Računalo guta diskete


Mjesto zbivanja Split i okolica. Struka jebena kakva je - informatika. Proša sam par faza u njoj, kao profešur, pa serviser i sistemac, pa sad kao umirovljenik, od kojih je ovaj serviserski kruh nenadmašan.

Radija sam tako svojevremeno u jednoj firmi koja se bavila prodajom računovodstvenih programa u svojstvu osobe za održavanje računala i instaliranje programa korisniku. Uglavnom s disketa. Nekad su računala obvezno koristila diskete, s kojima su mogući različiti problemi, jer su bile sklone oštećivanju te kao takove nepouzdan medij za pohranu podataka. Za svaki slučaj sve si triba imat kopirano barem u duplo. Računala su se nabavljala iz neke firme koje više nema, kao i rezervni dijelovi za njih jer su korisnici uglavnom htjeli gotova rješenja i održavanje. Naravno, svaki od uposlenih, ima je preko centrale svoj 'broj'. I tako zazvoni telefon i razgovor je išao nešto slično opisu:

- 'Dobar dan, izvolite ovdje ....'
- 'Cujte ima veliki problem, računalo mi stalno guta diskete.'
- 'Kako guta?'
- 'Pa tako, kako koju stavim tako upadne unutra i više je ne mogu izvadit.'
- 'Pa kako stavite novu?'
- 'Isto, ali i nju proguta.'
- 'Pa gdje ih stavljate?'
- 'U otvor naravno, gdje bi drugdje.'

Još par upita i odgovora iz kojih nisam razumija ništa. Uglavnom, problem je vrlo specifičan. Nema druge, servisnu boršu u ruke, u nju stavim disketni uređaj, zlu ne trebalo, pravac auto i prema korisniku. Dođem do odredišta, skupin stvari i kod korisnika.

- 'Dobar dan,' - itd.

Gledam računalo i vidim da jedan od poklopaca maske nedostaje i da zjapi velika rupa prema unutrašnjosti kućišta. Kako bi uvik isporučili računalo 'po zakonu i po propisu' (jedanput ću objasnit razliku jer nije isto) nije mi bilo jasno di je nesta oti poklopac.

 Kućište računala
Slika 1. Kućište PC-a s poklopcima.

- 'Bili vi meni pokazali kako to radite?'
- 'Nema problema.'

Uzme disketu u ruku i ubaci je u već spomenutu rupu.

- 'Evo vidite .... i nema je više ....' - reče pobjedonosno.

Da je disketni uređaj ima oči osta bi ka' pizda. I šta'š sad. Bacim malo obuke o osnovnim stvarima i rečen da moram otvorit računalo da vidim što ima unutra. Srića da firma koja ih je isporučivala nije stavljala 'nalju', kao što sad obično radi iako po pravili na PC to ne bi smili stavit, jer je PC predviđen da bude 'open' sustav.

Kad sam otvorija računalo ima sam šta i vidit. Računalo puno disketa koje su ga uredno punile kako se je koja utiravala u već spomenutu bužu. Gotovo sam napunija cilu kutiju glanc novih disketa i lipo da korisniku. Unutra je bija i famozni poklopac kojeg sam vratija nazad na masku. Kao je on upa unutra nisam tija pitat. Za divno čudo ništa nije krepalo. Potpisa je radni nalog, jer mu inače ne bi više doša, a koliko mu je moj šef 'oprostija' nebi zna reč.

Ma ko bi reka da disketa može bit taki problem. A još ih koriste za dostavu podataka u REGOS-u. Jeba te, koji kreten je za njih u današnje vrime kupija program koji za prijenos podataka koristi disketu? Srića da ih još proizvode, i još uvijek se kod nas mogu nabavit. Za nevirovat.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga