Vratašca


Stvarno mi ovi naši hrvatski novinari idu na živce. Te otkrili ovu spilju, te otkrili podzemne bunkere, ta je bivša SFRJ imala mnoštvo podzemnih zračnih baza i potkope za ratne brodove na svim otocima. Pa šta? U doba hladnog rata nije bilo zemlje koja to nije imala. Za vrijeme II WW i Hićo je ima svoje podzemne bunkere. Zašto ih ne bi imali i drugi? I sad je Tito ispao nešto posebno glede navedenog? Ma snimili filmova i uzeli povjesničara koliki god hoćeš, ostaje činjenica da je bio jedan od rijetkih vođa pokreta otpora protiv fašizma koji je sa svojom vojskom proša uživo draži ratovanja na terenu. Čak je i de Gaulle, koji je tijekom rata dosegao čin general-brigadira, ponos francuskog pokreta otpora protiv fašizma, predsjednik vlade Slobodne Francuske, svoje zapovijedanje vršio u egzilu, u Britaniji, na daljinu. I ostale vođe u drugim državama bili su dobro zaštićeni. Za vrijeme Domovinskog rata naše vođe čuvali su se terena kao vrag tamjana. Ako bi i otišli na teren osiguranje je bilo za popizdit.

Ameri već dugo imaju svoj 'Air Force One', poseban avion za predsjednika, kao sigurnosno sredstvo ustanovljen još za II WW, u koji sjedne on i njegova svita, sada skupa s 'kuferom' preko kojeg se prenose sigurnosni kodovi za lansiranje raketa. Kuda predsjednik, tuda i kufer; ka' sijamski blizanci. A jedan od centara za rukovođenje i zapovijedanje bio je u planini 'Cheyenne' - 'Colorado Springs', zvan NORAD (North American Aerospace Defense Command). Mala 'kućica' u sredini planine koja se je na moćnim oprugama ljuljuškala unutar debele betonske 'kutije', te je stoga mogla izdržati silan potres ili nuklearni udar. U strahu su velike oči, pa je u NORAD-u sve bilo veliko, kao što prikazuje naredna slika i film.

 Video 2  .
Slika 1. Ulaz u 'ukopano' zapovijedno mjesto.

Sigurnosna vratašca od par desetaka tona u suštini su blindo-vrata koja po gabaritima ne može izdržati ni jedna normalna nastamba. Ali ima ih NORAD. Prikazani NORAD više nije u funkciji. Zašto? Zato što je tehnološki zastario i ne isplati ga se osuvremenjivat. Gdje je novi ne znam, ali stari je odlično poslužio za snimanje filma 'Terminator 3 - Pobuna strojeva', i danas služi kao turistička atrakcija. Neka od skandinavskih zemalja svoju 'rupu' iste namijene pretvorila je u 'datacentar'. Tko ih je radio i kopao? Ajmo pogodit! A mi se sablažnjavamo kad 'otkrijemo' u odnosu na navedeni i njemu slične neku malu 'rupicu' kod nas i to se perfidno koristi u političkim smicalicama. Jebeš rupu, što se radi glede budućnosti? Jesu li naši 'ogromni' NORAD-i turistička atrakcija ili neki datacentar. Nisu, naprosto su u našem katoličkom odgojnom duhu opljačkani i devastirani. Sada mogu služiti samo za saditi gljive. Tko ih je gradio kod nas? Naravno, neposlušnici komunističkog režima. Da je sada u tu svrhu 'uposlit' vrle 'domoljube' koji su nam opustošili domovinu mogli bi ih napravit tisuću! Ali to u ovom momentu nije izvedivo, a izgleda ni važno.

Ljubivoje Ršumović; Garavi Sokak (koliko me sjećanje služi):

'I mi se često igramo konja, majke mi.
I mene uvijek zapadne da budem konj, majke mi.
I uopće mi nije važno da dođem prvi, majke mi.
Važno je onom koji me jaši.
'

Jeba te, a dokle će mene da jašu? Briga me za NORAD i Titove rupe i pećine. Kad će završit u zatvor oni koji su mi opljačkali Domovinu? Kad će mi djeca imat bolju budućnost? Hrvatska još nije ni približno država kakvu su sanjali i za koju se borili hrvatski branitelji. A ja glupan mislio da ćemo biti mala Švicarska!

'Što se je napravilo u tom smislu u protekla dva desetljeća slobode?'
'E jesi kreten, jesmo li ušli u NATO i još malo pa smo u EU!'
'Evala!!!!'

P.S. Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine, a radosno smo im se pridružili 1. srpnja 2013. godine. Investitori sada 'trče' u HR za popizdit! Što će tek bit kada promijenimo i valutu. Ne da se zamislit!


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga