Rat


Godina: Kraj 16'
Doba: Zima
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

 NATO Negdi tamo 1980. godine, može bit malo prije ili kasnije, 'ko će se sad sitit, iša sam s roditeljima u posjet rodbini u Italiju. Tamo je živila očeva sestra i imala sina jedinca starijeg od mene jedno deset godin. Stari mu je bija škrtica za popizdit. Kad je došlo doba da ide služit redovni vojni rok u Talijansku vojsku, stari mu je za ne imat trošak, sina posla odslužit isti u NATO savez. Naime u redovnoj vojsci triba bi mu slat lovu svaki misec, a NATO je tvorevina gdje se vojnicima plaća. Tako mi je rođak završija na veliki brod snabdjevač, između ostalog pun municije. E sad, kad bi NATO vršija manevre, onda bi Rusi počeli oko njih radit svoje i obratno. Svako malo neki brod bi se protivničkoj strani namistija da ga se kao slučajno malo 'čukne'. Rođak mi popizdija. Nije zna ni dobro plivat, pa se ustrašija zbog mogućnosti da se namiste njegovom brodu. Još ako eksplodira, pitanje je 'oće li i preživit. No, nakon nekog vrimena uvidija je da i jedni i drugi biže od snabdjevačkih brodova ka' od đavla, te da je on u biti na njemu najsigurniji. To ga je smirilo, ali i plaća koju je dobiva ka' mornar. U konačnici kad je odslužija svoje, ostalo mu je dovoljno love da si kupi novi 'Ford Capri', svojevremeno hit auto među mladima u Europi, pandan Američkoj diki 'Ford Mustang'.

 Ford Capri
Slika* 1. Capri / Mustang. ( + / - )

NATO (North Atlantic Treaty Organisation) - organizacija vojno-političke prirode, osnovana je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanćest država tadašnjeg zapadnog bloka. Ključna odredba u Sjevernoatlantskom ugovoru glasi: 'Stranke su suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Europi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih.' (Izvor: 'WikipedijA'). Neki kažu da umisto 'Treaty' triba pisat 'Terrorist' - nemam ideju zbog čega. Naši šućmurasti uspješno su nas 'uprknuli' u ovaj savez. Po mom mišljenju oti savez nije ni do kolina onome što je znala učinit CRKVA. Nismo im ni tribali pristupit.

Ako su mislili da će nam NATO dati mukte oružje i isti dan 'uskočiti' ako nas netko 'pritisne', grdno su se prevarili. Već se je pokazalo da oružje trebamo sami kupiti i to su uglavnom vojni viškovi NATO-a. Imamo se sada sa čime braniti: 12 komada remontiranih nadzvučnih MIG-ova (od kojih su neki moguće neispravni), podosta propelerskih aviona, dalekometne haubice su spremne, Finska oklopna vozila 'Patria', njih stotinjak, davno smo kupili, a kupili smo dodatno od NATO-a i stotinjak vozila i šesnćestak borbenih helikoptera (polovnih naravno). Imamo još dvadesetak transportnih helikoptera, hrpu novih i starih tenkova i minobacača, i naravno pješadijsko naoružanje. 'Kanadere' ne računam. Jedino još ne znam gdje je završija raketni sustav 'S-300', svojevremeno prikazan na jednoj našoj vojnoj paradi u vrijeme dok je 'otac domovine' bija živ. Nitko ga više ne spominje. Uz profesionalne vojne gardijske brigade i profesionalne specijalne postrojbe, te pričuvni sastav (koji je sada gotovo za mirovinu), nenadjebiva smo vojna sila na Balkanu.

Možemo se 'prčit' kao nas volja. Stoga nije ni čudo da je Predsjednik hrvatske vlade gosp. Andrej Plenković, kad je ovih dana posjetio Ukrajinu izjavio nešto u stilu: 'Hrvatska će nastaviti podržavati euroatlantske težnje Ukrajine i pomoći će joj svojim iskustvima u tome i u mirnoj reintegraciji njezinih okupiranih područja ...... Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima ...... Hrvatska smatra da je stabilnost Ukrajine od ključne važnosti za europsku i globalnu sigurnost i poduprijet će sve diplomatske napore za postizanje mirnog i održivog rješenja ...... Zato nam je potrebna snažna Europa sa zajedničkom vizijom i zajedničkom akcijom, otvorena prema svijetu i budućnosti. To je ta vrsta Unije koja će prihvatiti Ukrajinu na temelju njezinih postignuća i vrijednosti koje dijelimo.'.

Premijer Plenković je u Kijevu osim navedenog rekao kako su i Ukrajina i Hrvatska bile žrtve vojne agresije, te je zajedno s Grojsmanom i predsjednikom države Petrom Porošenkom odao počast u ime cijelog hrvatskog izaslanstva žrtvama koje su pale za 'europsku slobodu Ukrajine i demokraciju', paleći svijeće i položivši vijenac na grob Neznanog vojnika.

Jebi ga, Rusi popizdili i reagirali otprilike ovako: 'Primili smo na znanje informaciju da je ovih dana pri hrvatskoj vladi formirana radna skupina za suradnju s Ukrajinom koja će u svom djelokrugu imati prenošenje hrvatskog iskustva 'mirne reintegracije okupiranih teritorija' Kijevu, koje bi se tobože moglo primijeniti na Doneck i Luhansk ...... Dobro je poznato s kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom 250'000 Srba koji su stalno živjeli ondje završili velike vojne operacije 'Bljesak' i 'Oluja' 1995. Sigurni smo da savjeti inozemnih 'konzultanata' koji kod kijevskih vlasti mogu stvoriti opasnu iluziju da su u Donbasu mogući vojni scenariji, nipošto neće pomoći jačanju sigurnosti na jugoistoku Ukrajine ...... Bavite se svojim kroničnim problemom, kršenjem prava Srba i drugih manjina, a ne Ukrajinom.'. Ruski veleposlanik rekao je duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa i da nije normalno da Hrvatska više od godine nema veleposlanika u Moskvi.

Mila majko, što će biti ako Rusima objavimo RAT (Rat, Atentat, Teror) ili oni nama? Sranje koje su u stanju izvesti samo vrlo mudri šućmurasti političari. Veliki je upit hoće li nam NATO kako i kad pomoći, jer triba vrimena da se oni 'probude'. Ali koliko sam skužija oružane snage HV u stanju su se oduprijeti svakoj agresiji. I ja sam sastavu HV svojevremeno dragovoljno pripada i stoga sam siguran da 'NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA, JAČI SMO I OD SUDBINE'.

Zadnji komentar na tu temu koji sam čuja je: 'Ja predlažem proboj po lijevom krilu i nakon što im sjebemo Krim idemo desantom na Moskvu. Paralelno treća bojna neka ide s istoka od strane Kine i da im preko tajgi dođemo iza leđa negdi oko bivšeg Lenjingrada i onda su gotovi!'

 Zemaljska kugla
Slika 2. Hrvatska i Rusija na slici globusa.

'A mogli bi ih i opkolit, 'ko ih jebe.' Ne'š ti, imamo vojske i vojne opreme za popizdit.

P.S. Malo povijesti: Na Jalti i NATO i Rusija tili su razjebat mrsku komunističku tvorevinu, zvanu Jugoslavija, pod vodstvom diktatora 'Tita' i podilit je po njihovim zamislima. Tito ih je odjeba jer je iza sebe ima ogromnu uvježbanu vojsku. Nakon rata uspostavija je vojne postrojbe koje su se oslanjale na obuku vojnika u sastavu institucije 'odsluživanja vojnog roka'. A uspostavija je i 'škole rezervnih vojnih oficira' za sve rodove vojske, čiji su pripadnici po odsluženju vojnog roka postajali pričuvni časnici. Ne smiju se zaboraviti ni organiziranje 'teritorijalne obrane i civilne zaštite'. Kad bi ga 'pritisli' on bi odgovorija u stilu: 'Samo dođite, ja ću u roku 24 sata imat 500'000 naoružanih i obučenih vojnika.'.

P.P.S. Upravo ti vojnici, pričuvni i umirovljeni časnici i 'prebjezi iz JNA' bili su jedan od ključnih čimbenika za pobjedu u 'Domovinskom ratu' (Bobetko, Erceg, Grubišić, Letica, Stipetić, Tus ...). Nije se valjda od Zoričića, Glavaša, Rojsa ili Zagorca nešto mudro očekivalo? Danas, nešto tako organizirano - nemamo.

P.P.P.S. Kako je BDP u Hrvatskoj u međuvremenu porasa, nadam se da će mi 'skoćit' mirovina, barem do nivoa NATO vojnika da si mogu priuštit koji 'Capri' (može i onaj u maloj kutijici).


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga