Most


Imam često običaj prilikom šetnje svrati u 'birc' na pivo, osobito ako je lipi dan. Draže mi je liti jer se može uživat na otvorenom prostoru i čistom zraku. Nije to isto kao kad si u zatvorenom klimatiziranom prostoru, pa taman bio određen za nepušače. I tako ja obično sidnem u neki kantun i hoćeš-nećeš mora ti nešto upast u uho sa susjednih stolova.

Tako neka ekipa sa susjednog stola nešto besjedi o svemu i svačemu pa i gradnji mostova. Most je u osnovi građevinska tvorevina izmišljena glede povezivanja područja odvojenih riječnim ili morskim vodenim tokovima ili svladavanje nekih drugih vodenih ili zemljišnih prepreka. U Hrvatskoj mjerodavna firma koja ih projektira ili odobrava projekte je IGH (Institut Građevinarstva Hrvatske) koju uspješno vodi dr.sc. Jure Radić. Ne bavi se samo gradnjom mostova, već se općenito bavi stručnim i znanstveno-istraživačkim radom u području graditeljstva u što je uključeno: projektiranje, izrada studija, stručni nadzor, savjetodavne usluge, istražni radovi, dokazivanje uporabljivosti, laboratorijska ispitivanja i umjeravanja. Između ostalog tema su bili Pelješki, Maslenički i Dubrovački most. Iz razgovora sam razabra kako pričaju o imenima tih mostova, te da se Dubrovački most zove 'Most dr. Franja Tuđmana'. Iz priče sam razabra da Maslenički most nema ime, a nagađali su kako će se zvat budući Pelješki most.

U toj priči jedan od njih će:

- 'Ja bi volija da se zove Jure Radić i da stalno puše velika bura.'
- 'Zašto?' - upita jedan od sugovornika.
- 'Jer mogu pročitat u novine naslov tipa 'JURE RADIC ZATVOREN'.'

 Jure Radić
Slika 1. Jure Radić uz sliku 'svog' mosta.

Jedva sam se suzdrža da se ne umišam i izgrdim cilu tu ekipu. Zar je moguće da toliko zlobe mogu uputit prema jednom školovanom, radišnom, sposobnom i nadasve vridnom i vidovitom čoviku, ponosnom članu HDZ-a (Humanost i Dobročinstvo Zase)?


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga