Jamstvena kartica


 Kontakti Život modernog Hrvata nezamisliv je bez plastičnih bankovnih kartica. Ameri ih već odavno koriste, a na ovim terenima počela je njihova intenzivnija uporaba početkom milenija. Služe za kupovanje robe u butigama, plaćanje u cijelosti ili na rate. Zbog njih su trgovci jako sretni, ali njen vlasnik u osnovi je jako nesretan. Imam i ja par takvih kartica od banke. Bolje reći nisam im ja ni vlasnik; na njima piše samo moje ime, a pravi vlasnik je moja zakonita supruga. Kad ode u butigu, kupi što treba i ne treba, i nema osjećaj da troši lovu jer nikakvu lovu ne vadi iz novčanika. I tako moj račun uredno ode u minus na radost banke, a kad ja odem pogledat stanje računa uvijek mi se digne kosa na glavi umisto neke druge prave stvari.

U početku su bile na očitavanje magnetskog zapisa na traci ugrađenoj u poleđinu kartice, a novije imaju, zahvaljujući modernim tehnologijama, ugrađen čip koji se po umetanju kartice u bankomat ili neku drugu napravu za njeno očitavanje (neki primo-predajnik u butigu) spoji s uređajem preko kontakata prikazanih na sličici u vrhu ovog članka, te se preko njih napaja čip i vrši komunikacija s bankom glede trošenja love. Jednostavno i bez žive love. Moj pape nije to ima jer mu je mirovinu poštar nosija na vrata, i mora je dobro pazit da sve ne potroši prije iduće mirovine. Sad kad kupuješ ili dižeš lovu s bankomata umetneš ovo plastično čudo u uređaj i poslije ostaneš otvorenih usta kad ideš vidjeti stanje na računu.

Nema šta, tehnologija je debelo zagrabila naprid, i zato sam osta iznenađen kad sam nabasa na karticu koja je prikazana na narednoj slici, koja je jednom bila prikazana na TV, i najednom je trenutno zagubljena. Posjedovao ju je jedan moj poznanik. Malo se ofucala, nije ju vlasnik dobro pazija, i zamolija sam ga da mi je posudi kako bi je skenira, jer je kartica jedinstveni tehnološki primjerak. Nije mi je posudija nego mi je poklonija, jer njemu, kako reče, više ne treba. Pa kako je skeniranje loše ispalo, malo sam je retušira. Eh, moderna programska potpora radi čuda.

 Jamstvena kartica
Slika* 1. Jamstvena kartica HDZ-a. ( + / - )

Kad sam je pojmljivo pregledava s obje strane ustanovio sam da nema ni magnetsku traku ni čip! Kakva je to kartica? Naprid nema nikakvih brojeva banke osim face - 'Čače'. Mogli su stavit bilo koga, npr. Nikolu Šubića Zrinskog, jer je čovik bija narodski orijentiran, kao što na kartici piše - 'Za mene su ljudi ispred politike', a Nikola nije politički razmišlja nego se iša mlatit s Turcima uz uzvik - 'U boj, u boj ... za narod svoj!'. Izjahao je sa svojom gardom iz dvorca i izgubija glavu, umisto da je s Turcima lipo dogovorija postotak ka' što su radili Gospari u Dubrovniku. Posli njega nije zabilježeno da je neko nešto slično učinija, što oče reći da je Nikola bija posljednja poznata pizda (pogrdno ime za kretena) u Hrvata.

A na poleđini neka obećanja. Nema što nije obećano. Još fali izlet na Mars. E sad, ja još uvijek ne kontam kao mogu doći do tih obećanja kad kartica nema ni magnetsku traku ni čip. U koji kurac ću je ubacit? Ili ću je bacit u kurac? Svojevremeno je negdašnji predsjednik Republike Hrvatske izjavio:

- 'Sjećate se one jamstvene kartice HDZ-a? Bilo bi dobro vidjeti što je ostalo od toga.' - reće jednom naš predsjednik Stjepan Mesić (sada u mirovini) - 'Na kraju imaš takvu vlast kakvu zaslužuješ.'. E moj Stipe (skraćeno i od milja za Stjepan), kako ćeš išta dobit s te kartice kad nema ni magnetsku traku ni čip! Nisi informatičar nego pravnik, ali bi to triba znat. Ili je i tebi žena uzela karticu i 'pegla' je po butigama?

P.S. Izgleda da je najpopularnija Hrvatska kartica dobila konkurenciju, ne znam iz čijeg izvora, pa je evo ja pridodajem svojoj kolekciji ugledavši se na neke koji marljivo skupljaju umjetnine i / ili trofeje, i molim autora nove kartice da se ne ljuti.

 Nova Jamstvena kartica
Slika* 2. Nova Jamstvena kartica HDZ-a. ( + / - )

P.P.S. Usput, ja sam komunista, nisam komunjara, i ne vrijeđa me natpis na kartici. Dobrotvorna humanitarna organizacija HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase) sa svojim stavom nasilne isključivosti neistomišljenika ka' u talibana, postigla je da to budem svakim danom sve više, ponosnije i zdušnije. Komunistička partija u SAD je zakonom zabranjena, a pojedinci pogubljeni, jer su se bunili protiv ugnjetavanja radnika (stoke sitnog zuba) od strane sličnih našim 'dobrotvorcima'. Ovdje u Hrvatskoj, po moje, zakonom treba zabraniti dobrotvornu humanitarnu organizaciju HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase), 'kumu' beskrupulozne privatizacijske pljačke u Hrvata, uništenog gospodarstva i hrpe radnika na zavodu, likova koji hrvatsku državu nikada nisu voljeli, ali su je željeli i htjeli za ispunjavanje svojih osobnih potreba. Po moje, ZNA SE gdje im je mjesto.

P.P.P.S. Dana 27.07.2015. godine 'Ustavni sud RH' ukinuo je presude dr. Ivi Sanaderu - Ćaći jer - 'Nisu poštivana njegova prava.'. Nekako sam očekivao ovakav ishod. Sada lipo dr. Ivo može tužit državu i tražit odštetu što ga je bezumno maltretirala putem svojih 'djelotvornih' institucija. Sad ne razumin za koji kurac je Polančec gulija krumpir? Lopovi kradite! Ne može vam nitko ništa, jači ste od sudbine! Naravno, na vrijeme si osigurajte 'prave odvjetnike' ako imate love, jer ćete u protivnom najebat.


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga