Karet vs. Mercedes


Dođe Vam tako koji put kad svane lipi proljetni dan da odete prođirat po gradu, pogledat ča bi mogli kupit da imate love i tako napasete oči i onda lipo sidnete na šentadu, oću reč katrigu isprid kojega kafića, i guštate dok van sunce ugodno grije leđa. Morate se tako namistit da u tih po ure ča sidite sunce ne utekne iza zida. Ne smite, ako morete, zaboravit naručit kavu oli pivo jer će van onda gušt propast. Mora bit i misto di prolaze lipe cure.

Ne volin poć na mista di je puno gužve već di je manje svita i di mi se na zvučnik ne dere neki tip ili tipica ala Ceca s novokomponiranom izvornom domaćom zabavnom glazbon. I tako san se posadija na jedno malo ugodno misto u blizini dva malo starija prosida gospodina koji su nešto čakulali. Nisan ih obadava, a i ne volin prisluškivat tuđe razgovore, ali kad san čuja rič kompjuter štorija koju su raspredali intrigala me pa san dobro načulija uši. Jedan od njih bija je inženjere neke struje a drugi je bija neki mu prijatelj iz škole i ima bit da se nisu dugo vidli kad mu je inženjere priča ovu priču. Za ovog drugog nisan skužija ča je po struci ali on ionako ni zvizda ove priče.

To je bilo otprilike ovako:

- 'I tako san ti se ja ka' mladi inženjer zaposlija u veliku firmu di san poslin par miseci naša u komisiji za kupnju opreme za AOP firme.' (o.a. Automatska Obrada Podataka - moš mislit).

Omar san po nazivu opreme skužija da se radi o informatizaciji neke firme i da je priča po svoj prilici stara ka' Dioklecijanova palača, ali je još uvik živa i prisutna u svakodnevnici Hrvata na puno lipih načina.

- 'Utira me u nju moj nadređeni diretur koji je cilo vrime govirija da firmu triba mehanizirat, a ja čoviku nikako nisam moga objasnit da mahanizacija znači kupit kombajn i da je AOP nešto drugo. Zapeja diretur da kupi opremu Birostroja a ja sam mu reka da je to glupo i da se na tržištu pojavija novi IBM po pristupačnoj cijeni i da o tome triba mislit.'

Sad san skužija da je to priča od pri trideset i više godin i kako san inače infiša u računala još san bolje naćulija uši. Birostroj je u to doba bija ka' dobra firma i poslin je slavno propa. IBM iliti ga Veliki Plavi zaista je bija pojam u to doba, a i sad je. Moram priznat da i ja poput još mnogih teško razlikujem što je kombajn a što informatika.

- 'Ali jebi ga diretur je zapeja da oče njiovu opremu jer da s njima već dugo radi i da ima pozitivna iskustva i da šta se ja tu ka' mladac petljan kad ništa neznan.' (o.a. nija ima CCNA?) - 'I šta si mu ti na to reka?' - 'Reka san mu da ja ne mislin da je to dobro, da znan ča je inženjerski posal i da me isključi iz komisije jer se s tim ne slažen i da ću svakom ko me bude pita reć da je kupit opremu u Birostoja velika pizdarija.' - 'Ma daj nisi mu to valjda reka isprid svih?' - 'Nisan nego u četri oka i mislija san da san da će me lipo maknit iz komisije i da san se rišija tih govan, ali nisan.' - 'Kako nisi?' - 'Jebiga, ostavija me u komisiji a da ja nisan ni zna.'

- 'Onda ti je jedan dan generalni reka da omar dodjen na sastanak o kojem pojma nisan ima i radi čega moran doć, i kad san uša vidin da je tu i moj nadređeni diretur i da je tema sastanka uvođenje AOP-a. Lipo san muća sve dok mi generalni nije reka: 'Šta vi mislite o tome mladi inženjeru?' - 'I?' - 'Ja san mu reka da da je to isto ka' kad bi vam neko da trideset ijad marak i reka da kupite auto i ponudi van izabrat između Mercedesa i kareta vi izaberete karet za iste pare.' - 'Je si pizda, kako si to moga reć isprid cilega svita, al ti ni odma bilo jasno da su se već bili dogovorili i da je oti tvoj diretur sugurno ubra dobru proviziju i da si ga time lipo mina. Kako si moga učinit taku govnariju.' - 'A boga ti, bija san mlad inženjer i pojma nisan ima da se tako štagod može radit. Reka san šta san mislija jer san bija u pravu i nisan tija dozvolit da neko od moje struke i znanja pravi sprdačinu. Čim san to reka ovi moj pa je u afan, nasta ti je pravi urnebes, donili su mu vodu i apaurine da se smiri. Ispalo je da san sve ja zakuva i dobro me nisu optužili za pokušaj ubistva.'

 Karet
Slika 1. Karet na balinjere.

- 'Poslin san sazna da je već pri tog sastanka bija uplaćen avans Birostroju.' - 'I kako si proša?' - 'Puno lipo, posli misec dan skinili su me sa šefovskog mista i stavili za referenta i tu san osta deset godin i nisan se moga daje maknit sve dok je ovi moj diretur ni otiša u penžijun.' - 'I kako je sve to prošlo?' - 'A boga ti, kupili su te kašete za par miliona maraka i poslin godinu ili dvi su ih bacili i kupili IBM - second hand opremu za iste pare. Ma mi to ništa nije donilo osim ča san ima satisfakciju da san bija u pravu.' - 'A kako ti je odi di sad radiš?'

Sad je razgovor krenija u drugi stranu i nisan dalje pomljivo sluša. Promislija san kako je sad dobro da se u našoj mladoj-nezavisnoj-nekorumpiranoj-demokratskoj i nadasve moralno-uljudbeno-poštenoj državi sada takve stvari ne moreju ni u snu dogodit. Da kogod nešto tako učini sigurno bi zaglavija u pržunu. Pari mi se da je i Hloverka nešto u tom smislu govorila na televiziji ali nisan siguran jer nisan pojmljivo pratija.

Molim štioce da me ne pitaju o kojoj se gospodi radi jer stvarno niman pojma koji su i nikad ih u životu nisan sreja. Ako ko sebe u ovoj priči slučajno prepozna sam je kriv i ja mu tu ništa ne moren pomoć.


 Natrag  .  Početna  .  Dalje

 .

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga