Školske knjige


Priča koja slidi bila je u doba kad su mi dica bila mala, s kraja 90'. Vrlo popularan biznis u Hrvata bio je pisanje školskih knjiga i obavezna njihova izmjena svake godine kako bi se ostvarila konstantna povelika zarada. Jeli se išta do danas prominilo?

Kako kupiti knjige ili ...

Počela je škola i valja dici kupit knjige. Moja žena, ka' svaka pametna i mudra žena, potrudila se oko svojih rođaka i prijatelja dobavit knjige iz prošle školske godine da se ne uvali u bezvezni trošak.

Bome, u antikvarnici su isto stare knjige pa opet vride, ako 'oš čitat. Kad vidi vraga (ne spava mjkmjbm!), sve su se školske knjige prominile, doti jedne, ni jedna ne paše od prošle godine. Lipo je opet otišla u trošak, a i ja s njon, i još trenirala moždane tiskajuć se u špaliru u butigan. Bome lipi način da ti kućni buđet ode na inkanat i da se za kamate još dobro snervaš.

Došla starija ćer doma i kazala da joj je prijateljica opalila godinu i da, ma nemoš virovat, mora kupit sve nove knjige za razred u kojen je već jednom bila. A štaš, tilo bidno dite utvrdit gradivo.

Naravoučenije: Draga dico ako 'oćete sjeb.. pardon, snervat roditelje morate:

  • Opalit godinu da padnu u prvi očaj,
  • Kad budu išli kupit nove knjige past će u drugi.
  • Tako su ostvareni osnovni preduvjeti za stres.

Ako imate sriće, uvatit će kolap kojog od njih zbog stresa i rišit ćete se jednog od starih gnjavatora, baren privremeno.

Bome su došla teška vrimena. Gotovo nove knjige moš bacit i moljci neće imat šta ist jer im je pretvrdo. Bidne beštije će krepat od glada i izumrit ka' mamuti.

Umisto gluvarit boje se uvatit pisat knjige. Još ako se skin dogovoriš da baren jednu moraju dica imat u školu eto ti lipega posla i dobrih pinez.

 Hrpa knjiga
Slika 1. Hrpa knjiga, dio bez pribora.

P.S. Jeba te, koji je to svojevremeno bija biznis u Hrvata. Svake godine nove knjige i to još uz dodatak da za jedan te isti predmet bilo raspoloživo više izdanja pa profa može izabrat neku od njih prema nahođenju (čitaj mitu). Hrpetina knjiga, pa još pribor, pa školska marenda, pa prijevoz ... Za prosječnog Hrvatskog roditelja izdatak za popizdit. Evo sad su posli 2000. godine s tom praksom ka' malo stali, ali se sićam da je jedna ministrica posli izjavila da su joj pritili smrću ako ukine izdavanje novih izdanja knjiga svake godine. Tko može nadmašit pametne zamisli vrlih Hrvatskih 'domoljuba'?

P.P.S. Ajde dobro ako ostane ka' sada, ali jeba te, tko će napisat 'ispravne' knjige iz povijesti? Najpri, oklen su Hrvati došli, pa onda tko je koga jeba na ovim prostorima tijekom povijesnih razdoblja, a da ne govorim kako razrišit grop od II WW pa do Domovinskog rata, a onda zbivanja posli njega do danas. Kako bi tribalo opisat, na primjer, ulogu dobrotvorne humanitarne organizacije HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase) u Hrvata? Di bi nam bija kraj da nije bilo njihove iskrene dirljive ljubavi za domovinu?


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga