Fax


Godina: 92'
Doba: Ljeto
Podneblje: Dubrovnik
Mjesto: Glavno zapovjedno mjesto

Bez razvoja nema ništa. Ako sjebeš ili zapustiš tvornice, institute, kombinate i zadruge, te njihove istraživačke i nadzorne funkcije, od tvoga razvoja neće ostati ni slova. Ako razbiješ sva jaja nema šanse da ih sastaviš, moraš uzeti nova, ali ako nemaš svoje kokoši možeš 'pjevat borbene'; ne može se živjeti samo od usluga bez vlastite proizvodnje. Tako je i u vojnim postrojbama, bilo u ratu ili u miru. Ali i razvoj može doprinijeti u negativnom kontekstu ako je krivo zamišljen ili se neispravno rabi, pa taman da je riječ, na primjer, o proizvodnji čačkalica ili namještaja ili pak o uzgoju krava. Obožavam kravu kao životinju, em daje mlijeko, em je možeš pojest. Samo ne valja ako iz zadovoljstva ubiješ cijelu kravu da bi za marendu uzeo samo jedan šnicel, a ostalo 'ko jebe. To najbolje znaju humanitarci, osobito oni koji brinu o zaštiti živine, kao krava ili stoke sitnog zuba.

No dobro, da se vratimo razvoju. Odnosi se na godinu, podneblje, doba i mjesto prema priči 'Posal'. Napredovanjem zapovjednog lanca i uspostavom žične komunikacijske mreže, što kroz telefonske parice a što kroz čeličnu uvijenu paricu (preteča Ethernet komunikacije), dobilo se je u brzini protoka informacija, odnosno izdavanja zapovijedi. Osobito uvođenjem FAX uređaja, koji je jasno ostavljao pisani trag. Vrlo korisna naprava za dokumentaciju izvješća i zadaća u vojnom zapovjednom lancu. Daleko bolje od nekodiranih radiostanica, jer je svako mogao slušati što govoriš, i sjedne i s druge strane. Zaštita komunikacije čista nula. Možda je i to bio jedan od razloga što me nitko nije mogao uvjeriti da kasnije kao sistem-inženjer uvedem bežičnu mrežu; kao da sam lupežima ostavio otvorena vrata. Ta čelična žica savršena je za izradu sušila za robu, ali je njena nezgodna strana bila što su je prilikom napasanja trave krave znale naprosto prekinut.

I tako, pristigao FAX u Glavno Zapovjedno Mjesto (GZM), novi, zapakiran u kutiji s uputom i sad to treba malo proučit i spojit. Kako bi povremeno došao iz isturenog zapovjednog mjesta u glavno, malo se odmoriti i oprati robu, natrčao sam baš kad je uređaj pristigao. Kao iskusnog inženjera, zapalo me da sve to skupa stavim u pogon. Između ostalog FAX je imao malu kasetu na koju su se mogle snimiti odlazne i dolazne PORUKE. U svrhu testa, uhvatim ja u klinč jedni našu bolničarku koja je imala jako umilan glas, napišem joj tekst na komad papira i ponavljali smo odlaznu poruku sve dok nisam s njom bio zadovoljan. Sa porukom mislim, koja je glasila otprilike ovako:

- 'Dobar dan. Dobili ste zapovjedno mjesto 'XY'. Zapovjednik je trenutno odsutan i usrdno Vas molimo da po oglašavanju zvučnog signala za početak snimanja poruke, razumljivo izdiktirate Vašu poruku, kako bi je zapovjednik po povratku mogao saslušati i analizirati i poduzeti potrebite mjere. Srdačni pozdravi iz 'XY' zapovjednog mjesta'.

 Mikro kaseta
Slika 1. Mala kaseta za fax.

S vremenom zaboravio sam na to, ali poruka je ostala. Kako u glavnom zapovjednom mjestu mora uvijek biti neka raspoloživa osoba iz zapovjedništva, tako prilikom jednog dolaska na odmor i pranje robe, ostanem kao služba. Nisam trebao, ali ekipa je htjela skočit na hladno pivo, a meni se nije išlo jer sam bio umoran, te ostadoh. Kako sam se zavalio u fotelju, od umora sam ubrzo zaspao. Kao za vraga, zazvoni telefon, zove neko iz zapovjedništva vojišta, i dok sam ja u polusnu spoznao što je u pitanju, famozna snimljena glasovna poruka već je otišla. Nije prošlo ni pet minuta evo ti VP iz zapovjedništva vojišta. Sreća moja da se u taj čas vratio moj zapovjednik taktičke grupe, dobar čovjek, vojnički dobro potkovan, koji je visoko kotirao u očima zapovjedništva vojišta, i koji me je koristeći svoj status i autoritet izvukao iz kakice u koju sam se sam uvalio.

Ovo me je posjetilo na jednu poslovicu iz vica - 'Nije ti svatko neprijatelj tko te baca u govna, niti ti je svatko prijatelj tko te iz njih vadi.'. Dakle, ja sam sebe neprijateljski bacio u govna iz kojih me je prijateljski izvukao moj zapovjednik, iako u načelu nije humanitarac. Eh, nije tehnika za magare, ma koliko veliko i staro magare bilo. Ako nisi / jesi član dobrotvorne humanitarne organizacije HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase), mala greška može te skupo zapast.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga