Sanja


Godina: Svaka
Doba: Bilo koje
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

Sanja je popularno žensko ime u Hrvata, a značenje imena dolazi od korijena riječi 'sanjati'. Znači nešto sa spavanjem, ali se u suštini podrazumijeva neko lipo sanjanje. Kako su žene uvijek lipe, bez obzira na dob, muških imena na osnovu istog korijena gotovo da i nema, ali zato pristaje ženama. Na fakultetu u kojem sam dočeka kraj radnog vijeka bija je jedan mladi ženski novak imena - Sanja. Osim lipog imena bilja je i ljepuškasta. Znala se je i lipo uredit. Kosu je često uplela u repić ala 'Lara Croft'. Često je posjećivala naš klimatizirani informatički prostor od kojih 6 kubika veličine u kojem smo kolega i ja održavali poslužitelje iza leđa i nadzirali mrežu s naših računala na radnom stolu. Naravno, tu smo vršili manje opravke i instalacije ili podešavanja na novim računalima.

Sanja je bila domišljata cura (možda danas i više nije cura), ali kako je bila vesele naravi zvali smo je 'Veseljko'. Uvik kad bi došla ispričala bi neku smišnu dogodovštinu. Sama si je sredila 'doškolovanje' na nekom institutu u Njemačkoj, zaradila lovu za kupit si novo računalo na radnom mistu kojeg je po komponentama sama 'složila', uspješno pisala doktorat i učestvovala u znanstvenim radovima, svojima i tuđima. Ukratko, vridna i sposobna cura.

Jednom prilikom uleti Veseljko kod nas dok smo unutra bili nas dva djelatnika i demonstrator Muky. Razgovor između nje i kolege teka je otprilike ovako:

- 'Tribalo bi mi uredit nešto na kompjuteru, mo'š li navratit?'
- 'Aj', sidi tu, samo nek ovo napravim pa ćemo onda.' - veli on.

Iz zajebancije kažem - 'Idem ja vani.' i dignem se sa stolice. Muky je odma skužija da je zajebanija u pitanju i on će - 'Idem i ja.'. Gleda Veseljko što se događa i odma ispali:

- 'A u pičku materinu, danas sve moraš platit u naturi!' - na što smo svi krepali od smija.

Ali draga moja Sanjo, s vrimenom sam se uvjerija da nisi bila u pravu. Bitna komunikacija uvik se odvija uz kuvertu, neki papirić na kojem piše novčani iznos ili upit - 'A ima li mene tute?'.

A lipo sanjat je velika blagodat. A da bi lipo sanja moraju ti se dogodit lipe stvari dok si budan, jer sanjanje je uglavnom 'prepričavanje' doživljenog, pa stoga može biti lijepo i ružno. Moždane vijuge tijekom spavanja znaju san vrlo često izobličit na ljepši ili manje ljepši način. Dok sam bija student zna sam sanjat gradivo iz ispita i za ne virovat, jednom sam jedan zadatak iz matematike rišija u snu. Finta je samo u tome da te dok to sanjaš nešto probudi jer se posli ne mo'š sitit što si sanja. Ima i gorih načina sanjanja. Pizdarije recimo sanjaš kad te boli zub ili uho, ali nenadmašno sanjanje je kad ti se počnu vračat slike iz prošlosti iz doba 'članstva' u HV. Ne pamtim više koliko puti bi se zna skočit iz kreveta sav izbezumljen. Izmiša ti se sve u glavi. Da mi nije bilo zakonite supruge ne znam kako bi sve to prebrodija. Nažalost, još se nisam rišija 'malih zelenih boba'.

Kad sam zbog zdravstvenih razloga umirovljen i kad se je sve pomalo smirilo i rat već debelo vremenski odmaka, sada se bavim čuvanjem unuka i povremeno radim ove stranice koje čitate. To mi čini zadovoljstvo, ali kako sam već omatorija ne ide uvik sve glatko, pa se snovi koji put tiču i toga.

Od programske potpore za izradu web-stranica koristim 'licenciranu' staru verziju 'Macromedia Dreamweaver', koju je cjelokupno otkupija Adobe (da ne kažem preuzeo; kad imaš puno love ne kradeš - kupuješ). Za crtanje i obradu slika koristim svoju staru ljubav, 'Ulead' programske alate, još od verzije 5 koju sam je 'otkrio' negdje oko 99' godine. Toliko mi se je dopala jednostavnost i učinkovitost tog alata da njegovu zadnju inačicu 'PhotoImpact 12' s dodatkom 'GIF animator', koristim još i danas. I njih su naravno preuzeli. Ono što je Corel trebao uredno je 2006. godine kupio za nadogradit svoj 'Paint Shop'. Meni to ne smeta. Ja i dalje za crtanje i obradu slika uspješno koristim 'licenciranu' posljednju verziju ULEAD alata.

Sučelje 'PhotoImpact 12' prikazuje naredna slika, naravno umanjeni prozor da stane u ovo štivo.

 Photo Impact
Slika 1. Program za obradu slika.

Alat je prvenstveno služija za crtanje i obradu slika ka' šta je primjer male slike u njegovom prozoru, a ima je i neke vektorske elemente. Bija je brz i ka' šta je i red koristija se je u radu s objektima. Slika se je mogla crtat u slojevima (layer). U prvom sloju postaviš pozadinsku sliku, a onda dodaješ novi sloj i kojemu dodaješ objekte, kao tekstualne opise, ili isječke iz neke druge slike i kraj svakog objekta je 'oko' s kojim omogućiš da se objekt vidi ili ne vidi dok izrađuješ crtariju. Svaki od objekata možeš podešavat po veličini, osvjetljenju kontrastu, popraviti perspektivu, smanjiti šum, maknit crvene oči, ili dodati neko posebne efekte i još dosta toga. Kad je sve gotovo najprije spremiš sliku u .UFO formatu kako bi se sačuvali slojevi i objekti za naknadnu obradu, pa je onda spremiš u .gif, .png, .webp formatu ili nekom drugom formatu od mnoštva ponuđenih za konverziju. Tada se svi slojevi i objekti u njima povežu u jedinstvenu sliku koja se može nadalje obrađivati prema nahođenju. U svakom slučaju po mogućnostima čudo od alata.

Treba vremena za ovladati svim mogućnostima ovog alata, i za nešto složenije moraš se dosta pomučiti, osobito ako želiš animirane slike, za što služi alat prikazan na narednoj slici.

 GIF Animator
Slika 2. Program za izradu animimacija.

Animirane slike podržava jedino .gif format. Stoga se sve slike urađene alatom na slici 1 moraju spremiti u tom formatu koji podržava svega 256 boja. U momentu spremanja slike u navedenom formatu izmiješa se obično pozadinska bijela boja sa sadržajima bijele boje u slici te se mora izvršit korekcija 'bijele' boje, prepravi se u sivkastu, doda nova bijela boja s kojom se pitura ono što treba biti bijele boje. Prilikom spremanja slike bijela boja napravi se prozirnom (transparent).

Sve slike koje će se potom unijeti u 'GIF Animator' kao objekti moraju biti istih dimenzija, što znači da će se neke urađene prvim opisanim alatom morati uvećati ili izrezati kako bi sve izrađene slike imale istu dimenziju. 'GIF Animator' svaku sliku tretira kao objekt koji se tretira kao 'Frame', slično elementarnoj sličici filma, za koji se određuje kako će se prikazivati u ukupnoj slici i koliko dugo vremena. Za animaciju slike goluba koji slijeće na krov zgade, pokaki se i odlazi treba negdje oko 300 sličica tj. 'frame' objekata. Imaš se što namučit za to učinit. Ode cilo popodne. Primjer jednostavnije animacije je za sliku 'Formulu E'. Ma isto se potroši gotovo cilo popodne.

Kad si sve opisano napravija, odjednom na pola uha čuješ zakonitu kako se oblači i sprema za ić' u spizu, i kad se potpuno razbudiš na svoj užas ustanoviš da ti komp uopće NIJE UPALJEN.

P.S. Možda bi Vlada mogla koristit ove alate za animirat strane investitore da ulažu u Hrvatsku, naravno uz upaljen komp.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga