Bratstvo i jedinstvo


Parola iz socijalističkog sustava koja se preporučuje i danas. Kako i zašto? Recimo da Vas iz nekog razloga udari autobus ili tramvaj, ili se ne daj Bože poskliznete na zaleđenoj cesti i slomijete nogu. Tko će Vam pomoći? Koga ćete zvati? Who you gonna call? - Ghostbusters!

  • Prvi koji to mogu su Vaša djeca. No ako ste sa njima u svađi zbog toga što im dajete mali džeparac ili se niste pobrinuli da dobiju posao ne možete od njih ništa očekivati. Dapaće, gledat će Vas kao gubu. A možda nisu ni u mogućnosti. 90'-ih su moguće odselili u Novi Zeland, Australiju, Kanadu, Švedsku ili tko zna već gdje. Jedina korist koja se u takvim okolnostima može pokazati učinkovita je ako imaju love, pa Vam šalju za ispomoć. No to su izuzeci.

  • Drugi mogući kandidat za pomoć su nećaci. Dakle, mlađe osobe s kojima treba biti u dobro, što nužno ne mora polučiti rezultat iako je prisutna rodbinska povezanost (djeca brata i/ili sestre). Pravi primjer takve pomoći i pametnog svitovanja prikazan je u TV seriji 'Velo misto' u liku škovacina i njegovog netjaka. No to otpada ako nemate brače i/ili sestara.

  • Treći mogući kandidat za pomoć su susjedi. S njima treba bit u dobro, jer kad veće sebi idu kupit spizu mogu i Vama. Naravno da to neće učiniti ako niste u dobro. Prema tome sa susjedima u dobro, bez obzira koje su nacionalnosti jer teže je imat nogu u gipsu nego bit pročišćeni i zadrti Hrvat.

  • Četvrto je Crkva i njen Karitas. Iako nije zabilježena neka njihova učinkovita djelatnost po ovom pitanju, ne treba očajavati. Treba ih nazvati na telefon i pitati, jer sa slomljenim udovom nemate drugih mogućnosti. Tko nije pitao nije ni dobio.

  • Peta mogućnost je da imate dobru mirovini pa date oglas u novine za ispomoć. Sigurno će se za par tisuća kuna netko javiti. Hoćete li pri tome biti pokradeni ili ne ovisi kakve ste sreće glede odabira osobe koju ste uzeli da Vas njeguje.

Kad s sve skupa zbroji, najbolje će proći oni koji imaju dobru mirovinu (recimo povlaštenu) i dovoljno godina starosti da odu u 'Dom za stare i nemoćne osobe'. Ima ih koji dobro funkcioniraju i imaju još svog liječnika i medicinsko osoblje, a i hrana im nije loša. Mali apartman s malom televizijom i frižiderom za pivo sasvim je dovoljno za ostarjelog ali dobo 'podmazanog' umirovljenika. No, ako tu niste u dobro sa osobljem loše ćete proći kad Vam stvarno zatreba, recimo kad Vam je noga u gipsu.

Naravoučenije:
Širite na vrijeme 'Bratstvo i jedinstvo' ako ne mislite nastradat u nevolji.
(Inspirirano by 'Nevenka Bečić').

Ponukan atmosferom koja je bila prisutna na utakmici Hrvatska-Srbija 22.03.2013. godine, malo sam 'ažurirao' sadržaj ove teme. Nakon što je FIFA i UEFA održali malu lekciju HNS-u isti je konstatirao da - 'Moraju paziti kako se ponašaju.'. Ružnih povika s tribina gotovo da nije bilo, a izbornik reprezentacije između ostalog je izjavio: 'Nisam čuo ništa, jer sam bio previše koncentriran. Ako je bilo što uvredljivo, ispričavam se svima. Bila je sjajna atmosfera na stadionu, ali svi zajedno možemo izgraditi budućnost, ove dvije nacije zajedno. Ne možemo graditi budućnost na prošlosti. Susjedi smo, puno je toga još ispred nas.'. A da je miran suživot sa susjedima moguće pokazuju i naredne dvije slike.

 Bratstvo i jedinstvo
Slika** 1. Bratstvo i jedinstvo / Poljubac / Mi? ( + / - )

Ova prva posebno mi se sviđa, i ja bi rado među to društvo! Ma vidi ti to! Ispada da se nacionalistički i šovinistički ispadi mogu spriječiti ako se hoće i da su svi odreda produkt uspješnog 'rada' političara. Sve je po dogovoru među njima, iako ih ima prilično koji ne znaju složiti par suvislih rečenica, a misle sa su netko i nešto - neprikosnoveni! General Ivo Jelić kaže:

'Umirovljen sam vrlo brzo odlukom vrhovnog zapovjednika od 9. listopada 1992. godine i to vrlo zasluženo, jer sam od ljeta 1992. počeo izražavati neslaganje s nekim pojavama u Hrvatskoj, prije svega u gospodarstvu (privatizacijska pljačka) kao i nekim aspektima rata u Bosni i Hercegovini. Ali, pokazalo se da sam u pravu, jer danas je hrvatsko gospodarstvo u kolapsu, ne funkcionira pravna država, caruju privilegije i beneficije, laži, manipulacije, korupcija, huliganstvo, poroci i ne mogu navesti ni jedan državni sustav koji dobro funkcionira.'

To nije ništa novo, jer smo sve uživo 'gledali' proteklih desetljeća tijekom Domovinskog rata i nakon njega. Ali uz navedeno kaže i da dovršava knjigu 'Misteriji rata na Balkanu' te između ostalog spominje:

'Naime, mislim da se radilo o dogovorenom ratu, ali to bi moglo značiti i građanskome ratu. No, znam da veći dio naroda tu tezu neće prihvatiti jer je indoktriniran. Niz je činjenica toj tezi u prilog, od te da su se Tuđman i Milošević tijekom rata sastali 42 puta, a recimo Hitler i Staljin, dok su ratovali jedan protiv drugoga - ni jednom. Tuđman i Milošević čak su bili na telefonskoj vezi u vrijeme rata. Zato pomoć u Vukovar od tri šlepera oružja nikada nije stigla jer se razgovaralo o tome da se uspostavi velika Srbija i velika Hrvatska s granicom na rijeci Neretvi i Bosni. Sama činjenica da smo na početku rata imali Zapovjedništvo za sjevernu i srednju Dalmaciju dovoljno govori. Gdje je tu južna Dalmacija? Dogovorno se Dubrovnik htjelo prepustiti, pod krinkom Apolonijeve autonomije - Miloševiću.'

E ovo je već za dobro se zamisliti, jeli to doista istina, jeli nam sve to trebalo, i tko je sve za to kriv? Za koji i čiji 'ćeif' smo se onda mlatili sa susjedima umjesto da širimo 'Bratstvo i jedinstvo', a ne da postignemo da nas svijet prepoznaje kao zlo (karta na slici 1c)? Usput, ionako nam se cure opet udaju za srbe (Seve, Nikolina ...), pa čemu onda sve to?

P.S. U američkom gradu New York živi oko 20 milijuna ljudi, žive mnogobrojne nacije, čak imaju 'odvojene' kvartove, komuniciraju na desetine različitih jezika, ne vole se ali se podnose. Kako? Pa kakve smo seronje onda mi ovdje kad susjed susjeda ne podnosi niti u jednom omanjem neboderu, a kamoli više od toga? Jeli govor mržnje u nas jedini način komunikacije koji nas zasigurno duhovno a i materijalno uništava? Imaju li svoj doprinos u tome i mudre propovjedi s oltara vrlih crkvenih dostojanstvenika? Kako lopovi i kriminalci nemaju tih problema? Lopovi svih zemalja ujedinite se!

P.P.S. Da još uvijek ima nade da se ljudi na ovim prostorima međusobno ne svađaju pokazuje naredna slika objavljena 19. lipnja 2015. godine. Doduše, po svim izgledima zahvaljujući ' U ' - marketingu nekih nam vrlih, dobroćudnih, dobronamjernih i / ili dobrotvornih stranaka u RH ne tako brzo.

 Bratstvo i jedinstvo u BiH
Slika 2. Bratstvo i jedinstvo u BiH?

Maturanti srednje ekonomske škole i opće gimnazije iz Drvara u BiH poziraju s zastavama Hrvatske i Srbije (nažalost nema BiH zastave), te barem simbolično ako ne i u srcu, pokazuju da je miran suživot moguć. Zdravi bili pa vidili, mislim na našu djecu, jer mi stariji građani RH ovo sigurno nećemo dočekat. Ali smo u spomenutom mjesecu iste godine dočekali fašističku svastiku na praznom stadionu u Poljudu!? Po moje nacrtao ju je neku uposlenik HNK-Hajduk ili njegov prijatelj. Budalama siromašnim duhom nikad kraja! Moraju ponovit vjeronauk - 100%!


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga