Objedinjene ličnosti


Ustaša, ili ti ga popularno 'Ujo', davno je propala povijesna, moralna, ljudska i vojna spoboda iz drugog svjetskog rata, a četnik, ili ti ga popularno 'Čedo' isto je kao prethodno navedeno ali iz suprotnog plemena. Jedina je bitna razlika i povijesnoj zbilji i na filmu je što su Čede dobile totalno po pički u petoj neprijateljskoj ofenzivi koju su protiv NOB-a vodile švabe u svesrdnu pomoć spomenutih. Zato mi je najomiljeniji film 'Neretva'. Žao mi je što se ni povijesno ni filmski ovima prvim navedenima nije dogodilo slično.

Kako se postaje objedinjena ličnost kad si istovremeno dvije osobe koje se dobro razumiju i znaju, za razliku od podijeljene ličnosti kada si malo jedna pa malo druga i ne znaju se?

Na sjedištu koje mene opisuje, navedeno je kako postadoh ozloglašeni pripadnik JNA. Htjedoh je što prije napustiti i pridružiti se ZNG-u, ali upute iz Zagreba, s kojima smo na svojstveni način održavali vezu, bile su: - 'Ni za živu glavu napuštati kasarnu!'. A ljudi, u pravilu po nacionalnosti Hrvati, odlaze li ga odlaze! Kakvi su to domoljubi? Ne poštuju odluke vodstva!? Koja je to vrsta domoljublja?

A ZNG kao blokirali kasarnu i isključili vodu i struju? Ali vojska spojila agregat i još je samo trebalo dva izvora pitke vode unutar kasarne spojit na vodovod. Čak su u kino dvorani montirali satelitski televiziju, ali se je mogao gledat samo YU program. Kad tamo u vijestima prikazuju kako Slobodan Milošević vrši smotru topničkog voda. Što on ima veze s vojskom? Koji mu kurac zapovjednik JNA ne stavi ogrlicu i strpa ga u 'Bastilju'. Kad sam to javno izjavio, i napustio dvoranu uz napomenu da ove pizdarije neću gledati na TV, postadoh isti čas u očima Srba pravi Ustaša. U to doba već je uspostavljen Hrvatski sabor i humanitarne organizacije pripremale su se za već izgledno izbijanje rata. Osobito se iskazala dobrotvorna humanitarna organizacija HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase) na svim poljima, kako pred rat, tako i u ratu, a osobito nakon rata po svim elementima glede upropaštavanja domovine. Nikad mi neće biti jasno zašto im zapovjednik tadašnje JNA, u kojoj su još uvijek služila i naša djeca, nije stavio ogrlice i sve ih lijepo udomio u 'Bastilji', zajedno s prethodno navedenim, jer je već bilo jasno što će se dogoditi. E kad sam to izjavio Hrvati su me proglasili Četnikom. I tako postadoh ustašo-četnik ili četniko-ustaša, ili ne znam kako bi već to nazvao; istovremeno objedinjene dvije spobode u jednoj. Kao Jin i Jang, nespojive sile prirode koje se međusobno nadopunjuju.

 Jin - Jang
Slika 1. Jin i Jang.

Ili kao dvostruki špijun iz ratnih filmova.

Posljedica 1: Stavila JNA moje ime na prioritetnu listu za likvidaciju ako dođe do belaja.

Kad je već došlo vrlo napeto, i nije nas nešto puno ni ostalo, naš glavni će - 'Kad vidite da me ujutro nema, svi odmah bježite.'. I jedno jutro njega nema, a nakon par sati u kasarni više nije bilo ni jednog Hrvata. Kada sam zbrisao, javim se i štab narodne obrane i stavim na raspolaganje hrvatskoj vojsci.

Kada vidi vraga, svi koji su ranije otišli i nisu poslušali nalog našeg 'Vrhovnog', već su bili aktivni pripadnici postrojbi u već oformljenoj HV i HRM te dobili ili si sami dodijelili činove, a ja;

Posljedica 2: Stavila HV moje ime i moju porodicu na prioritetnu listu za likvidaciju ako dođe do belaja.

Pa, dragi moj omiljeni Vođo, Oče nacije, idejni tvorče 'kontejneraša' i 200 bogatih obitelji, stjeram te u pičku materinu. Zbog tvoga naloga čekao sam zadnji čas da napustim JNA, a ti me napusti kao zadnju šušu, i mene i moju porodicu; žrtvovao nas kao stoku sitnog zuba. Takvo što Tito svojim vojnicima nije radio. Što se mene tiče nikada, ama baš nikada od mene nećeš dobiti blagoslov, a ako ti dođem na grob, stavit ću ti umjesto cvijeća koprivu. Istina, poslije sam shvatio da su Sinjski i Hercegovački elitni 'domoljubi' imali svoje vlastite odvojene 'strateške' planove po kojima su napuštali JNA, uključivali se u redove HV, potom sebi dodjeljivali činove 'prema zaslugama', a koji su jednom doveli do toga da su se u zapovjedništvu HRM umalo međusobno poubijali. Zbog navedenog razloga, i Krava, uvijek sam se držao što dalje od njih.


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga