Kondicija


Godina: 92'
Doba: Ljeto
Podneblje: Nedođija
Mjesto: Istureno zapovjedno mjesto

Mjesto zbivanja kao iz priče 'Posal'. Zapovjednik je ima tri operativca na raspolaganju za terenske poslove, naravno uz zamjenika, političkog i sve ostalo što ide uz to. Jedan operativac bio sam ja, po narodnosti Hrvat, drugi je bio Musliman Mujo, a treći Makedonac Milan. Svaki druge narodnosti, ali svi dragovoljci. Šareno društvo za isti cilj i s istom zadaćom. Makedonac je malo odskaka od ostatka jer je bija u savršenoj kondiciji. Kondicija je jedan od bitnih faktora da ratnik učinkovito iskoristi svoje vještine. Zato se maršira kilometrima, skakuće preko prepreka i radi koješta. Naime u bivšoj JNA bija je diverzant. Majke ti, ima bit da im je školovanje drža neki mađioničar ili vrač. Osim kondicije, moga je napravit što ti god padne na pamet, a raspoznava je sve biljke u šumi i moga je gotovo od govna napravit ručak. Ima je i jedan dodatak van školovanja, neizmjerno je volija žene

Tko ne voli žene? Kad pogledaš slikice po Internetu ili u nekom specijaliziranom časopisu, ima da padneš u nesvijest. Demonstrator Ante zna je za njih reč - 'Drago, ovo nije za obične smrtnike ka' ti i ja. To je samo za bogove, a nas dva tu ne spadamo.'. Čak si ni nacrtane ne moš' priuštit.

 Heroine - Giovanna Casotto
Slika 1. Heroine Giovanne Casotto - za sanjat.

Ali Milan nije volija samo takve, nego sve! Svako nekoliko dana naša bi neku za 'oprašit'.

- 'Ajmo pogledat što je na onoj čuki.' - kaže jedan dan.

Gledam čuku, pari blizu ka' šta ti Marjan pari blizu. Premišljam se i konačno:

- 'Ajmo, dok je još dana.'

I tako nas dva napunimo rance potrepštinama, ka' voda i slično, prekontroliramo AK i ajde. Ka' i svako brdo tako je i ovo parilo blizu, pogotovo jer ih je okolo bilo koliko te volja, ali što smo više išli uz brdo, parilo je da je vrh sve dalje i dalje. Ja se zapuha, a Makedonac samo što ne skakuće. Na pola puta uzeja je moj ranac da ga ne zadržavam a posljednju trećinu puta nosija je i moj AK, a ja sam jedva nosija sebe. Da mi je sam znat zbog čega sam na ovo prista? U svakom slučaju do vrha doša sam sav žgincan i znojav, a on i dalje skakuće! Majke ti, od kojega je materijala napravljen. Jeli se umorija? Nije!

Bio je požrtvovan operativac. Sve zadaće izvršavao je besprijekorno. Svi su ga volili, jedino je Mujo vika na njega jer je ženama kupova skupe poklone. I kako su dani prolazili, zbližili smo se i postali prijatelji. Ratno prijateljstvo ima jedan poseban pečat, i nema toga što ga može raskinut. Kad je doša dan za smjenu svak se vratija u svoju postrojbu, ali smo ostali u vezi. Makedonac je bija iz Pule, a Mujo i ja iz Splita. Jeli u Puli ganja ženske? Je, i žena mu je to naslućivala ali nije bila sigurna. I tako je prošlo par miseci kad se on javi da ide u Makedoniju, jer je dobija nečasni otpust iz HV i da se rastaje od žene.

- 'Zašto si dobija nečasni otpust?'

Ništa mi nije jasno, izvrstan ratnik, zadaće izvršava bez pogovora itd. Nema razloga! Mic po mic i izvučem ja razlog iz njegovih usta. 'Oprašija' je jednu žensku, ali ne bilo kakvu, ne onakvu kakve je Ante opisa, nego je ženska bila ni manje ni više nego Lošina sekretarica. Kad je ovi to sazna, sujeta mu nije mogla otrpit da mu neko petlja po njegovom terenu, i Lošo ga ja naprosto izbacija iz sastava HV.

 Noga u dupe
Slika 2. Noga u dupe - otkaz - otpust.

- 'Pa dobro jeben te luda, pa što si petlja oko zapovjednikove sekretarice?'
- 'A jebi ga, svidila mi se.'

Ma se Loši nije svidilo, i ne znam kako je to dospilo u javnost da to sazna Milanova žena. Lošina žena o tome sigurno pojma nije imala. Seks je zdrav? Ma daj!


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga