Nacionalni park - LOKVE

Godina: 17'
Doba: Ljeto
Podneblje: Split
Mjesto: Gradski kotar Lokve

 Plitvice Nema države u svitu koja se ne diči s nekom svojom prirodnom svetinjom, koju u načelu nazivaju 'Nacionalni park'. Naravno, u to se ne računaju buže koje su iskopane za vrime hladnog rata, iako su postale svojevrsna turistička atrakcija. Kako se ameri u rusi opet ne vole aktualnost tih buža obnoljena je, ali izgleda samo kod njih. Jedna od tih 'kućica u cviću' prikazana je u priči 'Vratašca'. I mi u Hrvatskoj imamo svoj nacionalni park - 'PLITVIČKA JEZERA' (mala slika na početku paragrafa), koji je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodna baština. Ima i u Dalmaciji par atrakcija, kao 'Modro jezero' kraj Imotskog. Opisa i slika o jednom i drugom ima dosta, pa nebi više o tome.

U Splitu i bližoj okolici nema baš puno toga, osim ako se ne uračunaju 'kave' di se vadi tupina za pravit cimenat. Ima još jedna aktivna podno brda 'Kozjak', prodana je Mesikancima skupa s tvornicom. Njima je dobra, a mi je prodali. Tko će razumit što je u mozgu 'šućmurastih', kad sve živo rasprodaju. I ono što vridi i ono što ne vridi. U nas cilo vrime traje 'AKCIJA!', bilo što da je u pitanju.

 Akcija
Slika 1. 'Akcijski' reklamni plakat.

Skrenija sam s teme. Žena me zna poslat u butigu kraj nebodera kad je ni' volja nešto na brzinu kupit, a moj mozak može zapamtit po šta sam poša. Onda moram proć kraj jednog parkića, okućnice neke manje zgrade, di se zna skupit ekipa za popit pivo, jer za popit pivo u restoranu nemaju love. Ima tu dosta demobiliziranih branitelja, koji se po demobilizaciji nisu imali di vratit za radit, jer im je firma u kojoj su radili, tijekom par miseci njihovog vojevanja ošla u kurac (čitaj - prodana). Tako gledam jednog od njih kako skakuće po nekoj lokvi i počinje nešto 'zidat'. Znatiželjan, kakvi jesam, odem ja do njega.

- Šta radiš?
- Evo vidim da izbija voda iz zemlje pa sam iša malo čačkat.
- Pa voda je još mutna.
- Je sad, ali za koji dan bit će čista ka' suza, provaj koliko je hladna.
- Je hladna je (oko 4°C). Kako ti je palo na pamet odi bušit?
- Jeba te, zašto se ovi kvart zove LOKVE?

Stojim u neboderu koji je u tom kvartu koji je poznat od prije po podzemnim vodama. Koji kurac su onda ovde radili neboder? Podlokat će ga voda kad-tad, i nakrivit će se ka' toranj u Pisi. Već sam prova kako je u njemu kad je bija potres. Nema šanse da mo'š uteč. Šta ako se nakrivi? Hoće li mi 'ko tada pomoć? - 'Šućmurasti' npr.? Moje sadašnje iskustvo kaže - 'Kuda neboder tuda i ja' - Amen!

Zaboravimo prethodno. Moj ratni supatnik i dalje samoinicijativno radi da bi ovi izvor izgleda što lipše, što pokazuje naredni skup slika. Volja je nešto što se ne da tako lako slomit.

 Izvor prekriven kamenom
Slika***** 2. Nacionalni park - LOKVE u Splitu. ( + / - )

Da ima smisla za dekoraciju - ima. Sve je lipo složija ali tibala bi mu mala pomoć. Stanari neće, 'Parkovi i nasade' vjerojatno o tome nemaju pojma, jer im niko nije reka, a mogli bi pripomoć puno. Malo klupa za sidit, koševi za škovace, očistit zelenilo i obogatit postojeće. Osta je sam ka' leut Tome Bebića, koji je živija u istom neboderu ka' ja. Vrhunski čovik!

Za ovo se ne može kazat da je 'planski' napravljeno. U tome mu jedino pomaže drugar iz istog miljea. Nisam doša u priliku da ih slikam, pa evo slike u stilu njihovog ponašanja nadalje.

 Ekipa parka
Slika 3. Ekipa uređenja i održavanja parka.

Kad dođe prilika napisat ću nešto o njima, ali zasad neka stoji prethodna slika. Dodat ću tko su i što su ako se trefi da se opet sretnemo, ali neka je na znanje 'P&N' da ima nezaposlenih branitelja, ljudi koji bi im i te kako bili korisni.

P.S. Naravno, daljnji razvoj parka uz veće slike možete pratiti na stranicama 'Splitske slikovnice'.

 Natrag  Početna  Dalje

Članci koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga