Zaliha


Svojevremeno je Intel u travnju 1998. godine izda čipset pod nazivom '440BX' (kodnog naziva Seattle), koji je podržava Pentium II, Pentium III i Celeron procesore. Podržava je EDO / SDRAM do veličine 1 GB. Posta je jedan od Intelovih najpopularnijih čipseta, stabilan i pouzdan, čak bolji od nekoliko njegovih nasljednika. Grafička podrška bila je dizajnirana za AGP 2x port i za PCI sabirnicu, tako da je bilo moguće uporabiti rješenje po volji. Kasnije u lipnju 2000. godine izdali su čipset 'i815' za koji se smatra najboljim Pentium III čipsetom jer ponudio bolju skup značajki, AGP 4x port, PC100/133 SDRAM do veličine 512 MB i vrlo slične performanse i stabilnost u klasi '440BX' čipseta. Matične ploče imale su i ISA slotove (utore).

Ali u to doba matična ploča nije sadržavala mrežnu podršku, a grafička kartica se je prema potrebi uzimala ako se nije željela koristiti grafika integrirana u čipset. Bile su popularne 'Compex Combo' mrežne kartice, osobito što su mogle koristiti AUI (transceiver via DB-15 port), BNC (RG58A/U 50ohm coaxial) ili UTP sučelje (UTP, RJ45 Ethernet port), te 'S3 Trio' grafičke kartice u ISA, PCI, AGP i ostalim izvedbama firme 'S3 Graphics'.

 Compex
Slika* 1. Mrežna kartica / Grafička kartica. ( + / - )

Idilično, vrlo dobra matična ploča, ali .... Uvik ima neki 'ali'. U to vrime upravljački programi bili su toliko veliki da bi bez problema stali na jednu disketu za više OS-ova. S upravljačkim programima mrežne kartice nije bilo nekih naročitih problema. U početku smo ih davali korisnicima na čuvanje, ali se ispostavilo da su tako 'pažljivi' da ih posli nisu mogli nigdi naći. Stoga sam ih čuva kod sebe, od svake serije po tri, a ostale su se gomilale i s vrimena na vrime bi ih formatira i tako skupija lipu količinu zaliha praznih disketa. Iako su proizvođači vremenom minjali tip pa čak i sučelje za utor, novi driver gotovo uvik je pasa za cilu seriju starih kartica. Čak su imale kontaktno ležište za Boot-ROM, što je u eri vladavine Novell-NETWARE poslužiteljskih sustava bila blagodat. NetWare je evoluirao iz vrlo jednostavnog koncepta: raspoloživost datoteka umjesto raspoloživog diska prema ukomponiranim sigurnosnim pravima.

Tako je i 'S3 Trio', predviđena za operativne sustave Windows NT, Windows 2000, Windows 2003, Windows 95, Windows 98 i Windows XP imala razne verzije npr. 'Release date October 11 1999, Date added October 10 1999, Version 4.11.01.5002, Category Drivers, Subcategory Video Drivers'. I sve bi to lipo bilo kad bi ti verzija 4.11.01.5003 pasala i za verziju 4.11.01.5002. Ovako čudo od zbrke s driverima nisam nikad ima. Kada su ih pisali priko marende. I što je najlipše od svega, svako malo nova revizija kartice za koji paše samo driver koji je doša uz nju. Za popizdit, jer si za svaku makinu triba čuvat njezinu disketu, a najgore je bilo da su sve međusobno sličile. Pa kad si tija nešto nanovo instalirat ili popravit, skoro svaki put mora si izvadit grafičku karticu vani i pročitat koja je revizija, inače si nafrka. A da ne govorim da jumperi (premosnici) prikazani u gornjem lijevom dijelu kartice, nisu nikad bili isto označeni niti su bili na isto misto, pa si u njihove upute mora čuvat ka' zlato.

Jumper je onda bija jedino rješenje za ispravno konfigurirat sve uređaje u PC-u. Mora si znat IRQ tablicu napamet i raspložive portove za uređaj, sve lipo posložit da se uređaji u PC-u ne bi međusobno 'posvađali', ali je postupak bija više nego neobičan. Najprije bi namistija jumpere za 'S3 Trio', proba ima li slike, i ako je sve OK, prema njoj se je namišta ostatak. 'S3 Trio' bila je 'kraljica' glede zajebancije. Ona je uzrok što mi je zaliha disketa bila upola manja.

Došla su nova vrimena. U BIOS-u je sve više mista te se dodaju programske rutine koje su sve prekide automatski namištale - PnP. To je značilo 'Umetni i Radi', iako je u početku više sličilo na 'Plači i Pjevaj'. Puno se je toga prominilo iz navedenih vrimena do danas. Jumpera gotovo da nema, stoga sam osta zabezeknut kada sam na 'Virtual PC' programskoj potpori vidija da se emulira 'S3 Trio' tip grafičke kartice. Bit će da Microsoft nije tija platit velike pare za grafičku podršku pa je uzeja nju. Sriča da se ovi program nije minja ka' čarape, kako je svojevremeno bilo sa 'S3 Trio' grafičkim karticama. Sada haraju AMD i nVidia, a za divno čudo firma 'S3 Graphics' još uvik postoji.

A disketa? Gotovo da se više ni ne koristi, osim kako čujem za dostavu podataka iz firmi REGOS-u i Poreznoj upravi!? Za nevirovat.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga