Magla


Moj prijatelj Tonči ima firmu koja se uglavnom bavi izradom stranica za web-sjedišta i održavanjem pojedinih. Oženija se je, ima lipu dičicu, kupija je auto i sve u svemu posal mu ide da može pristojno živit. Je da se koji put namuči ka' pas, i sigurno to nije isto ka' radit u državnoj firmi. Istina, žena mu radi u banci, ali ona se ne može ubrojit u uhljebe jer banke odavno nisu u vlasništvu Republike Hrvatske (osim zasad još jedne jedine preostale). Lakše joj je nego Tonču, ali ne baš drastično.

E, kad su se tek vjenčali, i još nisu imali dicu, punica se stalno žalila na njega. Kako je predavala u školi izjadala se dici da ima za zeta nekog 'jebivjetra' koji živi od toga da prodaje 'maglu' u Austriji preko Interneta. Kako je Tonči mlađa informatička generacija, nije dugo tribalo da sazna preko socijalnih mreža što punica misli o njegovom poslu.

Najbolje mu je išlo kad je održava stranice neke kladionice u Austriji. Ali sve šta je lipo kratko traje. Nakon dvi godine tip koji je održava 'Oracle' bazu kladionice, neki Englez, jedan dan sve je kopira na neki medij, obrisa sve s poslužitelja i proda, čini mi se nordijcima, i bazu i Tončijev uradak i kidnija u Južnu Afriku. Dakle, može se ostvariti pristojna zarada koristeći Internet, i pristojno živjeti radeći, ali ne valja kad imaš posla s Piratima (mislim Englezima).

Vratimo se punici. Jednog dana skupila se familja i neki od prijatelja familje pita Tonča sa čim se bavi.

- 'Pa, prodajem maglu.' - reče Tonči.
- 'Kako to, prodajete maglu?' - u čudu će sugovornik.
- 'Lipo, kupin staklenke, i kad je maglovit dan uhvatim je u staklenku, dobro zatvorim i prodajem u Austriju preko Interneta.'
- 'I ide vam oti posal?'
- 'Ide kako ne, lipo zaradim.'

Da se je zemlja oti čas otvorila, punica bi sigurna skočila u rupu, jer od srama nije znala di bi se sakrila. Priča je stara, ali dala mi je ideju, koju ovim putem prenosim vladi RH kako bi izvadila hrvate iz kakice.

 Staklenka
Slika 1. Staklene posude s poklopcem.

Evo par natuknica:

 • Otvorit tvornicu staklenki raznih veličina lovom domaćih poduzetnika prikupljenih od poreza, a sigurno ima mogućnosti za skupit dosta love kad se poduzetnici hvale da plaćaju veliki porez. Pri tome se zaposli ' a ' ljudi. Tvornicu odmah likvidirat da mogu zaradit štogod stečajni upravitelj i članovi nadzornog i upravnog odbora, i prodat je za 1 kunu nekom budućem 'poduzetniku', koji će imati obvezu zaposlit još ' b ' ljudi. Broj zaposlenih: a+b ljudi. Ne može tvornica bit u državnim ili radničkim rukama. Treba je PRIVATIZIRAT.

 • Staklenke ne mogu bez poklopca. Sigurno će se pronaći investitor koji će uložiti u izradu poklopaca za staklenke, te će kao kooperant sa ' c ' ljudi opsluživati potrebe prve tvornice. Broj zaposlenih: a+b+c ljudi.

 • A da se poklopac dobro zatvori treba brtva. Čim prve dvije navedene stavke budu realizirane neće trebati moliti niti jednog investitora da uloži u tvornicu brtvi i zaposli ' d ' ljudi. Broj zaposlenih: a+b+c+d ljudi.

 • Ali na staklenci treba treba biti naljepnica, da bi se znalo što je u njoj. Eto razloga za još jednu firmu i zaposlenje ' e ' ljudi. Broj zaposlenih: a+b+c+d+e ljudi.

 • Naljepnica će izraditi kod neke dizajnerska kuća s ' f ' uposlenih, koja se inače bavi bojanjem raznih stvari, pa i tunela ako treba. Broj zaposlenih: a+b+c+d+e+f ljudi.

 • Staklenke treba distribuirat na tržište o čemu će brinuti neka agencija za marketing s ' g ' uposlenih, koristeći već uhodane distribucijske kanale naših već uglednih poduzetnika koji ih uglavnom koriste za uvoz hrane i raznih vrsta robe. Broj zaposlenih: a+b+c+d+e+f+g ljudi.

 • E sad treba odlučit što stavit u staklenku kako bi se mogle izradit adekvatne naljepnice. Većinu spize ne možeš jer se već uvozi, pa treba odlučit se za nešto drugo. Tu stratešku ulogu preuzima vlada koristeći plan 21 ili nešto slično. Oni će svojim konstruktivnim razmišljanjem skupa uz konstruktivno razmišljanje oporbe doći do kvalitetnog rješenja, koji sigurno neće biti punjenje staklenki maglom.

 • Staklenke se na primjer mogu puniti čistim zrakom iz Gorskog Kotara, pitkom vodom, čistim morem za potrebe kućnih akvarija, raznim suhim lišćem za nove generacije čaja koje će izraditi naši instituti i farmaceutske firme, tekućinom protiv ćelavosti, tekućinom za pranje mozga ili s nečim drugim što je vlada sa svojim savjetnicima odlučila. Moglo bi se legalizirat marihuanu pa nju PROIZVODIT i prodavat u staklenkama. Broj zaposlenih raste li ga raste.

 • Sve ovo je jednostavnije nego PROIZVODIT plastične igračke, šivat robu, izrađivat školske torbe, dizajnirat i izrađivat namještaj, izrađivat alate i strojeve, automobile pa i brodove. Tko će se s tim zajebavat. I još sve to treba prodat na vrlo konkurentnom svjetskom tržištu. Pa tko će nam dat kadar koji sve to može? Tko može konkurirat Kinezima iako im je većina robe šugave kvalitete? Nije baš jasno kako takva roba uopće dođe na police naših dućana. Tko to odobrava?

 • Ako ništa drugo može se u staklenku stavit glava političara kojeg je šupirala vlastita stranka, i ako se uporabi stari afrički recept kanibala, može se glava i smanjit da stane u manju staklenku. Ote glave mogu se prodavati ka' maskote, kako na domaćem tako i na stranom tržištu. A mogu se postavit i u muzej rabljenih političara, slično muzeju voštanih figura.

I ako sve to bude radilo 'tip-top', firmu odmah prodat strancima, kao telekom, i zaradit neku lovu za otplatit dugove. I sve to uz vrlo malo proizvodnje i potrebe za skupim znanstvenim, stručnim i radničkim kadrom.

Tako bi se i u drugim područjima hrvatske ljudske djelatnosti mogle otvorit slične firme koristeći naše preostale postojeće znanstvene, stručne i radničke resurse. Sigurno bi se iseljavanje Hrvata, barem na Grenland, drastično smanjilo.

A mogu ka' vlada odlučit jednostavno zaradit na domaćem tržištu legalno prodajući maglu u staklenkama Hrvatima, naravno uz obvezatnu kupnju posredstvom nekog 'poduzetnika', kao što je naplata TV pretplate za HTV, a preko PDV-a kapnut će nešto love i u državnu kasu. Bolje nego rasipat maglu mukte preko TV mreža, web-portala i novina.

P.S. Dobija sam primjedbu da 'kocke' na poklopcu moraju bit crveno-bijele.

P.P.S. A moga bi i ZAMP štagot ubrat, jer u staklenkama se mogu čuvat npr. kasete, mp3 sviraći, pa i CD mediji ako je tegla dovoljnog promjera baze. Možda se u stanklenci mogu čuvat i note?


 Natrag . Početna . Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice Sjedište Bloga