Zapovidi od struke


Evo ga, dolazi kraj godine i sad triba potegnit crtu isprid i izad onoga ča smo učinili ili nismo a mogli smo. Informatička struka i nije baš za bacit, a kako imaš i posla tipa HELP-DESK more se dogodit da ti telefon zagorča život do te mire da bi ga najrađe razbija, i da se koji put više ili manje snervaš. I sve to trpi korisnik koji more bit i nije ništa kriv? To mi je dalo malo mislit.

 Božični vjenac
Slika 1. Božični vjenac.

Naime, kako godina gre ča, sviđalo nam se to ili ne, triba se baren provat zapitat ča si u njoj učinija, ča si falija a ča nisi i ča bi ka' triba u narednoj učinit da budeš boji. Eto, tako san i ja odlučija potegnit rigu da vidin di san, napravit mali rezime. Ni mi se puno dopalo kad sam možđane vijuge počeja odmotavat put nazad. I onda san sam sebi reka (kako me je Mrki učija) da moran učinit popis lipih stvari, ka' neka lista pravila, kojih ću se držat po počelu, oče reč po Novoj Godini. Ovi ča se bave računaliman rekli bi 'to-do' lista. E pa sam onda sam sebi zamislija jednu taku listu od deset pravila, ka' deset zapovidi iz informatičke struke koje propisuju kako sistem-inženjer treba da pristupa poslu i kakva mora biti njegova komunikacija i ophođenje prema korisnicima, i evo kako bi ta lista izgledala:

  1. Biću dobar prema korisnicima, neću im grintat da su već odavna tribali naučit ovo ili ono, nego ću se lipo prema njima gosparski i fino ophodit kada su male bebe. Lipo ću im sve pomoć i tepat jerbo su najboji od najbojih na svitu. Uvik ću im uputit koju lipu besidu u prolazu i upitat za zdravje.

  2. Sve ću lipo dokumentirat. Napisat ću pravila privatljivog ponašanja i osmislit pulitiku protiv belaja. Lipo ću im obazrivo to predočit. Neću inzistirat da se je pridržavaju. Nisam policijot. Pa može kogod malo koristit DC++, µtorrent ili slično. Ako se CERT štagod naljuti reču im da sam ja to malo usputno eksperimentira glede sigurnosti. Triba malo nevoje znat primit na svoja leđa. Pa nije grij poslušat malo muzike.

  3. Neću korisnike zainat izluđivat pojmoviman oko struke da što prije uteknu od mene, jerbo im je sve manje jasno šta im više govorin. Bit ću, kako sad pulitičari beside, trasparentan ka' caklo. Uvik ću im blago i finčukasto ukazat da u ime mape ili datoteke ne bi tibali bit naši č,ž,š-ovi, ali eto dogodi se.

  4. O svemen ča im ni jasno i ča me upitadu lipo ću i ugodno pročakulat, na njima pojmljiv i razumljiv način. Lipo i strpljivo ću ih učit o onome ča im triba. Neću ih mučit o CARNet-ovim tečajevima i o Edupoint-u. Lipo ću im reč da sam im uvik rasploživ i dat im broj moga mobitela kao bi me mogli zvat kad god im se prohtije.

  5. Manit ću se skitanja po kafanam, školama, tečajevima i seminarima dok je radno vrime da bi što više bija raspoloživ svojim korisniciman. Nastojat ću ne brontulat na neki njihov tog momenta njima razumljiv zahtjev. Osobito kad im se žuri poslat kakav važan znanstveni e-mail s prilogom.

  6. Prioritete posla rasporedit ću prema stvarnim potrebaman, a ne po tome kako mi ko donese više čikolate ili skuva kavu ili me pozove na neku finu marendicu. Sve faturete potpuno ću zanemarit za korist svih. Iskoristi ću mrežne tehnologije da mogu radit i od doma sve dok me žena ne potira u krevet.

  7. Zabit ću sebi u tintaru da ovo nije samo moja mreža, da sve skupa nisu samo moja računala, već da su to korisnici mukotrpno stekli i da sam CARNet-ovac upravo radi njih i za sve ča činim, činim jer njima triba. Oni su uložili ogroman znanstveni trud da tako bude. Stavit ću ih na prvo misto, isprid žene i Japana.

  8. Primijenit ću a ma baš sva novodobiveno znanja i upotrebom novih tehnologija poboljšati život mojih korisnika kako bi im smanjija zadaće van njihove struke i poboljša učinkovitost u njihovoj struci. Naučit ću crtat postere, grafove i radit tablice. Nije za goreg jer ću ponovit matematiku i unaprijedit saznanja iz pituravanja.

  9. Neću bit prajac prema CARNet-u. Nije da ne bi ima čagod za kazat, ali za grintanje je zadužen Mrki. Ja mu mogu bit samo pobočnik, ako me privati za tu funkciju. Istina je, triba priznat, to je ekipa koja stalno nešto radi, pa ako štagod i faliju nije im za zamirit.

  10. Neću ni po koju cinu prigovarat šinjorinama i momcima iz SRCE-a. Nisam poludija. Uvik mi pomažu kad upadnen u kakicu. Inače će mi pripetat neki novi AAI.

Samo neznan oču li imat fumade budem li se svega ovega drža ča ova lista opisuje, jerbo bi moga lako završit u likara za glavu. Ali obećajen, bit ću dobar na ponos i diku svima nama, pa taman se namučija ka' tovar. A blagdani su pred nama. E pa kad je tako, neka Vam je svima čestit Božić i sretna i beričetna Nova Godina drage kolegice i kolege ma gdje bili.

Vaš sistem-administrator


 Natrag .  Početna .  Dalje

.

Priče koje ćete moguće čitati imaju za cilj da Vas nasmiju.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.

 Vrh / Buzdo
 Vrh stranice  Sjedište Bloga