Lokalni izbori


Godina: 2013
Doba: Proljeće
Podneblje: Split
Mjesto: Gradski kotar Lokve

Odlučila američka vojska ukinut rasizam u svojim redovima i u pravilo službe napisala da su svi pripadnici vojske 'jednaki'. I tako jednom prilikom grupa vojnika raznih nacija i boje kože krene autobusom na neki mirnodopski zadatak. Sjede crnac na prvo misto di mu je pasalo. Nato dođe bijelac i reče mu da se makne, a ovi neće. Nastala svađa. Kako je dugo trajala i rasplamsala se jer su se i drugi umišali, vozač autobusa popizdija. 'Dosta!' - drekne na sav glas - 'Za mene svi ste jednaki i nema razlike. Meni ste svi zeleni ka' vaša uniforma. Ali da ne bi bio svađe, svijetlo zeleni na desnu stranu, a tamno zeleni na lijevu!'.

Početkom Domovinskog rata autobusom su se prevozili i naši vojnici na bojišnicu, a tako su ih slali nadasve 'sposobni' zapovjednici - kao glinene golubove; samo je falila nacrtana meta na autobusu i na uniformi svakog vojnika. Slali su ih 'profesionalci' koji su se dokopali moći. No to je za neku drugu priču.

Ovo sa bojama podsjeća me na naše političke stranke. Pobrojiš koliko ih ima i uzmeš neku boju koju hoćeš, šućmurastu na primjer, i napraviš određeni broj nijansi. Kada ima neke velike razlike. U par desetljeća nakon proglašenja samostalnosti, uspjeli su bez obzira na nijansu za vrijeme Domovinskog rata, a osobito nakon njega razjebat sve što se dalo: uništili su firme i rasprodali strojeve, neke su naprosto prodali, masu ih je otišlo u stečaj zbog dugova koje nisu mogli namiriti (struja, voda i slično - jebi ga država im to nije mogla oprostit), a sve zahvaljujući vrlom i sposobnom vodstvu koje je imalo neprikosnoveno radno, menađersko a podosta puta i lopovsko iskustvo (za sebe naravno). Pari da su svi u istom autobusu, a vozač iskočija da ne sluša pizdarije te autobus bezglavo srlja. I sad svi viču da je nezaposlenost velika? Majke ti, a gdje će raditi? Prekopavati mukte kontejnere?

I došli lokalni izbori za šućmuraste. I sad ja, jer je to moja građanska dužnost, moram ić glasat za nekog od tih pitura? Oću, kako da ne, sve trčim. Do sada sam uvik iša, ali sad kad sam skonta da su svi šućmurasti isti, bez obzira držali na glavi fetu pršuta ili ne, reka sam - 'Aj' Bog!'. Ima i ja pravo na građanski neposluh. Sad kad su podavili sve kokoši i razbili sva jaja zbog čega bi se ja još i s tim zajebava. Bolje doma gledat trke F1 na TV ili poć šetat vanka i popit pivo ako imaš za platit ga.

Za privuć glasaće na svoju stranu koriste se svi svim mogućim sredstvima. Od jumbo plakata pa do zvanja telefonom doma. Morat ću pod stare dane opet se uvatit programiranja. Naći neki dobar telefon i programirat ga da kad nazove neki šućmurasti da automatski dobije prikladan odgovor - prema nijansi. Ali najbolji mi je oni s pršutom na glavi koji je pred izbore da napravit spomenik Ocu domovine i križ na Marjanu (slike 1 i 2), te uoči izbora podijelio 'podobnima' preko 100 poslovnih prostora, misleći da će tako 'kupit' glasaće. Eee..., malo se je zajeba.

 Franjo Tuđman - spomenik bočno - Split   Crkveni križ - Marjan - Split
Slika* 1. Otac + / - ) Slika* 2. Križ

Ma nemam ja ništa protiv spomeničke baštine. Ali radit spomenike za promaknut sebe? Kada će nas hrpa novih spomenika i križeva spasit od bijede? Ako hoće, što se mene tiće mogu svakih 100 m stavit po jedan, kakav žele. Tijekom povijesti ovoga grada u njemu se je svašta dogodilo. Neke stvari su bile dobre a neke loše. U globalu naravno. Nisam baš uvjeren u totalno dobro i u totalno zlo, pa ne znam zašto se pojedinci hvataju iznimaka da bi neki spomenik srušili ili napravili. Oko 300. godine na ovo misto napravija je rimski car Dioklecijan vikendicu i u njoj boravija nakon povlačenja s prijestolja do smrti. Neki povjesničari kažu da je bija zločest. Ota vikendica sada je jezgro grada Splita i šta bi je sad tribalo srušit zbog njegove zloće? Tako su posli II WW partizani srušili 'Bajamontijevu fontanu', iako se nikad tako nije službeno zvala, jer je bija gradonačelnik po rodu 'nepodoban' - a njegove zasluge 'ko jebe. Da baš sve odluke nisu bile glupe, svjedoči raščišćavanje splitskih Podruma, koji su dugo vrimena služili kao okupljalište mladih u kojima je uvik svira neki bend. Bilo je malih otvorenih plesnjaka koliko te volja. Moga si zamolit curu za ples, ili obratno i razgalit dušu. Sada nema niti jednog. Nije ni čudo da se istospolni sve više zbližuju.

A pred ove izbore naš gradonačelnik, ljubitelj pršuta, da je napravit spomenik Ocu domovine Dr.sc. Franji Tuđmanu i križ na Marjanu. Proširija je i zapadnu obalu gradske luke, kažu na dušu gradskog proračuna. Nisam baš uvjeren da mu je ideja vodilja bila dobrobit sugrađana. Po meni i on spada u grupu šućmurastih.

Za spomenik Ocu domovine moram reć da mi se ne sviđa, osobito kocka. Zašto nema neke stranice bile boje ka' šta ima grb? Osim toga po meni Otac domovine nije ga ni zaslužija jer je bija vrlo loš otac, da ne kažem nešto ružnije. Pogotovo ne u gradu Splitu, srcu Dalmacije, hrvatske pokrajine kojoj je Otac domovine iz velike ljubavi prema njoj jednostavno prominija naziv u 'Južna hrvatska'. Da ga je zaslužija ne bi ga sada tribala čuvat policija ka' svetu kravu. Al' se boje da bi pod njega tko moga stavit čiket? Ni prvi ni zadnji spomenik koji bi odletija u zrak. Spomenik Grguru Ninskom ne čuvaju. Da se vidi nožni palac spomeniku Oca domovine moguće ga ne bi tribalo čuvat? Možda za gradonačelnika Splita je zaslužan, jer su mu upravo Oćeve 'uzvišene' namjere omogućile da postane to šta je, ali je Otac i sva svita oko njega, po meni, bila nesposobna za išta pametno učinit za narod svoj (osim naravno za sebe), ili još gore - nije ih uopće bila briga. Kako se samo usuđujem to reć!? Pa, nisu se nimalo ponašali ka' Nikola Šubić Zrinski, koji je braneći svoj narod uz poklik - 'U boj, u boj, za narod svoj!' - izgubija glavu. Kad se sve zbroji, svi šućmurasti su isti. Dovoljno je pogledat kakve stanove, vikendice i kuće imaju oni i familja im i kakve aute voze, kolike su im plaće ili mirovine ili pak kreditne rate, a neki imaju i mala poslovna carstva. Hrpa raje je na zavodu i ako ima sreće živi na grbači starih roditelja, ili je u bijednoj mirovini u koju su po sili otišli upravo zahvaljujući šućmurastima. Čija je ta hrpa raje?

Križ na Marjanu bija je i prije, ali ovako velik 'strši' i meni je ružan. Osobito me iritiraju 'šavovi' između kamenih blokova. Bilo bi još gore da je još veći. Možda je po zamisli njegovog ideološkog tvorca triba bit dovoljno velik da ispod njega bude njegov bircuz? Ateista sam, i stoga može biti bezbožnik ili urbani jugonostalgičar ili nešto treće - kako kome paše, može mi se i nešto drugo 'prišit', ali mi izgradnja križa ne smeta niti mi išta znači. Svakom na volju. Križ bi triba svakog tko ga pogled, bez obzira bio ružan ili ne, podsjetit na par kršćanskih pravila ponašanja:

 1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!
  To je u redu jer tko može biti važniji od Boga. Od Oca pogotovo!
 2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
  S ovim se apsolutno slažem, jer nije u redu koristi tuđi autoritet da bi se u glavama 'stoke sitnog zuba' prikazao kao veliki vođa.
 3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
  Ovo bi tribalo značit da se u svetu Nedjelju ne radi već cila familja ide na misu, pričest ili već nešto drugo što vjernici prakticiraju. Ja ću na janjetinu ako ikad budem ima love. Ali, jedna od 'tvorevina' Domovinskog rata je robovlasnički kapitalizam koji ovi dan ne priznaje - nego samo profit. I nitko se za to ne sekira, pa ni Crkva. Crkveni dostojanstvenici toliko tiho 'galame' oko toga da su me uši zabolile!
 4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude!
  Ako nećeš vodit brigu o svojim starim i nemoćnim roditeljima, badava onda držiš ruku na srcu. Ako nisi u stanju (jer ne radiš) trebale bi im pomoći društvene institucije koje su osnovali šućmurasti. Kako ni prije tako ni sada, to ne štima. Jedino je dobro onome tko ima popriličnu mirovinu i može si platiti starački dom u nekom privatnom i ugodnom zdanju. Ali to je rijetkost i kao pojava u vidu građevine i kao platežna mogućnost za staro čeljade.
 5. Ne ubij!
  Bog i Hrvati! Kalašnjikov u rukama? Nije baš spojivo. Što mu ja onda dođem? Anđelak kalibra 7.62? Ako netko tako može odagnati strah, neka mu. Kao bivši pripadnik HV ne vidim nikakvo opravdanje za ono što sam radio. Rat, bilo kakav da je, obrambeni ili neki drugi, jedna je besmislena govnarija, za koju su najčešće krivi upravo šućmurasti koji se iz njega u pravilu 'izvuku' bez ogrebotine, a ostali trpe posljedice - trče po likarima ako prežive. Šućmurasti sigurno nemaju ovaj problem. Kako li se tek osjećaju naša djeca u Afganistanu gdje brane 'interese' tuđih govnarija? Bilo kakav mir bolji je od rata.
 6. Ne sagriješi bludno!
  Nisam ženu nikad prevario ni lagao (bar ne puno). Stoga ne razumin oženjenog čovika koji nosi lančić s križem oko vrata i hvali se da je 'oprašio' mnoštvo žena?
 7. Ne ukradi!
  Eee..., ovo ne igra, kako ni prije tako ni sada. Osobito sada. Šućmurasti su se toliko nakesali, sve unutar zakonskih okvira koje su sami propisali, da im zaista potomstvo nema potrebe krasti za više generacija unaprijed. A 'stoka sitnog zuba', ako radi onda je to za bijednu lovu bez svetkovanja dana Gospodnjeg, ili prebire po kontejnerima jer još imaju morala da ne kradu.
 8. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga!
  Ispravno! Ali što ako si suučesnik u nekoj muljaži, onda ćeš i sebe zakopat u rupu. A u načelu nema šućmuratostog bez masla na glavi. Oni su izgleda od ovoga cijepljeni, jer bi ih inače već stigla kazna.
 9. Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga!
  Nije definirano odnosi li se na žensko ili muško. Pederi i lezbijke izgleda ne spadaju i ovu grupu bez obzira ušli u ustav ili ne nakon što šućmurasti 'sagledaju' rezultate građanske inicijative. E sad, ako ka' pravi baja odeš od žene i ujebeš par dice nekoj sponzoruši, to ne znači da si se ogriješio jer sponzoruša nije rodbina.
 10. Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga!
  I to je u redu. Ali ako poželiš neki postotak, neku sliku, ili radno misto za rođu, ili višestruko pituravanje tunela i tome slično sve je to regularno. To nisu stvari. To je lova. A šućmurasti jako vole lovu.

Sad bi tribalo nabrojit i smrtne grijehe: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost, a ja mislim da bi uz njih tribalo nadodat barem još dva-tri modernija kao grabež, lažljivost, nekompetentnost, nesposobnost i bešćutnost, što je uglavnom odlika šućmurastih.

Malo sam zastranija glede lokalnih izbora, ali bi ja kao obični građanin predložija jedan spomenik koji bi staja točno nasrid rive. To bi bija STUP SRAMA kako prikazuju slike 3 i 4. Možda bi ga malo korigira da bude niži kako bi oni koji je u njega okovan mora klečat. Slike sam za ovu priliku posudija s Interneta, i molim autora da mi oprosti. Ako bude tražija uklonit ću ih i nacrtat svoje.

 Sprava za mučenje - stup srama   Stup srama - uporaba
Slika 3. Stup srama.   Slika 4. Uporaba.

Spomenik bi na strani gdje je glava bija okrenut prema Marjanu tako da osramoćeni gleda točno u križ i može odma okajavat svoje grije, a s druge strane gleda bi prema spomeniku Oca domovine, koji bi mudro promatra tko je na stupu. I još za ne falit na oti stup srama bez velike pogreške moš stavit bilo kojeg šućmurastog. Obični građanin ili pripadnik 'stoke sitnog zuba' može mu bez straja prič s leđa i ...., jel? Jeli ovakva kazna nehumana? U odnosu na VELEIZDAJU nije. A i kažnjenik može doživit kakav gušt. Kako nisam ni u jednoj stranci, niti imam namjeru bit, stavljam ideju za spomenik javno na raspolaganje. Može je preuzest bilo koja stranka kojoj se pari prikladan za polučit rezultat na lokalnim izborima, bez naknade.

Kad se sve zbroji, šućmurasti nisu zaslužili da na njih potrošim i sekundu vrimena. Ako usvoje moj prijedlog spomenika onda ću možda poć glasat na izbore, a ako mi budu pravili problema u životu zatražit ću politički azil, bilo di ali van NATO i EU, van ove novostvorene vukojebine.

P.S. Kao što pristoji, ni mene ni sugrađane nitko ništa nije pitao, kao što nisu ni mog oca ni mene išta pitali kad u prodali TELEKOM i INU. A podavljene kokoši i razbijena jaja nemoš ni pobrojit. I ako kome sutra padne na pamet da ponovo ima svoje kokoši i svoja jaja, vrhuška EU će mu ljubazno kazati - 'Odjebi!'. Kako bi inače prodavali drugima svoje proizvode? A mi nema što ne radimo glede 'uprknuća'!

Uostalom, zašto bi netko ima nešto protiv Oca domovine, ka' i protiv prijatelja mu, također doktora, kad su oba dva u narodu opjevani? A imaju i svoj 'wallpaper'!

 Proglas - čitaj svaki drugi red   Uboga je tvoja duša,
uboga je bagra tvoja,
neće da te sluša.

Uzalud ti svaka suza,
uzalud ti moj doktore,
svi su tebe zguza.
   
Oj, doktore,
dal', doktore,
žalosna ti majka,
šta učini od te naše,
sjeba je do kraja.
Živo Blato (Vuco)

P.P.S. I nikad više nećemo bit koliko-toliko bogat, sretan, širokogrudan i zadovoljan narod, jer nam to drugi neće dopustiti.

P.P.P.S. Neki dan sam doznao da je Otac domovine nije završio ni četiri godine srednje škole, ni gimnaziju. A možda čak ni tri razreda Trgovačke škole koju je upisao. Uz vojni 'kurs' od dvije godine, nazvan 'Vojna akademija', koji se poslije II WW vodio u Beogradu za partizane - takva školska sprema nije nikako mogla biti temelj pravog i poštenog doktorata. Pa tko nas je onda 'vodio' u Domovinskom ratu? Osim toga zatvorsku kaznu navodno je odsjedio zbog 16'000 DEM za koje nije mogao dokazati porijeklo. U koju moralnu grupu spada naš 'otac'? A pogotovo 'Ćaća', za kojeg mi neki njegovi poznanici kažu da je još od školskih dana bio pravi 'hohštapler', a titulu dr. u Italiji može dobit svaka polupismena pizda?


 Natrag . Početna . Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice Sjedište Bloga