TV u boji


Studenti ka' studenti, neki bolji, neki lošiji, a neki skloni svim mogućim zafrkancijama. U ovu zadnju kategoriju spada i Smajo. Uspješan i pametan student, demonstrator iz elektrotehnike, širokog spektra interesa i znanja tako da je s njim uvik bilo lipo proćakulat. A spada i u grupu zafrkanata.

Godina 75', svi smo već druga-treća godina studija elektrotehnike, i nekako u to doba EI Niš (Elektronska industrija Niš) lansira televiziju u boji 'Spectra color specijal 75'. Stoji tako klapa na okupu kad će jedan od studenata elektrotehnike Smaji - 'Jeli Smajo znaš li kako radi TV u boji?'.

Smajo ga malo čudno pogleda, ipak je to student od elektrotehnike, i onda će mu mrtav ozbiljan - 'Znaš kako radi obični TV?' - 'Znam.' - veli mu kolega. 'E vidiš ...' - nastavi Smajo - '... TV u boji ima ti u katodnoj cijevi tri tube ka' od kaladonta. U tubama su tri osnovne boje; crvena (R), zelene (G) i plava (B), ili stučnije RGB sistem. Kad triba prikazat crvenu boju onda se snop elektrona usmjeri da prođe kroz crvenu tubu i tu se elektroni pituraju. Kad tako piturani udru u zaslon emitiraju svjetlo ote boje. E sad, kako ti se te tube s vrimenom troše, nakon par godin, kad slika malo izblidi, moraš odnit TV u servis da mu ugrade nove tube. To ti je najjednostavniji opis. Jesi li razumija?'. - 'Jesam' - veli ovaj.

 Tube boja
Slika 1. RGB tube boja.

Boja ka' boja, moreš je dobit na puno različitih načina, ali sugurno ne na opisani. No do današnjeg dana nismo saznali kad je kolega shvatija kakvu mu je priču Smajo proda.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga