Patka


Godina: 15'
Doba: Zima
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

Ovih dana oko Nove Godine osta sam iznenađen kad sam pogleda u nebo i umisto našeg borbenog lovačkog aviona ugleda jato nekih pernatih beštija, moguće divljih pataka, koje su u ' V ' formaciji negdi putovale. Ka' velika eskadrila. I njih je bidne izpizdilo ovo pretoplo vrime pa su se uputile na put, i to još točno povrh grada. One su bar dovoljno visoko pa ih ne može uvatit virus gripe ka' moju familju do mjere da smo svi od najmlađeg unuka pa do mene dide zalegli u krevet. Kako sam se ja najbolje drža tokalo me ići po osnovnu spizu pa sam ih tako zapazija prigledavajući nebo. Moram nebo prigledat. Ne radi naših borbenih lovačkih aviona nego radi kiše da vidim može li se prat dičija roba po nadasve pristupačnoj cijeni struje koju nama umirovljenicima HEP isporučuje.

Onda sam se sitija da smo ka' klinci pivali u vrtiću brojalicu:

Pliva patka preko Save,
nosi pismo na vrh glave,
u tom pismu piše,
ne volim te više.

Pliva patka preko Save,
nosi pismo na vrh glave,
a u drugom javlja,
da te zaboravlja.

Preplivala patka Savu,
namočila nije glavu,
donijela je pismo,
da zajedno nismo.

Ka' klinac nisam zna kako izgleda patka. U biti jesam jer smo ka' dica znali poć u ZOO vrt na Marjanu, koji je bija u sastavu Prirodoslovnog muzeja, ali je zbog nedostatka love i dobre volje ljudi, nesta za stalno s te lokacije posli Domovinskog rata. Istina bija je mali i za današnje prilike neugledan ali je bija dobar dici. Prirodoslovni muzej je osnovan je1924. godine, a zoološki vrt 1926. godine. ZOO je u nastanku ima akvarij, koji je posli premješten 1955. godine u sastav Oceanografskog instituta na punti Marjana. I on se je 'ugasija' ka' ZOO vrt. U sastavu muzeja bija je i Botanički vrt, smješten na južnim padinama Marjana, za koji ne znam jeli još 'živ'. Ne znam jeli se sve to modernim tehnologijama moglo obnovit i lipše uredit te zadržat u funkciji na tim lokacijama ili je najjednostavnije sve bilo 'uništiti' s dobrom namjerom da se novo i modernije napravi - nikad, ka' šta je u nas postalo pravilo. Sve treba uništit, osobito tvorevine iz bivše Juge. Dobro, možda sve to ponovo jedno oživi na novim, primjerenijim lokacijama, ali to ionako nije tema ove priče. Tema priče je - PATKA.

 Patka
Slika 1. Patka na vodi, slika za djecu.

Na prvi pogled nevina pjesmica, ali ako se malo razmisli i nije baš tako. Nameće se tu nekoliko pitanja:

 • Kakva i čija patka?

  • Najprije kakva patka? Velika ili mala? Ako je velika može nosit i veliko pismo u kojem može bit i 'bomba iznenađenja'. Ajme ti se onome tko ga otvori. Ako je mala, ne može nosit bombu, ali je upitno može li preplivat Savu jer je vodotok Save brz.

  • Čija je patka? Najvjerojatnije od onoga koji je napisao pismo. Zašto šalje patku kad ima HP ('Hrvatska Pošta' a ne ' Hewlett-Packard') koja još nije privatizirana? Ako koristi HPEKSPRES može mu se dogodit da primatelj dobije samo obavijest o pošiljci (ka' u priči UHLJEBI). Ili nema hrabrosti sam dostavit pismo?

 • Gdje patka preplivava?

  • Ako se pogleda zemljovid Hrvatske preplivavanje može biti npr. u blizini Jasenovca, gdje je bio je najveći sabirni logor i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Tu Sava čini granicu između RH i BiH. Dakle, između dvije države. Možda je pismo kriptirano i što se stvarno krije u navedenom tekstu? Sigurnosne službe imale bi sa čime bavit.

  • U kojem smjeru pliva patka? Iz BiH u RH ili iz RH i BiH? Ako je u pitanju prvo može bit u pitanju obavještajno djelovanje naših sigurnosnih službi i njihovih obavještajaca (špijuna) u BiH, a ako je obrnuto može se raditi o poruci koje obavještajcu (špiji) upućena.

  • Ako nije djelovanje obavještajnih službi RH, onda je u pitanju djelovanje obavještajnih službi BiH, preciznije REPUBLIKE SRPSKE. Možda je i Šešelj upleten? Treba do tančina analizirati sadržaj i ako se 'probije' kriptirana zaštita, sadržaj čuvati po cijenu kao u slučaju Churchill - Coventry.

 • Kojim pismom je napisano?

  • Ako je napisano latinicom sve je u radu ako je to plod obavještajnog rada hrvatskih službi. No pošto sam ja objavio sadržaj pisma, jeli preplivavanje patke na tom mjestu dalje sigurno? Ne misleći možda sam ugrozio domovinsku sigurnost?

  • Ako je pisano ćirilicom onda je to definitivno poruka neprijateljskog sadržaja i treba poduzeti sve mjere koje bi mogle uzrokovati teške posljedice. Lako je ako je to napisao neki 'Urbani Jugoslaven' ili 'Jugonostalgičar', ali što ako je poruka neke ekstremističke grupe? Koju je moguće organizira Šešelj? Ionako stalno nešto prijeti? Eto ti posla za tipa ka' u filmu 'American Sniper', nedavno snimljenom (2015. godina) u režiji Clint Eastwooda.

Ovo su samo jedna opservacija koja mi je pala na pamet. Ako je u pitanju npr. Sisak ili Zagreb onda patka preplivava Savu na teritoriju Republike Hrvatske, što moguće upućuje na aktivnost 'unutrašnjeg neprijatelja' te u tom slučaju treba biti nadasve oprezan.

Jeba te, koja zajebanija samo oko jedne patke! A di je sve ono ostalo sa čime se mora suočit naš predsjednik-predsjednica i vlada? Tko god da dođe na vlast upa je u kašetu brokava. Najprije mora riješit slučaj PATKA, pa onda sve ostalo, a ova PATKA nas jebe već više od dva desetljeća. Za popizdit. Ja bome ne bi zna kako opisani problem razriješit. Ne zavidim niti jednom šućmurastom koji se mora suočit s problemom - PATKA.

Kad se dobro razmisli, ja se ne bi samo tako zajebava s - PATKOM. Sve mi se čini da bi u pomoć tribalo pozvat Crkvene dužnosnike, osobito one koji se bave egzorcizmom, odnosno istjerivanjem đavla. Nisu tu neka čista posla.

P.S. Kad 'oćeš nekoga mantat, onda mu 'prodaš' priču koja u sebi sadrži naopaku istinu, i ako ju je uredno prihvatio, znači da si mu proda - PATKU. Jeba te, koliko priča naši šućmurasti nama 'prodaju' svakodnevno. Da su prave patke u pitanju bilo bi ih više nego registriranih glasača.

P.P.S. Koji bi tek cirkus bija da je patka u pismu imala ugovor o kreditu vezan uz Švicarski Franak? Ne smin od straja o tome nadalje išta promislit.


 Natrag . Početna . Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice Sjedište Bloga