Pobjeda


Godina: 15'
Doba: Izbori
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

Kao što je američka vojska odlučila ukinut rasizam u svojim redovima, prema priči 'Lokalni izbori', tako je i Hrvatski narod ostvario visoki stupanj demokracije u dva kruga glasovanja za predsjedničkog kandidata, i na predsjedničkim izborima potvrdio da su građani u Republici Hrvatskoj gotovo u milimetar 50% svijetlo zeleni, a 50% tamno zeleni. Dakle, potpuno iste osnovne boje, i nikad jedinstveniji u razmišljanjima nego sad, što potvrđuje naredna karta Hrvatske, koja bojama opisuje kako se je odlučilo Hrvatsko glasačko tijelo prilikom predsjedničkih izbora.

 Hrvatska - izbori
Slika 1. Rezultat predsjedničkih izbora.

Rezultat je uvjerljiva pobjeda koalicije HDZ-SDP, koalicije prepune 'komunjara' s dvije politike među njima prema hrvatskom narodu u kojima je razlika samo u fasadi. Dvoglava aždaja koja nemilosrdno riga vatru na svoje građane; svaka glava po svom guštu. Demokracija na hrvatski način je nenadjebiva. Tko god da pobijedi i / ili ne pobijedi na bilo kakvim izborima može zadovoljno gugutati, ka' dvi zaljubljene grlice koje redovito posjećuju moj balkon i pokake se, tako da stalno nakon njihovog posjeta moram čistit govna.

Za bolju percepciju izbora HRT i Nova-TV pripremili su nam na dan glasanja za jednog od predsjedničkih kandidata četiri čarobna filmska ostvarenja:

  • Ratovi zvijezda: Osveta Sitha - Bajka u više nastavaka koja obrađuje tematiku vječite borbe između dobra i zla, tamne i svijetle strane SILE, kojoj se radnja odvija u svemiru. Vođe SILA su možda 'Vrag' i 'Bog'? Ili je to možda borba između 'Partizana' i 'Ustaša'?

  • Muholovka - Paralelna pljačka banke od strane dvije grupe negativaca, da bi na kraju korist izvuka treći, i vješto uteka pravdi ka' šta su neki iz RH kidnuli u BiH.

  • Zatvoreni krug - Teroristički slučaj ujedinjuje dvoje bivših ljubavnika koji sudjeluju u obrani optuženih testirajući tako svoju lojalnost, te stavljajuju svoje živote na kocku zbog sumnji da je obaveštajna služba zataškala neke stvari. A spomenuta koalicija maher je u zataškavanju.

  • Zlato za odvažne - Trka za zlatnim polugama propadajuće nacističke njemačke, u kojoj na kraju zlato podijele dvije suprotstavljene strane, i nitko nije oštećen, jer zlato je ionako 'ničije', slično grabežu koji se je odvijao tijekom i nakon Domovinskog rata, jer se grabilo naslijeđe propale 'Juge' na terenu Hrvatske.

Buduća predsjednica RH, kandidatkinja HDZ-a, za barem narednih 5 godina, između ostalog, izjavila je u svom govoru hrvatskoj javnosti:

'... Mnogi su mi govorili: 'Što ti to treba? Ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti'. Ali ja se ne predajem, ne dam se, i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. To vam obećajem ovdje večeras.'

Buduća predsjednica dala je i tri obećanja:

  • Prvo, da ću od prve sekunde početi raditi za našu Hrvatsku i da neću stati raditi i da neću stati biti među vama, među narodom, jer vi ste moja snaga, moja savjest i ja moram biti vaš glas.

  • Drugo, idemo dalje zajedno bez podjela, kao ujedinjena Hrvatska bit ćemo snažniji, bit ćemo samopouzdaniji i s tim samopouzdanjem idemo u budućnost jer Hrvatska može i hoće bolje, hrvatski narod to zaslužuje.

  • Treće, u potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku: od gospodarskog rasta i razvoja do socijalne stabilnosti, života dostojnog čovjeka u Hrvatskoj, od naših umirovljenika do mladih koji moraju ostati ovdje i zasnivati obitelj, osoba s invaliditetom, branitelja koji se moraju reintegrirati u društvo, pružit ćemo ruku svima kojima je to potpuno.

Između ostalog još je rekla:

  • Imat ćemo snažnu politiku obrane i naše zaštite, neka hrvatske oružane snage budu jamac naše stabilnosti. Kao vrhovna zapovjednica jamčim vam da će to biti tako. Vladavina prava u potpunosti, nulta stopa tolerancije protiv korupcije, kao što ste vidjeli HDZ se pod Karamarkom očistio u zadnje dvije godine. Brinut ćemo o državu, državnu upravu učinit ćemo servisom građana jer vi to zaslužujete. Vodit ćemo vanjsku politiku koja će brinuti o interesima Hrvatske. Snažno ćemo se pozicionirati u EU i NATO-u, obnoviti strateška partnerstva kao ono s našom prijateljicom Njemačkom. Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima i pozivam ih na dijalog o tome da prestanemo ta pitanja podmetati pod tepih. Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susjednim zemljama. Podržat ćemo Hrvate u BiH da postanu jednakopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata nema ni BiH. Pozivam naše iseljeništvo da se vraća, vjerujte u ovu našu hrvatsku domovinu. Imamo snažne potencijale: resurse, geografski položaj i ove divne ljude. Vjerujte da zajedno možemo učiniti čuda, idemo zajedno u bolji život za bolju Hrvatsku.

Nema se tu što prigovorit, samo me zanima kako će se ostvariti sam početak pobjedničkog govora. Naime, da će Hrvatska biti najrazvijenija i najprosperitetnija zemlja u EU i svijetu obećanje je koje samo kreten ne može prihvatiti. Tko to ne želi 'Bolji život'? Pretpostavljam da će se, po mojim razmišljanjima, navedeno moguće ostvariti prema narednim stavkama. Raspored ne mora biti nužno kako slijedi.

  • Energetska samostalnost Hrvatske glede električne energije. Domaće tvrtke izraditi će kvalitetnu energetsku politiku koja će se temeljiti na izvorima energije izrađenim u Hrvatskim tvornicama, proizvod Hrvatskog uma koji neće zagađivati okoliš, te će se dugoročno ostvariti i izvoz električne energije. Energetski izvori neće biti u vlasništvu jedne osobe, već će to biti dioničarsko vlasništvo građana Hrvatske. Posla preko glave, za svih a ne samo za odabrane.

  • Energetska samostalnost Hrvatske glede plina. Izgradit će se terminal na Krku za ukapljeni plin, naravno uz znanje i učešće naših građevinskih giganata. Furešti će samo dopremat plin tankerima, a od zarade, osim što će rasti proračun i dionice građana, raditi će se i na izgradnji domaće flote LNG tankera, izrađenih našim znanjem i našim materijalima u našim brodogradilištima. Broju kooperanata brodogradilištima u ovom poslu nema kraja.

  • Energetska samostalnost Hrvatske glede nafte. Ako se ne otkrije ništa u Jadranskom podmorju, dva prva izvora omogućiti će kupnju nafte na stranom tržištu. Nafta će se prerađivati u našim rafinerijama i nus-produkti rafinerija omogućiti će razvoj niz drugih industrija. Sve će to voditi dioničarsko društvo građana Hrvatske.

  • Što manji upliv stranih investitora i što veći razvoj domaće proizvodnje, utemeljene na vlastitom znanstvenom i proizvodnom kadru, kako bi se nezaposlenost u potpunosti eliminirala. Može se izraditi npr. tvornica automobila, pa na TV neće biti reklama u kojoj Heidi Klum nježno zbori 'Das auto'. Ne moraju se proizvoditi samo putnička vozila, već sve vrste vozila kako bi se izbjegla ovisnost o jednoj vrsti proizvoda. Vozila za vojne potrebe proizvoditi će se kako za sebe tako i za izvoz.

  • Već postojeći proizvođač električnih automobila 'Rimac' proširiti će asortiman modelom vozila pristupačnog Hrvatskom čovjeku, kao što je bila 'Buba' ili 'Ford-T'. Elektromotori vozila proizvoditi će se u Hrvatskoj. O integriranim krugovima brinuti će 'RIZ' ili neka nova tvrtka, a programersko znanje ionako imamo. Treba nam samo vlastita 'Silicijska dolina'. Negdje u Lici treba iskopati ogromnu rupu u kojoj će se 'razvijati' kristal silicija, što je neizmjerno bogatstvo glede tehnološke samostalnosti. Bit ćemo ekološki najosvještenija zemlja.

  • Električnu energetsku mrežu dovesti na posve novi nivo. Dalekovod mora postati prošlost. Sve kablove treba zakopati u zemlju kao što je uradila Švicarska. Tako će utjecaj elementarnih nepogoda biti minimalan.

  • Jake dioničarske udruge građanki i građana Hrvatske izraditi će i provesti kompletan program zaštite pitkih voda, te njihovo pakovanje u prikladnu ambalažu i prodaju strancima.

  • Očistiti riječna korita i ojačati mrežu kanala i nasipa glede zaštita od poplava i riješiti dugoročno ugrozu ljudi i dobara. To će biti kvalitetan zamah u jačanju vlastite poljoprivrede.

  • Izgradit modernu industriju plastičnih proizvoda, od kojih će neki specijalizirani pogoni raditi dijelove za F1, te na taj način prezentirati našu tehnologiju svijetu. A kao su vozači tijekom trke žedni, kao i osoblje koje ih prati, neizostavno se nameće pitanje njihove opskrbe s plastičnim čašama i 'slamkama'.

  • Glede turističke promidžbe, ali i zarade, na području Istre prema kojoj je posjet stranih državljana bliži, u dogovoru s FIA-om (Federation Internationale de l'Automobile), dogovoriti i izgraditi trkalište za automobile F1 s velikim brojem pratećih objekata.

  • Na sjevernoj strani gradskog lukobrana u Splitu izgraditi veliki privez za kruzere, kako bi se uz planirane hotele pojačala turistička ponuda nekad industrijom bogate županije. Naravno, urediti prostore Dioklecijanove palače, te nastaviti s iskapanjem i uređivanjem njenih 'podruma' što je započeto prije četiri decenija i nikad završeno.

  • Prestati izvoziti sirove balvane i u 'Gorskom kotaru' izgraditi ogroman koncern koji će se baviti proizvodima od drveta. Izrađivati i sušiti kvalitetne drvene daske od kojih će se izrađivati elitni namještaj ili prodavati ih npr. Ferrariju za komandne table njihovih vozila, a od nusproizvoda - piljevine izrađivati najkvalitetniju ivericu na svijetu koja će koristiti ljepila proizvedena u našim tvornicama.

  • Kad se već spominje drvo ne bi bilo loše imati tvornicu olovaka i papira. Kako u sebi olovka sadrži neki materijal koji 'piše' ne bi bilo na odmet baviti se i s time. Usput bi se radile salvete i WC papir.

  • Ojačati carinske službe kako bi spriječili uvoz nekvalitetne i čak opasne (otrovne) robe na domaće tržište i na taj način spriječiti preprodaju dobara i brzo bogaćenje pojedinaca na račun građana Hrvatske, ako je osnovna pretpostavka kvalitetna ponuda.

  • Da bi se prethodne stavke uspješno ostvarile podrazumno je značajno unaprjeđenje obrazovnog procesa, jer bez kvalitetnog stručnog kadra nema ni osnove za osmišljavanje naprednih proizvoda i proizvodnih procesa. Ipak najvažnije je da pri ugovaranju poslova i radu s parama u tom procesu sudjeluju kvalitetni pravni i ekonomski stručnjaci, pa taman ako treba da se zakon promjeni za jedan dan glede kupnje neke nekretnine.

  • Dovesti 'Internet' do najudaljenijeg kutka Hrvatske kombiniranjem optičke, žične i bežične komunikacije, pod potronatom Ministarstva Obrane, jer danas Internet ima taj značaj. Svrha je dostupnost svih mogućih državnih 'e-servisa', a konačno bi se u svim kućama riješili inostranog i zastarjelog proizvoda 'TRIFAZNI ŠTEVEC - Iskra', te bi se potrošnja električne energije modernim brojilima očitavala putem mrežne infrastrukture.

  • Konačno riješiti pogranična pitanja sa susjedima po najbržem mogućem postupku jer odugovlačenje može prouzročiti samo komplikacije u rješavanju strateških projekata, kao što je npr. 'Pelješki most'.

  • Poništavanjem privatizacijske pretvorbe banaka vratiti većinu kapitala u vlasništvo Republike Hrvatske i osigurati investicije i štednju kod njih.

  • Stvoriti mehanizam za sprječavanje ovrhe osnovne stambene imovine korisnika kredita i ostvariti preduvjete za redovito vraćanje kredita jačanjem mehanizma zapošljavanja i jamaca.

  • Kamatarenje (zelenašenje) zakonom zabraniti i strogo kažnjavati.

  • Izgraditi nove zatvore i osmisliti učinkovit program rehabilitacije zatvorenika fizičkim radom (guljenje krumpira ne dolazi u obzir), jer će novih objekata sigurno trebati zbog zaoštravanja borbe protiv lopovluka, nepotizma i korupcije.

  • Neisplata plaća zaposlenicima je kažnjivo djelo.

  • BDP će rasti ka' u vrijeme najboljih godina bivše 'Juge'.

  • Neće biti siromašnih i nitko neće imati potrebu prekopavati po kantama (kontejnerima).

  •           :

  •           :

  • Ne pada mi na pamet što bi se još moglo, možda vlastita proizvodnja borbenih zrakoplova, ali ako mi sine još koja pametna ideja dopisati ću je. I molim svakoga tko misli da smo slične resurse tijekom i nakon Domovinskog rata imali da ne bulazni. Pitanje je samo zašto gotovo ništa kapitalno nije napravljeno u dva desetljeća nakon Domovinskog rata?

  • Ukupni rezultat kad postanemo napredna i razvijena država biti će takav da više neću imati brige koliko mi je para ostalo za život nakon plaćenih režijskih troškova, hoću li imat za platiti školovanje dice i koliko će me zapast skijanje u Austriji.

Zdravi bili pa vidili. Sutra idem u knjižnicu posudit knjigu i slikovnicu 'Alisa u zemlji čudesa'. Knjigu za članove familje koji znaju čitat, a slikovnicu za unuke, koju ću im ja ionako čitat, ali će im bit interesantnije sa slikama.

P.S. Jedno je sigurno. Sad sam potpuno uvjeren da će lopine koje su se okoristile Domovinskim ratom i obilato naštetile hrvatskom narodu, završit u Remetincu - nikad.

P.P.S. Kaže Glavaš - 'Danas je Hrvatska podjeljenija nego nakon Drugog svjetskog rata.'. Nema on pojma. Da je pogleda prethodnu kartu vidija bi da smo svi zeleni, ka' petogodišnjaci! Prije bi ustvrdija da nam svima zbog umne nedozrelosti i vrlo različitih vrsta 'sranja' trebaju pelene! Trebat će i Glavašu ako posjeti 'Šatoraše', jer oni izgleda nikako ne mogu bez dobrih i kvalitetnih pelena.

P.P.P.S. Meni je mirovina 3'500 kn, dragovoljac sam Domovinskog rata, ratnik i invalid, koji je po demobilizaciji radija sve dok zbog bolesti nije mora u mirovinu. Nije mi neka mirovina, takva je kakvu su mi izračunali po tadašnjim zakonima - za današnje ljudske potrebe mala, i zbog toga se svim raspoloživim zakonskim sredstvima bunim. Ali mi je postavljanje šatora u Savskoj i grijanje uz vatricu neprihvatljiv čin bunta. Bunt prema čemu? Njihova mirovina, pa i moja, više je nego dostatna u odnosu na mirovine mnogih drugih struktura umirovljenika, čak invalidskih. I Šatoraše ću pitat ka' i Torcidu - 'Di ste bili kad su se razjebavale i nadalje razjebavaju firme i ostali gospodarski čimbenici Hrvatske?'. Protiv čega se uistinu bune i čijim interesima su sad 'instrument'?


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga