Grom nad gromovima


Ante, čudo od demonstratora koji je radija kod mene, zamoli me jedan dan da pogledamo ispravljač njegovog računala, jer ga nešto zajebaje. Kako sad odavno navika na univerzalni instrument i lemilo, rečen mu da donese pa ćemo ga provat skrpat. Uvik sam čuva furdu neispravnih dijelova da mogu uzest koji elektrolit ili tranzistor snage ili nešto slično. Dobro dođe.

Doša i Ante, a dan je bija za popizdit. Tmurno, oblačno, grmi a kiša pada ka' iz kabla. Ma dobro, mi smo u kući i jebe nas se. Ostavili smo malo otvorenu ponistru i otvorili vrata od naše buže. U biti prostorija za servere, mada je sve bila samo ne to. Bija je to jedan pregrađeni kraj hodnika i nije ima ni čestita vrata, a napravljeno je kako bi se u ti prostor stavila telefonska centrala skupa s akumulatorima, koja je po dolasku puno manje nove bačena. I tu smo mi informatičari dobili zasluženo radno misto. Nije ni moglo bit bolje nego je, jer informatičar je ionako nužno zlo, koji će kurac njemu nešto bolje? Al' mu nije dosta 6.25 kubika za radit i disat. Jedino što je 'soba' vanserijski imala bija je klima uređaj, a i to ne bi dobija da nije bila puna servera. Jebeš čovika, glavno da je serverima ugodno. Još uvik guštam što je ostala čeljad bila ljubomorna jer oni klima uređaj nisu imali.

I tako, alat u ruke i rastavimo taj ispravljač. Prvo što smo uočili je neispravan osigurač. Ajde dobro, počet ćemo s tim. Zaminimo osigurač, i velim ja:

- 'Ante, ajde spoji ga na struju.'

Stavija Ante utikač u produžni i u isti čas dobro je 'puklo' i nestalo je struje u našoj sobi, hodniku i svim prostorijama u hodniku. UPS-ovi su se upalili i počeli zviždat. Koji je sad? Osigurač ispravljača 3 A, Osigurač utičnice u sobi 10 A, osigurač hodnika 50 A. Struje nigdi! Tko je ovdje lud? Za ne falit izleti jedna asistentica iz svoje sobe i kad je vidla nas kroz otvorena vrata odmah smo postali glavni krivci:

- 'Što ste napravili? Što to radite? Imate li imalo pameti? Stala mi je vaga i sva mjerenja išla su mi kvragu. Još ako je vaga krepala ajme vam se.'

Ja i dalje u čudu, otvorenih usta, gledam Antu ali mu po faci vidin da ni njemu ništa nije jasno. I tako kojih trideset sekundi nas dva stojimo ka' dva fikusa, kad evo ti kućepazitelja i kaže:

- 'Zva sam Elktrodalmaciju, i rekli su da je puka grom i spalio nešto u trafostanici, ali da će oni to brzo napravit.'

 Oznaka visokog napana
Slika 1. Simbol munje.

Istina, čuli smo i mi grom, ali je parilo, kako je udrija blizu, da je 'puklo' u našoj sobi, i još kroz otvorena vrata njegov blaženi zvuk prošeta se kroz hodnik. Svi su se smirili, ali je nama dvojci još tribalo vrimena. Kad smo došli sebi pogledali smo stanje UPS-ova i zaključili da imamo oko po ure vrimena. Kako struja nije došla nakon tog vrimena, počeli smo gasit servere jedan po jedan i na kraju i UPS-ove. Kad je nakon koji sat proradila energetika, malo smo pričekali da vidimo hoće li to bit za stalno ili će Elektrodalmacija i dalje nešto krpat, i nakon deset minuta sve smo uključili i počeli vračat u normalu. Je da smo došli sebi, ali taj dan ispravljač je osta u kantunu čekat bolja vremena.

Je jeben taj gospodin Murphy sa svojim zakonima. Ispali smo tovari dok si reka 'keks'. Jeli se asistentica došla ispričat? Kako da ne, što ona ima raspravljat s nekim sistemcom i njegovim demonstratorom. Naime, Ante mi je odobren ka' demonstrator, jer sam odbio profešurima spajat im projektore i računalo za nastavu po cijenu posla. Ako to sami nisu u stanju napravit što su onda u stanju napravit? A svaki u sobi ima računalo? Linost i komoditet uvod su u neznanje i nesposobnost, i sve više caruje na svim područjima.


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga