Skladište


Godina: 94'
Doba: Proljeće
Podneblje: Split
Mjesto: Logistička postrojba HRM

Skladište ka' svako skladište, ima ih više vrsta, a u vojnim institucijama postojalo je skladište za minsko eksplozivna sredstva (ukopano u brdu) i skladište hrane. Za navedena skladišta programsku potporu izradio je moj ratni drug, sada djelatnik Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu (svojevremeno i dekan fakulteta), i uz moju doradu odlično je služila za tu svrhu. Još je izrađena i programska potpora za urudžbeni ured po svim tada važećim propisima, te programska potpora za vođenje službe 'službujućih časnika', da ne kažem dežurnih. Moji posljednji programski uradci.

U skladište hrane bilo je čestih provala, i prilikom jedne provale, zapovjednik skladišta zatraži od zapovjedništva postrojbe da se izvrši inventura. Zapovjednik postrojbe dođe kod mene i kaže:

- 'Drago, napravi popis robe skladišta, uzmi par vojnika, i napravi inventuru.'
- 'Zašto ja?'
- 'Tako je tražija zapovjednik skladišta. Reka je da si ti najpošteniji čovik koji to može učinit.'

Jeba te, samo mi je još to tribalo. Za pregledat sva skladišta i hladnjače trebat će mi par dana. Odštampam taj spisak, uzmem par vojnika i na posao. Prvo hladnjače; sve štima. Onda skladište hrane. Nema čega nema; šećera, brašna, ulja, mirodija, čikolade, bombona, lizalica i svih ostalih velikih i malih stvari. Prvo smo pregledali bačve ulja od 50 litara. Otprilike tri kata od ti reda bačava širine deset bačava i duljine oko četrdeset bačava, uredno složenih uz zid. Malo matematike, uvid u listu i sve štima. I tako naredna dva dana. Kad smo treći dan izbrojili i zadnji bombon, sve je prema popisu tu. Koji kurac je onda provaljeno? Nešto sigurno fali? Pogled mi skrene na prvotnu metu - bačve ulja.

- 'Ajmo vojsko, skidajte te bačve ulja od vrha pa na dalje, jednu po jednu.'

Vojska popizdila, kada je lako prenašat kante od 50 litara s jednog mista na drugo. Prvo su makli jedan od redova na tri kata, pa drugi, pa su onda počeli pizdit, ali ja se nisam dao. Kad su makli četvrti red, vidim da je jedna kanta po boji blijeda u odnosu na druge. Otvorim poklopac a unutra voda; piturana. Sad je i vojska uvidjela da nešto nije u redu te im je splasnulo brundanje. Skida i dalje bačve i sve više bačava s vodom. U samoj sredini skroz prazne bačve. Očito se kralo dugo i smišljeno. Ne mogu se sad sjetiti koliko je otprilike bilo 'neispravnih' bačava, ali bilo ih je za jedan kamion.

 Plastična bačva
Slika 1. Plastična bačva.

Sastavim zapisnik i predam zapovjedniku. Ovaj dobio živčani napad, zva časnika sigurnosti i onda su me počeli driblat; što, kako, kada?

- 'Ma čekajte ljudi, što me jebete s tim. Jesam napravija što se tražilo? Jesam! Pa nisam ja policijot da vam mogu dat odgovore koje hoćete. Tražite lupeža na drugo misto a ne oko mene.'

Pojma nemam jesu li ikad našli di je to ulje završilo. Onda mi je palo na pamet da sam dobro i proša. U Sučurcu je skladište ulja i goriva, a uz njega odlagalište oštećene ratne tehnike, što hoće reć, uglavnom razbijeni osobni automobili iz donacije, neki potpuno novi. Što bi se tek tu našlo. Barem ću poslije ovoga izbjeć inventuru toga mista ako do nje ikad i dođe.

P.S. Uz navedeno skladište pripadale su ogromne hladnjače u kojima je moglo stat malo brdo spize za hranit vojsku danima. Smještene su ispod velike zgrade koja je služila kao mjesto za boravak pričuvnih posada bivše mornarice, nešto slično hotelu s dvokrevetnim sobama, ali bez osobitog komfora koji hotel inače posjeduje. Da mi je znati u čije ruke će to 'uletit'?


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga