Čoban


Godina: Sredina 17'
Doba: Proljeće
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

 GRB RH Eto, došlo je vrime za izaći na izbore, najprije za ‘vladu’ a onda za ‘vodeće’ ljude u lokalnim sredinama. Dakle, došlo je vrime da se bira čoban koji će ovce voditi i čuvati, kao što je netko na rezultatima izlaznosti prikazanoj na slici 2 nacrta ovce s plavim i crvenim kockama, ali ne i čobana jer se on tek demokratskim postupkom treba izabrati od strane ovaca. Kako sam u suštini ljevičar, a ljevica se nije baš proslavila, moj izbor je bio da ne izlazim na izbore. I tako sam lipo čuča doma i po običaju prtlja nešto po računalu. Ne čitam portale već odavno, jer na njima ne moš' više naći išta pametno osim tračeva, nevolje, jada i naravno raznih vrsta sisa i guzica. Dobro, preko portala sam ipak sazna da za zanimanje čoban ne treba nikakva škola, odnosno ne postoji adekvatan nastavni plan i program ni na jednoj školskoj ustanovi za to zanimanje.

Iznenadilo me je da su u prvom krugu za gradonačelnika Splita pobijedila dva lika prikazana na narednoj slici, što je još više učvrstilo moje uvjerenje da je najbolje stat doma jer nemoš izabrat ništa pametno. Ne kažem da su može bit oba dva pametni, ali u duhu novih demokratskih tradicija svaki od potencijalnih birača ima pravo na svoje mišljenje. Tako mogu izabrat da glasam za prvoga, ili da glasam za drugoga ili da prekrižim listić ili da napišem nešto svoje ka' šta je napisa netko kako se vidi na listiću u krugu ukomponiranom na slici 1a. Naravno da je takvi listić nevažeći, ali neka osoba je iskoristila svoje pravo da izađe na glasovanje i napiše što je volja. To ću i ja radit ako me prisile pod prijetnjom novčane kazne moram izaći na izbore. Što ću ako mi se za izbor nudi, na primjer, tovar i magarac? Ja ću dodat svoj izbor.

 Kandidati za gradonačelnika
Slika* 1. Kandidati u Splitu. ( + / - )

Kandidat na livoj strani slike, Željko Kerum, poznat je po tome što se obogatija u doba Domovinskog rata. Kako sam ja u to doba, pored ostalog, hoda s puškom u vukojebini, te nisam bija u tijeku s zbivanjima u RH, nije mi baš jasno kako mu je to uspilo u nevaljalim vrimenima. Jedino što o njemu znam da je na početku rata ima neki mali dućan na Brdima i da je u njemu sam lipija etikete sa cinama, da obožava pršut ka' šta se vidi na slici 1b, te da psuje ka' kočijaš. Znam još da se u doba svoje mladosti hvalija kako na kurcu može nosit pun mašur nečega, što oće reć da čovik ima duha i snage. Može bit da je zbog toga jedan mandat bija gradonačelnik Splita. Ima i svoju stranku - HGS (Hrvatska Građanska Stranka), što znači da je on prava dika od građanina, i naravno uzoran katolik. A kažu i da je dobar za PODUZETNIKA. Ali eto, nije mi po volji.

O drugom kandidatu, Opari, ne znam ama baš ništa, ali pošto je član HDZ-a (Humanitarne Dušebrižničke Zaklade), nije mi po volji iako je možda dobar i sposoban čovik. Ali kako dobar i sposoban čovik može bit član HDZ-a? Osim navedenog Kerum je na livoj strani slike a Opara na desnoj? Zašto baš tako?

Kako mi oba kandidata nisu po volji, ovaj prvi navedeni osobito, odlučija sam ostat doma. Ali kako Vrag ne spava (oni na glasačkom listiću u krugu na slici 1a), viče moja žena kroz cilu kuću - ‘Drago, oni s pršutom na glavi vodi. Ajde diži se, idemo glasovat i vodim te na pivo!’. Razlog za ići je dobar (pivo), ali sam mislija da je sve to slučajno pa sam osta ležat. Počeja sam malo pratit novosti i vidim da je to zbilja. Onda smo žena i ja mobilizirali sve živo da idu glasat za kandidata HDZ-a i izvršili svoju glasačku dužnost. Ispravno smo popunili listiće jer ovi pod broj ' 1. ' moga bi pobidit. Eh, što ti je igra sudbine, ja uvjereni ljevičar glasam za HDZ - apsurdno! Valjda me neće zbog toga ganjat CSI-HGS.

Netko je na nekom od portala u sliku o izlaznosti na izbore ukomponira dvi ovce iz čega se da iščitati da o glasačima misli da su priglupe ovce s plavim ili crvenim obilježjima, te se po tome može zaključiti da se u stvari izabire ČOBAN.

 Izlaznost
Slika 2. Izlaznost glasača.

Vidi se da je gotovo u polovinu teritorija Republike Hrvatske izlaznost glasača oko 30% (mala) što po mojemu viđenju daje najbolji opis kako Hrvati koji nisu izašli na birališta vide stanje u svojoj domovini - po svoj prilici vrlo loše - nisu priglupe ovce. To zasigurno u Splitu potvrđuje veliki broj nevažećih listića. Badava se svi hvalili kako su odlično prošli ili pobijedili na izborima kad je stvarnost surova. 'Hrvatska je poplavila!' / 'Hrvatska je pocrvenila!', 'oćemo li minjat boju kocaka na grbu? Iznenađujuće, nisam primijetio neke svađe između 'ustaša' i 'partizana'.

P.S. Evo čitam da je mogući splitski čoban, prikazan livo na slici 1a i zasebno na slici 1b, usprdeca se za popizdit u izjavama da je pokraden, psuje javno na TV postajama i prijeti tužbom čak s Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Naravno, povjerenstvo za ispravnost provođenja izbora radi svoj posao, ali po moje, najbliže istini je izjava jednog od promatrača rada povjerenstva - 'Unutra je sada odlično! Ljudi se smiju i zezaju, čitaju one interesantne nevažeće listiće što su ih građani išarali. Znate, ona šaranja splitskog stanja uma.' Jebi ga, Splićani su uvik bili kreativni. Ostvarili su iz dišpeta najveći postotak nevažećih glasačkih listića!

P.P.S. Čitam da je kod nevažećih listića najviše glasova osvojio 'SPUŽVA BOB SKOCKANI'. Nisam zna da se u Splitu u tolikoj mjeri gledaju crtići. Koga treba 'brisat' ili 'oprat'? Ili je to aluzija na nekoga?


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga