Protest


Godina: 14'
Doba: Zima
Podneblje: Dalmacija
Mjesto: Split

Kad sam se demobilizira, spozna sam da osim Domoviskog rata i obrane Domovine, moja Domovina obiluje i drugim postignućima, ka' rad za minimalac, uz doplatu na 'crno' na ruke, te da je terenski rad subotom i nediljom normalna stvar, a radno vrime nedefinirana kategorija. Tek kad sam se zaposlija ka' sistemac na fakultetu, blagodati vikenda postale su uobičajene, te sam konačno nakon pet godin neprestanog izbivanja iz kuće triba počet normalno živit. Plaća mi je bila za kurac, veća od čistačice, ali manja od golobradog asistenta-novaka ali je bar bila redovita. Ako ništa drugo, bar ne bi umoran odma iša leć, moga sam pogledat i štagod na TV.

I tako u nekoj putopisnoj TV emisiji prikazana tvornica konfekcije osnovana u Austriji 1948. godine. Prolazi kamera kroz veliku halu u kojoj na šivaćim mašinama radnice marljivo sastavljaju izrezanu robu i kako kamera prolazi vidiš da svaka mašina ima drugačiji motor ili neki drugi dil, što 'oće reć da nisu nove ali da se uspješno održavaju. A vridne ruke krojačica kada 'lete'. I kad sam se vraća s posla na fakultetu, redovito bi proša kraj bivše 'Jugoplastike' i gleda kako u njenim bivšim pogonima ruše poprečne zidove da bi od kostura zgrade napravili stanove za prodaju, hvatala me je tuga jer bi mi na pamet uvik pale naše krojačice i spomenute iz TV emisije. Jedna od većih hala pretvorena je u kino a druga pregrađena i gazda je samo jedan - JOKER. Onda sam se sitija kako me je jedan časnik HV žica da mu pomognem 'mukte' proć ispit na fakultetu; ne uči mu se jer nima vrimena jerbo mora sredit prešu za štancanje žličica za kavu i njihovu distribuciju. Odakle mu preša? Kad sam ga pita kolika je ta preša reka mi je da ne može stat u garažu. Jeba te, kolike su onda bile one šta su štancale lonce, lavore i igračke i di su završile nakon što je firma spiždena, a radnici završili na zavodu. Tko je 'omastija brk' prodajući ih?

Razjebat firmu i poslat radnike na ulicu da bi se dokopa terena za izgradit stanove? Koja Domoljubna ideja vodilja! Ali zato sad mo'š kupit jeftine kineske igračke koje pucaju u rukama malog diteta lakše od čačkalice i može dite progutat svaki komadić koji otrga kad god poželi. Kvalitetnih igračaka, od kojih ja još neke iman doma napravljene u toj nesritnoj 'Jugoplastici', više nema! Mo'š uvest svaki nevaljali kurac! Kontrole nema! A krojačice? U mojoj Domovini više nema tko sašit školsku boršu za dicu, a kamoli šta drugo. Sve su borše iz Italije. U moj mali mozak nikako se ne može složit zašto je spomenutu firmu trebalo razjebat. Pa je prodana cementara Meksikancima, koja im za divno čudo odlično služi, pa je 'Jugovinil' otiša u stečaj tako da npr. tende kupuješ u Talijana, pa onda je netko bacija pik na teren di je 'Dalmacija vino' i firma je ošla u kurac, pa je na red konačno došlo i brodogradilište, koje sad najednom u rukama jednog-jedinog vlasnika dobro posluje? Znači on je pametniji od cilog menadžmenta kojeg su vladajući postavili? Kako? Novi Tesla? Pa je 'otega' i kamenolom na Braču koji je, kažu, proizvodija najkvalitetniji kamen na svitu i sve tako? Radnici se bune, ali niko ih ne zarezuje ni 2%. I tako, jedna po jedna firma sigurnim koracima, vođena vladajućima, ide u kurac (Prima, Dalma, Koteks, Razvitak, PIK-Neretva, Brodotrogir, Komus, Pliva, Jadro-staklenici, Kaštelanska željezara, Brodospas, Dalmastroj, Končar, Etas, Elektron, Termofriz, Jugovinil, TLM, Bagat, Pivovara, Cinkara, Pomgrad, Lavčević, Melioracija, Dalmacijaturist, banke, hoteli, kampovi, odmarališta ...). 'Pretvorba za kunu' i 'Predstečajna nagodba' tvorevine su vladajućih koje su nas gospodarski vrlo skupo stajale. Najveći 'šug' su najprije sanirane pa potom 'privatizirane' banke. Gospodarski smo propali jer su bezobzirno uništeni veliki sustavi koji su bili temelj godinama razvijanog gospodarstva. Samo nepismen čovjek misli da će nas iz krize izvući MALO i SREDNJE PODUZETNIŠTVO. Neće, osobito ne veliki trgovački lanci koji nisu ništa drugo do preprodaja velikih razmjera. Od toga se jedino puni proračun naplatom poreza, ali gospodarskog razvoja nema.

Dakle, Split je bija grad koji je osim kulturnih znamenitosti ima i hrpu tvornica, što u samom gradu , a što u bližoj okolici, od čega je živila masa ljudi, a poznat je i po tome što su se na njegovoj Rivi održavali pompozni skupovi. Danas bi rekli - EVENT. Da se prisjetim nekih od njih:

 • Govor Josipa Broza Tita, održan u 6. svibnja 1962. godine.

  Puna Riva! Tito je tada upozorio na 'Umnožavanje raznih neželjenih stvari protiv kojih treba provesti odlučnu borbu.' Koje su to stvari nije reka. Na skup me je doveja otac, i to je jedini skup u mom životu na kojemu sam prisustvovao.

 • Govor Franje Tuđmana u Splitu 26. kolovoza 1995. godine.

  Utemeljitelj stranke s najpravednijim sustavom ustanovljavanja podobnosti i brojanja krvnih zrnaca. Na skupu je svašta obećava. Tako sam čuja na TV. Hrvatski vizionar 200 bogatih obitelji kao zamašnjaka modernog Hrvatskog gospodarstva. Nije mi samo jasno kako 'neka bogata obitelj' može vodit neki znanstveni institut, bitan kao razvojna podloga neke proizvodnje, ali on je 'dr.', valjda bolje zna od mene. To što mu je većina pripadnika stranke bahata, isključiva i nepismena nije važno. Bidan je prerano umro pa je tako moguće da je 'Imunološki institut' danas u govnima jer njegova osnovna zamisao nije provedena?

 • Govor Ive Sanadera u Splitu 11. veljače 2001. godine.

  Pamtim: Pobjeda na izborima. Prodaja INA dionica građanima i zaustavljanje sumnjive privatizacije. Ponos na hrvatske generale i časnike i na hrvatske branitelje (viteza Mirka Norca). Na koncu govora, Sanader je pozvao sve hrvatske političke stranke da se ujedine 'u Hrvatskom bloku' pod motom Franje Tuđmana 'Sve za Hrvatsku, a našu jedinu i milu Hrvatsku ni za što'. Napadao vlast koja 'ne zna osjetiti bilo naroda' pa takve pogreške čini da hrvatske heroje optužuje za ono za što bi im trebalo odati čast. Stoga je kad su dobili vlast na sjednici Vlade održanoj 11. lipnja 2004. godine dao uhititi generala Antu Gotovinu, koji je bio u bijegu otkako je protiv njega podignuta optužnica u Haagu, uz opaski da je njegova Vlada 'za suradnju s Haagom spremna u punom smislu te riječi'. Nakon višegodišnjeg skrivanja Gotovina je uhićen na Kanarskim otocima (Španjolska) 7. prosinca 2005. godine.

 • Govor Torcide u Splitu 29. studenog 2014. godine.

  Na protestnom skupu na splitskoj Rivi 'Navijački klub' Hajduka - Torcida, zatražio je ostavku cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa. Splitski sociolog Benjamin Perasović je u svojem istupu naglasio kako se Hajduk solidarizirao sa svojim navijačima te još jednom pokazao da je 'simbol dišpeta'.

  'Sada će se neki pitati je li ovaj skup govor ulice, što se krije iza skupa, koja politička opcija SDP-ova ili HDZ-ova stoji iza skupa, ali ništa od toga nije točno.', poručio je Perasović. Kazao je kako današnjim skupom na Rivi počinje u Hrvatskoj nastajati nogometni pokret koji će se zauzimati za uvođenje reda po modelu 4D: depersonalizacija, depolitizacija, dektiminalizacija i depolitizacija. - 'Depersonalizacija znači da treba maknuti monarhiju iz HNS-a odnosno kralja koji vlada kako želi. Depolitizacija znači da u nogometu nema mjesta niti SDP-u niti HDZ-u niti bilo kojoj drugoj stranci. Dektiminalizacija znači očistiti hrvatski nogomet od mafijaško-kriminalnih struktura koje su dugo godina umrežene. Demokratizacija znači uvođenje u hrvatski nogomet principa jedan čovjek jedan glas, a ne da HNS bude nečija privatna prćija.' - pojasnio je Perasović. Protest je izgleda ka' na narednim slikama. Nekoliko je govornika istaknulo kako Hajduk treba biti 'narodni klub'. Glavna poruka današnjeg skupa jasno je napisana na jednom transparentu: 'Nije Mussolini, nije ni Tito, neće ni Mamić!'. Nije mi baš jasno kakve veze ima Tito s ostalim navedenim dvojcom. Samo, doda bi, 4D triba bi imat puno širi opseg.
 Protestni skup
Slika* 1. Protestni skup na rivi 29.11.2014. ( + / - )

Ruku na srce, splitska Riva oduvijek je bila centralno mjesto važnih društveno-političkih događanja u gradu Splitu, pa taman da se radilo i o nekoj 'Paradi ponosa'. Svi skupovi imaju istu značajku - pozamašna hrpa ljudi koja se broji u desecima tisuća. Šešelj bi se spasija da može skupit barem četvrtinu od toga.

Ja na tim skupovima nisam bija, ali me je impresionira srednji prst koji je grlati govornik diga visoko u vis braneći 'Hajduka'. I ja mu se pridružujem u tome. I ja ću dignit srednji prst, ali svim dosadašnjim vladama u Hrvata jer imaju sve skupa jednu istu zajedničku osobitost koju su na raznolike načine manifestirali - Sve manje socijalne osjetljivosti i sve više razjebavanja Domovine. Svi su šućmurasti isti! Neću na izbore iz dišpeta, jer kako sam već u jednoj priči naveo, razlike u izboru između tovara, magarca i kenjca nema. Ovi najmlađi iz 'Živog zida' je ka' ribica među morskim psima. Badava je njemu svo znanje svita, ako postane predsjednik, kad su se šućmurasti čvrsto infiltrirali do najsitnijih pora društva ka' krpelji. I imam pitanje za sve učesnike na spomenutim skupovima. Gdje ste bili kad je razjebavano gospodarstvo Dalmacije? Ili ako Vam je draže - 'Južne Hrvatske', kako su je neki volili zvat. Zašto radnicima niste dali podršku? Da im je dana podrška ka' za NK 'Hajduk' možda sad ne bi bila tolika hrpa mladih umirovljenika kao i hrpa svita na zavodu za zapošljavanje?

P.S. U ime protesta prema radu svih dosadašnjih vlada i neaktivnosti 'stoke sitnog zuba' glede potpore radnicima u njihovom odupiranju od neizbježnog, uz sliku iz priče 'Ja, kreten', poručujem Vam svima da nemam namjeru dati podršku bilo kome od Vas, ni na jednom od predstojećih izbora niti na protestnim skupovima. Samo se nadam da će 'stoka sitnog zuba' jednog dana progledat i da će joj vlastita budućnost jednom postati važnija od 'Hajduka', iako nesumnjivo i njima treba dati potporu.

P.P.S. Doktor moralne teologije i predavač na splitskom Katoličko-bogoslovnom fakultetu don Marijo Volarević poručio je jednom svom kolegi koji je kritizirao protestni skup Torcide na Rivi - 'Dragi kolega, mislim da znam osobu koja dijeli sjever i jug. Imenom i prezimenom. Zove se Lopov, a preziva Nepravda. I kad nju maknemo iz nogometa, ali i iz ostalih pora hrvatskog društva, mislim da nas nitko neće moći podijeliti'. Prvi put da se s nekim od njih u potpunosti slažem. Samo, kako izvest da imenovani konačno počne 'gulit krumpir'?

P.P.P.S. Evo na vijestima u jeku predsjedničkih izbora, kažu, zatvara se rafinerija nafte u Sisku, partnera razjebane INA-Grupe. Hoće li radnicima itko dati podršku? Hoće pizdu materinu, ka' svima do sada! Jebe se ikog za njih? Možda da ih se pošalje u mirovinu ka' šta je bila praksa 90' godina? Barem neće bit novi broj na Zavodu! Budućnost Hrvatske!? Učinkovito očuvanje i razvijanje gospodarskog rasta Republike Hrvatske! Kojeg gospodarstva?


 Natrag . Početna . Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice Sjedište Bloga