOKVE

Godina: 17'
Doba: Ljeto
Podneblje: Split
Mjesto: Gradski kotar Lokve

 Plitvice Nema države u svitu koja se ne diči s nekom svojom prirodnom svetinjom, koju u načelu nazivaju 'Nacionalni park'. Naravno, u to se ne računaju buže koje su iskopane za vrime hladnog rata, iako su postale svojevrsna turistička atrakcija. Kako se ameri u rusi opet ne vole aktualnost tih buža obnoljena je, ali izgleda samo kod njih. Jedna od tih 'kućica u cviću' prikazana je u priči 'Vratašca'. I mi u Hrvatskoj imamo svoj nacionalni park - 'PLITVIČKA JEZERA' (mala slika na početku paragrafa), koji je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodna baština. Ima i u Dalmaciji par atrakcija, kao 'Modro jezero' kraj Imotskog. Opisa i slika o jednom i drugom ima dosta, pa nebi više o tome.

U Splitu i bližoj okolici nema baš puno toga, osim ako se ne uračunaju 'kave' di se vadi tupina za pravit cimenat. Ima još jedna aktivna podno brda 'Kozjak', prodana je Mesikancima skupa s tvornicom. Njima je dobra, a mi je prodali. Tko će razumit što je u mozgu 'šućmurastih', kad sve živo rasprodaju. I ono što vridi i ono što ne vridi. U nas cilo vrime traje 'AKCIJA!', bilo što da je u pitanju.

 Akcija
Slika 1. 'Akcijski' reklamni plakat.

Skrenija sam s teme. Žena me zna poslat u butigu kraj nebodera kad je ni' volja nešto na brzinu kupit, a moj mozak može zapamtit po šta sam poša. Onda moram proć kraj jednog parkića, okućnice neke manje zgrade, di se zna skupit ekipa za popit pivo, jer za popit pivo u restoranu nemaju love. Ima tu dosta demobiliziranih branitelja, koji se po demobilizaciji nisu imali di vratit za radit, jer im je firma u kojoj su radili, tijekom par miseci njihovog vojevanja ošla u kurac (čitaj - prodana). Tako gledam jednog od njih kako skakuće po nekoj lokvi i počinje nešto 'zidat'. Znatiželjan, kakvi jesam, odem ja do njega.

- Šta radiš?
- Evo vidim da izbija voda iz zemlje pa sam iša malo čačkat.
- Pa voda je još mutna.
- Je sad, ali za koji dan bit će čista ka' suza, provaj koliko je hladna.
- Je hladna je (oko 4°C). Kako ti je palo na pamet odi bušit?
- Jeba te, zašto se ovi kvart zove LOKVE?

Stojim u neboderu koji je u tom kvartu koji je poznat od prije po podzemnim vodama. Koji kurac su onda ovde radili neboder? Podlokat će ga voda kad-tad, i nakrivit će se ka' toranj u Pisi. Već sam prova kako je u njemu kad je bija potres. Nema šanse da mo'š uteč. Šta ako se nakrivi? Hoće li mi 'ko tada pomoć? - 'Šućmurasti' npr.? Moje sadašnje iskustvo kaže - 'Kuda neboder tuda i ja' - Amen!

Zaboravimo prethodno. Moj ratni supatnik i dalje samoinicijativno radi da bi ovi izvor izgleda što lipše, što pokazuje naredni skup slika. Volja je nešto što se ne da tako lako slomit.

 Izvor prekriven kamenom
Slika***** 2. Nacionalni park - LOKVE u Splitu. ( + / - )

Da ima smisla za dekoraciju - ima. Sve je lipo složija ali tibala bi mu mala pomoć. Stanari neće, 'Parkovi i nasade' vjerojatno o tome nemaju pojma, jer im niko nije reka, a mogli bi pripomoć puno. Malo klupa za sidit, koševi za škovace, očistit zelenilo i obogatit postojeće. Osta je sam ka' leut Tome Bebića, koji je živija u istom neboderu ka' ja. Vrhunski čovik!

Za ovo se ne može kazat da je 'planski' napravljeno. U tome mu jedino pomaže drugar iz istog miljea. Nisam doša u priliku da ih slikam, pa evo slike u stilu njihovog ponašanja nadalje.

 Ekipa parka
Slika 3. Ekipa uređenja i održavanja parka.

Kad dođe prilika napisat ću nešto o njima, ali zasad neka stoji prethodna slika. Dodat ću tko su i što su ako se trefi da se opet sretnemo, ali neka je na znanje 'P&N' da ima nezaposlenih branitelja, ljudi koji bi im i te kako bili korisni.

P.S. Naravno, daljnji razvoj parka uz veće slike možete pratiti na stranicama 'Splitske slikovnice'.

 Natrag .  Početna .  Dalje

Članci koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga